Nieuws

Bertens start titelverdediging in historisch Charleston

Het eerste graveltoernooi op WTA-niveau vindt deze week plaats in Charleston. De stad aan de Oostkust van de Verenigde Staten waar Kiki Bertens vorig jaar haar eerste Premier-toernooi won. Dit was een mijlpaal voor Nederlands beste speelster. In een verder verleden was het toernooi ook een belangrijke mijlpaal voor de Women’s Tennis Association (WTA).

Bertens evenaart mogelijk record Stöve 2

De eerste editie, van wat tegenwoordig de Volvo Car Open heet, werd gehouden in 1973. Het waren in de beginjaren ’70 onzekere tijden voor de tennisspeelsters. Veel speelsters droomden van een succesvolle carrière als professional, zoals ook de mannen dat hadden. Maar in die tijd was vrouwentennis nog niet waar het nu stond met gelijke rechten en prijzengeld voor mannen en vrouwen.

Het magazine Family Circle geloofde dat er professionele tijden in het verschiet lag voor de tennissters en ondersteunde het evenement, dat toen nog werd gehouden op het eiland Hilton Head, en werd tot 2015 naamsponsor van de Famliy Circle Cup.

Het toernooi was het eerste tennisevenement voor vrouwen met een prijzenpot van 100.000 dollar. De eerste winnares, Rosia Casals, ontving een cheque ter waarde van 30.000 dollar. Ook dat was een unicum. Maar wat misschien nog wel belangrijker was, was dat de finale in 1973 tussen Casals en Nancy Richey voor het eerst live werd uitgezonden op televisie. Deze historische gebeurtenis maakte volgens Billie Jean King (grondlegger van de WTA) de speelsters dermate zenuwachtig dat de finale niet de beste wedstrijd was. Maar de impact was desalniettemin groot.

Wie speelt waar? Van finaleweek Miami tot gravel in Marbella

Anno 2019 is de prijzenpot van de Volvo Car Open gevuld met 823.000 dollar en verdient de winnares op het groen/grijze gravel ruim 100.000 dollar aan prijzengeld + een gloednieuwe Volvo. Bertens was vorig jaar de gelukkige door in de finale Julia Goerges te verslaan.

Het betekent dat de huidige nummer zes van de wereld (Bertens steeg deze week twee plaatsen) haar titel en de bijbehorende 470 ranglijstpunten moet zien te verdedigen. Een zware taak, want in het speelschema bevinden zich naast Bertens nog vier voormalige winnaressen. Sloane Stephens (2016), Andrea Petkovic (2014), Caroline Wozniacki (2011) en Sabine Lisicki (2009) weten hoe het voelt om de trofee bij dit historische evenement boven hun hoofd te tillen.

In het speelschema van 64 hebben de achtste hoogst ingeschaalde speelsters een bye in de eerste ronde. Bertens is als tweede geplaatst bij het Premier-evenement en zit in de onderste helft van het schema met als belangrijkste uitdagers Anastasija Sevastova, Wozniacki, Goerges en Belinda Bencic.

De als eerste geplaatste Stephens heeft richting de finale concurrentie van onder anderen Jelena Ostapenko, Aryna Sabalenka, Madison Keys en Elise Mertens.

Het tijdverschil tussen Nederland en de staat South Carolina, waar Charleston ligt, is zes uur. FOX Sports zendt dagelijks vanaf 16.00 uur de wedstrijden uit.

Meer informatie over het toernooi, uitslagen en planning is hier te vinden.

Volg ons Twitter account en blijf op de hoogte van de prestaties van Kiki Bertens en de andere Nederlandse topspelers!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z