Nieuws

Waarom Kiki uitgroeit tot een wereld-speelster

Het is vast en zeker niemand in Nederland ontgaan dat Kiki Bertens in de vorm van haar leven verkeert. Kranten, internet, radio en televisie, overal is er aandacht voor Bertens. Een geweldige opsteker voor het Nederlandse tennis… maar vooral voor de Wateringse zelf, die meerdere persoonlijke records verbeterde.

Automatische concepten 4

Eerste hardcourdtitel

Bij het Premier 5 toernooi van Cincinnati bereikte de Nederlandse nummer één de ene na de andere mijlpaal. Uit de statistieken blijkt dat deze toernooiwinst van Bertens tot nu toe op papier de zwaarste was van alle toernooien dit het jaar. De gemiddelde ranking van de speelsters die onze landgenote versloeg was 12. Een week hiervoor stond dat record nog op naam van Simona Halep die bij het winnen van de titel in Montreal een gemiddelde ranking van 13 tegenover zich had. Op het Amerikaanse hardcourt versloeg Bertens vorige week maar liefst vier top10-speelsters.

Het toernooi van Cincinnati behoort tot de zogenoemde Premier 5-categorie. Dit valt net onder de grandslams en de Premier Mandatory-toernooien. De vijf WTA evenementen zijn Doha, Rome, Montreal, Cincinnati en Wuhan en kennen nu allemaal een verschillende titelhoudster. De winst in Cincinnati betekende voor de 26-jarige Bertens haar grootste overwinning van in totaal zes toernooizeges en haar tweede dit jaar. Bovendien is het haar eerste titel die ze niet op haar zo geliefde baansoort gravel behaalt, maar op hardcourt. Daarnaast was het de eerste keer dat ze een nummer één van de wereld versloeg. Hierdoor heeft Bertens nu een persoonlijk record van acht speelsters uit de top10 die ze op een rij heeft verslagen.

Automatische concepten 3

Magische top10

Door dit prachtige resultaat verbeterde Bertens ook haar hoogste positie op de wereldranglijst. De pupil van Raemon Sluiter staat nu op plek 13, maar is niet ver verwijderd van de magische top10. Alleen Betty Stöve (nr.5 in 1977) en Brenda Schultz-McCarthy (nr.9 in 1996) wisten zich, na de invoering van de officiële ranglijst van de WTA in 1975, zich bij de beste tien speelsters van de wereld te scharen. In 1928 was het Kea Bouman die officieus op plek acht terug te vinden was na haar winst op Roland Garros.

De kans dat Bertens dit jaar de top10 weet te bereiken is nadrukkelijk aanwezig. Vorig jaar beleefde ze namelijk in de laatste weken van het seizoen geen goede fase. Na het toernooi van Cinicinnati in 2017 wist Bertens in de zeven toernooien die ze speelde nog maar drie wedstrijden te winnen. Alleen bij het Premier 5 toernooi van Wuhan bereikte ze de tweede ronde en bij het kleine toernooi van Luxemburg de kwartfinale, voordat ze haar enkelspeljaar afsloot. Hierdoor staan er weinig punten achter haar naam om te verdedigen. Elke overwinning levert zodoende direct een verbetering op van haar puntentotaal van 3260. Nummer 10 van de wereld is op dit moment Jelena Ostapenko met een totaal aantal punten van 3787. De Estse heeft daarentegen twee halve finales en een titel die haar veel wereldranglijstpunten opleverde de komende maanden te verdedigen.

Automatische concepten 2

Raemon Sluiter, Kiki en Remko de Rijke

Op de jaarranking, waar alle speelsters aan het begin van het seizoen op nul punten beginnen, is Bertens ondertussen opgeklommen naar plek zeven. De beste acht speelsters van het seizoen plaatsen zich voor het lucratieve eindejaarstoernooi in Singapore, waar veel geld en punten te verdelen zijn.

Kortom; Kiki Bertens is dit jaar echt doorgebroken en bewijst aan iedereen, maar vooral zichzelf, dat ze op alle ondergronden uitstekend uit de voeten kan. De Zuid-Hollandse wordt door haar collega’s en volgers gezien als één van de voornaamste kandidaten voor de titel op de US Open. Het laatste grandslamtoernooi van het jaar dat maandag 27 augustus van start gaat. Ook dat is nieuw voor de Nederlandse nummer één.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z