Nieuws

Wimbledon, toptennis & traditie

Reizen in Londen doe je met de trein of metro. Dus ook als de bestemming Church Road, Wimbledon, SW19 is, want daar ligt The All England Lawn Tennis and Croquet Club. The place to be van maandag 2 t/m zondag 15 juli wanneer het meest prestigieuze tennistoernooi van de wereld, genaamd The Championships, sinds 1877 wordt gehouden.

Wimbledon, the Championships 5

Uitstappen doe je bij Southfields Station waar de groene loper klaar ligt. Vervolgens wandel je zo’n tien minuten samen met de andere tennisfans richting het park. Een geweldige route langs versierde etalages en prachtige huizen met diverse kraampjes in de voortuin om een extra centje bij te verdienen. Bijna bij de bestemming passeer je de golfbaan waar tijdelijk een camping en een parkeerterrein is gehuisvest. Aan de randen van het hek dat je richting de ingang leidt, klinkt Wimbledon Radio uit de luidsprekers. De opbouw naar de climax om eindelijk het heiligdom van het tennis te betreden is een ervaring op zich. Bij elke stap vanaf Southfields Station naar de toegangspoort van Wimbledon voel je de kriebels in je buik toenemen. En terecht, want de Wimbledonbeleving is bijzonder.

Wimbledon, the Championships 2

Traditie

Dat traditie op het Britse eiland hoog in het vaandel staat is algemeen bekend. Onderdeel daarvan is dat de kleding van de spelers geheel wit moet zijn. Een afwijkend patroon of kleur mag niet breder zijn dan één centimeter. En met wit, wordt ook echt wit bedoeld. Crèmekleur of off white wordt niet aangemerkt als wit. Zelfs het ondergoed van de spelers mag geen enkele kleur vertonen, want dit kan zichtbaar worden bij een flinke zweetpartij. Terwijl de kleuren van het toernooi al sinds 1909 donkerpaars en groen zijn. Oorspronkelijk was het een combinatie van blauw, geel, rood en groen, maar dat kwam teveel overeen met de kleur van de Koninklijke Marine.

Een andere traditie is natuurlijk het nuttigen van de wereldberoemde aardbeien met room. Per editie wordt er dan ook maar liefst 34.000 kilo aardbeien en 10.000 liter room verdeeld over 166.000 porties. Om dit weg te spoelen, worden er onder andere 320.000 Pimm’s verkocht. Een verfrissend alcoholhoudend drankje.

Wimbledon, the Championships

Het Centre Court van Wimbledon is het belangrijkste stadion en heeft sinds enkele jaren een uitschuifbaar dak, zodat er bij regen nog steeds tennis te zien valt. Maar wat Wimbledon ook zo de moeite waard maakt om te bezoeken, zijn de buitenbanen. Alsof je je op een gewone tennisclub bevindt, wandel je achter, tussen en naast de wedstrijdbanen. Slechts een hekje van een meter hoog of hangend touw scheid je van de in perfecte conditie zijnde groene grasbanen. Dichter bij toptennis kun je haast niet komen. Een zogenoemde ground pass kun je vooraf bestellen via de officiële Wimbledonkanalen, maar wat veel mensen wellicht niet weten, is dat in de loop van de middag bij de kassa tweedehands kaarten worden verkocht. Bezoekers die vroeg het park verlaten, kunnen hun kaartje bij de uitgang inleveren en deze worden ter plaatse voor een paar Pond opnieuw verkocht. De opbrengst van deze kaartjes gaat geheel naar het goede doel.

Wimbledon, the Championships 1

Nederlanders

Het grootste succes in de Nederlandse tennishistorie is de overwinning van Richard Krajicek in 1996. Het jaar ook dat een vrouwelijke streaker de aandacht trok. Krajicek zou later toegeven dat bij hem de zenuwen wegvielen toen hij de naakte dame (slechts gehuld in een schortje) tijdens de toss voorbij zag rennen. Krajicek, die overigens niet genoeg grasschoenen had meegenomen naar Londen en de finale per ongeluk in een te grote broek speelde, doorbrak de hegemonie van Pete Sampras in de kwartfinale. De Amerikaan was drie edities op rij de beste en zou na de toernooiwinst op de Nederlander vier keer op rij de gouden beker mogen liften.

Dit jaar zijn de namen van Robin Haase, Kiki Bertens en Arantxa Rus terug te vinden bij de loting van het speelschema van 128 deelnemers bij de mannen en evenzoveel bij de vrouwen. Om het toernooi te winnen zijn zeven winstpartijen nodig. Als één speler weet hoe je dat voor elkaar krijgt, is het Roger Federer. Met acht Wimbledontitels heeft de Zwitser er één meer dan Sampras en is hij de recordhouder bij de mannen. In het vrouwentoernooi speelde Betty Stöve in 1977 drie finales. Zowel het vrouwen enkelspel, – dubbelspel met Martina Navratilova als het gemengd dubbelspel ging verloren. Martina Navratilova is de recordhoudster in het vrouwen enkelspel met negen titels.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z