Jongen boos NJK 2022

Blog Sophie: Mopperkont

Weet je wat mij regelmatig opvalt? Dat sommigen van jullie tijdens de tennistraining voortdurend op zichzelf lopen te mopperen! Natuurlijk mag je best een keertje kritisch op jezelf zijn, maar als je bij bijna iedere 'slechte' bal commentaar levert en meteen je hoofd laat hangen, dan wordt het een gewoonte. En daar frons ik mijn wenkbrouwen bij. Eerlijk gezegd vind ik het een beetje dom en superzonde! 'Waarom? Het is toch geen wedstrijd? Ik sta toch alleen maar te trainen?' Denk je nu misschien. Tijd om daar in deze blog eens wat dieper op in te gaan. 

SUPERZONDE 

Laat ik hiermee beginnen: als je ergens beter in wil worden, zoals jij in tennis, dan komt dat natuurlijk nóóit vanzelf aanwaaien! Daar moet je je best voor doen én hard voor werken (en dat is juist leuk! Lees de blog over 'Plezier'). Het gaat ook gepaard met tegenslag. Grote of kleine. Dat het af en toe niet lekker gaat en er 'slechte' ballen van je racket komen, moet je dus simpelweg accepteren, want het hoort erbij. En als je staat te trainen al helemaal! Jouw tennisles is dé plek om te leren, te oefenen, te experimenteren én fouten te maken!

Waarom vind ik mopperkonten nu zo zonde? Je realiseert je dit waarschijnlijk niet, maar als jij jezelf voortdurend van negatief commentaar voorziet, dan ben jij, en dit is een onbewust proces (je hebt het niet in de gaten), jezelf een negatieve houding aan het aanleren. Je traint in jouw tennistraining als het ware een negatieve mindset en wedstrijdmentaliteit! En wat gebeurt er vervolgens in je wedstrijden? Dan laat je waarschijnlijk óók meteen je hoofd hangen als het even tegenzit. Want daar ben je zo gewend aan geraakt in je tennisles. En dat is dus superzonde want als je een potje speelt wil je dat natuurlijk niet. Dan wil je die tegenstander zijn die altijd tot het gaatje gaat en zich niet snel uit het veld laat slaan. En dat straal je niet uit als je voortdurend op de baan tegen jezelf zeurt. Bovendien krijg je er een rotgevoel van.  

Als jij je nu in het verhaal hierboven herkent en die mopperkont bent die ik beschrijf, dan wordt het de hoogste tijd dat je gaat stoppen met mopperen. Maar dat is, weet ik, makkelijker gezegd dan gedaan. Want je moet je gedrag veranderen. Je wil iets afleren wat jij jezelf hebt aangeleerd. En dat kost altijd moeite, tijd en geduld.

Stoppen en 'gewoon' maar niet meer doen is bij gedragsverandering dus meestal niet de manier die werkt (tenzij je mentaal een kei bent!). Wat werkt dan wél? Hoe leer jij af wat je jezelf hebt aangeleerd? Dat is een interessante vraag, en het lijkt me een goed plan dat jij  dit de komende weken eens voor jezelf gaat onderzoeken, ten minste als jij je eigen coach én een betere speler wilt worden. En als je er dan zelf over hebt nagedacht, geef ik je in de blog van volgende maand, een paar handige tips om je een beetje te helpen als dat nog nodig is.

Heel veel succes & tot de volgende maand! 

Sophie

Sophie Asberg