Nieuws

Het succes en verdriet van Paul & Jacco

Het legendarische duo Paul Haarhuis en Jacco Eltingh hebben de grootste Nederlandse successen op de tennisbanen weten neer te zetten. 21 jaar geleden wonnen zij Wimbledon waarmee zij het eerste duo in de wereldgeschiedenis waren, die alle Grand Slams heeft gewonnen. We blikken terug op de carrière van Paul en Jacco met als hoogtepunt Wimbledon in 1998.

Het succes en verdriet van Paul & Jacco 1

Paul en Jacco waren fenomenaal op de tennisbaan. Ze klommen hoger en hoger op de wereldranglijst en in 1993 pakten zij hun eerste wereldtitel, die al snel volgde met de Australian Open en daarna de US Open. Maar het Australische duo Todd Woodbridge en Mark Woodforde, de ‘Woodies’, werden hun grootste concurrent.

Olympische Spelen 1996

De Woodies stonden hun grootste gemis in 1996 in de weg. “We hebben helaas niet alles gewonnen wat er te winnen valt. Er is één hele belangrijke titel die ontbreekt. We hebben namelijk nooit de Olympische titel gewonnen”, aldus Paul en Jacco. En dat doet nog steeds pijn. Ruim drie uur en 54 games, het was een enorm gevecht in de Olympische tennisarena van Atlanta, dat eindigde in een teleurstelling voor Nederland. Todd Woodbridge en Mark Woodforde versperden Paul Haarhuis en Jacco Eltingh de weg naar de finale van het dubbelspel: 6-2, 5-7 en 18-16. Paul en Jacco grepen net naast de Olympische medaille en eindigden in Atlanta als vierde.

Het succes en verdriet van Paul & Jacco 5

Alle Grand Slams gewonnen

Twee jaar later was de 112e editie van het enige gras grandslamtoernooi. Paul en Jacco vertrokken naar Londen met als doel Wimbledon te winnen, en de Woodies te verslaan. Revanche! De topduo’s kwamen elkaar weer tegen in de finale en maakten er een strijd van. Een strijd als nooit tevoren. Het zou het Nederlandse duo niet gebeuren dat de Woodies er weer met de prijs vandoor gingen. Na een zware wedstrijd van ruim 4 uur buffelen wonnen Paul en Jacco met 2-6, 6-4, 7-63, 5-7, 10-8 van de Woodies. Een fysieke en mentale slijtageslag, met schitterend resultaat.

Bekijk hier de video waarin we Paul en Jacco vragen naar hun unieke tennisgeschiedenis.

Het succes en verdriet van Paul & Jacco 3

“Wimbledon het hoogtepunte van onze carrière”

“Het winnen van Wimbledon in 1998 was echt het hoogtepunt. In dit jaar had ik al aangekondigd om te stoppen.

Dit was onze laatste kans om als duo geschiedenis te schrijven.

We konden het duo worden die alle Grand Slams zou winnen. En als we die uiteindelijk ook nog eens wonnen van de Woodies, die al vijf keer daarvoor hadden gewonnen en op gras ook nog eens beter waren dan wij. Maar wij wonnen en dat was wel heel speciaal”, aldus Jacco.

Hoe zullen Paul en Jacco nu kijken naar Wimbledon? Zij kunnen in ieder geval 21 jaar terugblikken op een geweldige wedstrijd die veel voor hen en de Nederlandse tenniswereld heeft betekend.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z