Nieuws

Wheelchair Doubles Masters: Spektakel in Bemmel

De Uniqlo Wheelchair Doubles Masters is het eindejaartoernooi van de Internationale Tennis Federatie (ITF) voor de beste rolstoeltennissers van de wereld in het dubbelspel. Je kunt dit evenement vergelijken met de WTA- of ATP Finals. Dit internationale toptoernooi werd gehouden in Bemmel (Gelderland) en was zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen.

Wheelchair Doubles Masters: Spektakel in Bemmel 7

De beste acht koppels in het herendubbelspel, zes in het damesdubbel en vier duo’s in de quad streden om de wereldtitel. De koppels mochten uit verschillende nationaliteiten bestaan en zo kon het dat Diede de Groot samen met de Britse Lucy Shuker de topfavorieten waren voor de titel bij de dames. De Groot wist dit jaar maar liefst drie grandslamtoernooien op haar naam te schrijven. Vorig jaar pakte de nummer één van de wereld de titel bij de Wheelchair Doubles Masters met Marjolein Buis aan haar zijde. Buis vormde dit jaar een succesvol duo met Aniek van Koot. Het Nederlandse koppel wist in de halve finale De Groot/Shuker verrassend te verslaan. In de eindstrijd namen Van Koot en Buis revanche op de Britse Louise Hunt en de Amerikaanse Dana Mathewson van wie zij in de groepsfase hadden verloren. Met 6-3 6-1 trokken Van Koot en Buis in de finale aan het langste eind.

Bij de mannen kleurde Groep B oranje met de deelname van Maikel Scheffers spelend met Tom Egberink en de jonge Ruben Spaargaren die in de Belg Jef Vandorpe een teamgenoot had gevonden. De nummers één en twee van de wereld Nicolas Pfeifer en Stephane Houdet waren de toernooifavorieten in Groep A en maakte hun status waar. In de finale was het Franse koppel in drie sets te sterk voor Stefan Olsson en Joachim Gerard: 1-6 6-4 7-6(3). De Nederlandse deelnemers kwamen niet door de groepsfase.

Wheelchair Doubles Masters: Spektakel in Bemmel 3

Maikel Scheffers

Rolstoeltennis is een spectaculaire sport en Nederland heeft altijd goede spelers en speelsters gehad, met als absolute topper natuurlijk Esther Vergeer. De regels en puntentelling zijn gelijk als bij het valide tennis. Enige verschil is dat de bal twee keer mag stuiteren, alvorens hij terug wordt geslagen. Echter maken de spelers liever zo min mogelijk gebruik van deze optie, omdat ze dan verder in het achterveld worden gedrukt.

In het rolstoeltennis is beweeglijkheid en baanpositie enorm belangrijk. Uit stilstand vaart maken om richting de bal te gaan kost veel kracht en tijd. Daarom is serveren niet altijd een voordeel. De speler moet dan namelijk na de service vanuit stilstand afzetten voor de tweede bal. Tijdens de rally blijven de spelers de wielen aan de gang houden door het draaien van ‘achtjes’ op de baan. De stoelen zijn van lichtgewicht materiaal en de wielen staan schuin om meer stabiliteit en kracht te kunnen zetten. Reken maar dat de spelers sterk zijn en veel van hun lichaam én stoel eisen.

Wheelchair Doubles Masters: Spektakel in Bemmel 4

Marjolein Buis

Voor de toeschouwers is er veel te zien op de baan. Vier spelers die continue in actie zijn, maakt het een heerlijke kijksport. En wanneer je dicht op de baan zit, ervaar je de ongelooflijke techniek die de spelers hebben om de bal met topspin of slice over het net te spelen. Handelingssnelheid is van essentieel belang, omdat de arm waar het racket mee wordt bediend ook gebruikt moet worden om de wielen aan te sporen.

Ga deze sport met eigen ogen bekijken of ervaar zelf hoe het is om in een rolstoel te tennissen door deelname aan een van de vele clinics. Dit kan bijvoorbeeld bij het ABN AMRO World Tennis Tournament, waar gedurende die week ook een internationaal rolstoeltennistoernooi wordt gehouden. Het ATP 500-toernooi is van 11 tot en met 17 februari in Ahoy Rotterdam.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z