Nieuws

Even voorstellen: Gaël Monfils

En de winnaar van het ABN AMRO World Tennis Tournament 2019 is… Gaël Monfils! De 32-jarige Fransman pakte afgelopen zondag de titel in Ahoy door zijn goede vriend Stan Wawrinka in de finale te verslaan (6-3 1-6 6-2).

Hiermee zette Monfils zijn totaal aantal toernooizeges op acht stuks, maar het hadden er zoveel meer kunnen zijn voor de voormalig nummer zes van de wereld. Want maar liefst 21 finales gingen sinds 2005, het jaar dat hij zijn eerste ATP-titel op het Poolse gravel in Sopot won, verloren. Waaronder die van het ABN AMRO WTT in 2016, toen hij zijn meerdere moest erkennen in de laag gerangschikte Martin Klizan.

Even voorstellen: Gaël Monfils 2

Monfils is geboren in Parijs, maar zijn roots liggen in het Caraïbische gebied. Vader Rufin komt van het eiland Guadeloupe en zijn moeder is van Martinique. Beide eilanden zijn een overzees departement van Frankrijk.
Als junior behoorde hij bij de top van de wereld. In 2004 was hij zonder twijfel de beste mondiale jeugdspeler met winst van de Australian open, Roland Garros en Wimbledon. Alleen de US Open wist hij niet te winnen, omdat hij zich in de tweede ronde geblesseerd moest terugtrekken. Het blessureleed zou de atletisch gebouwde Monfils gedurende zijn hele profcarrière achtervolgen.

Even voorstellen: Gaël Monfils 3

Als je Monfils bekijkt dan valt zijn postuur direct op. Hij is lang (193 cm) en gespierd. Aan de buitenkant het ideale sportlichaam, maar helaas van binnen kwetsbaar. Problemen met de knie, schouder en pols voorkwamen meer tennissucces voor de topspeler. Maar als hij op de tennisbaan verschijnt dan spaart hij zijn lichaam zeker niet.
Hij glijdt op hardcourt als of het gravel is, maakt sprongsmashes en duikvolleys. De alleskunner bezit een gevaarlijke combinatie van creativiteit en balgevoel, waardoor zijn wedstrijden altijd zorgen voor het nodige entertainment. Hij wil graag het publiek vermaken en dat siert hem. Zo toont de showman ook regelmatig zijn dansmoves op de tennisbaan. Zoals in de regen op zijn geliefde Roland Garros, waar hij deelneemt aan een dance battle.

Monfils is uitermate geliefd bij het publiek omdat zijn spel onvoorspelbaar is. De showman is echter ook een graag geziene collega onder de andere ATP-spelers. Hij heeft en toont respect voor iedereen. Of dit nu de tegenstander is of het ballenkind dat zijn handdoek komt brengen. Iedereen wordt ten alle tijden vriendelijk toegesproken. Maar hij is ook niet vies van een statement. Na afloop van elke gewonnen wedstrijd maakt hij een kruis met zijn armen. Een symbool van Black Panther. Een superheld in de gelijknamige Amerikaanse Sciencefictionfilm die in Wakanda woont. Een fictief Afrikaans land in het Marvel universum.

Even voorstellen: Gaël Monfils 4

Met zijn zege in Rotterdam klom de in Zwitserland wonende Monfils tien plekken op de ranking. Hij is deze week de mondiale nummer 23. Het is belangrijk dat hij de komende maanden punten blijft vergaren, zodat hij een geplaatste status heeft wanneer de loting van Roland Garros plaatsvindt. Het winnen van het grandslamtoernooi in zijn geboorteplaats is zijn grootste droom. In 2009 haalde hij de laatste vier op het Parijse gravel. Dichterbij een grandslamtitel was hij nog nooit…

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z