Hey Tennisplayer! Misschien heb je er nog nooit bij stilgestaan, maar weet je wat bij tennis écht verschil uitmaakt? Op wat voor een soort baan je speelt. Want de ondergrond heeft invloed op de bal en dus ook op het spel. In deze blog ga ik je daarom wat vertellen over de karaktereigenschappen van de meest bespeelde baansoorten in Nederland. Dat is nooit weg!
Veel spelers hebben een voorkeur voor een bepaalde baansoort, meestal omdat op die baan hun spel het best tot zijn recht komt. En dat voelt fijn. Heb jij misschien óók al een voorkeur?
De gravelbaan (buiten)
In Nederland stikt het van de gravelbanen. Gelukkig maar, want veel spelers vinden dat de prettigste ondergrond. Een gravelbaan is opgebouwd uit een paar lagen, waarvan de bovenste een dikke laag gemalen baksteen is. De baan is traag door de fijne korreltjes van het gravel. De ballen stuiteren dus niet zo snel naar je toe. Omdat de baan oneffen is, kunnen de ballen af en toe raar wegspringen, dat is lastig maar ook wel weer spannend. Een topspinbal of een slice bal zijn op gravel heel effectief. Spin en slice worden door de fijne korreltjes zoals dat heet goed ‘doorgegeven’. Helaas reageert een gravelbaan wel heel erg op het weer. Regent het hard, dan ontstaan er grote plassen. Is het vochtig, dan wordt de baan zacht en traag. Is het warm en zonnig, dan wordt de baan droger en sneller. Een mooi voordeel van gravel is dat je naar de bal kunt toe glijden. Ben jij een verdedigende speler en houd je van lange rally’s? Of houd je juist van een gevarieerd spelletje? Dan voel jij je vast thuis op gravel.
Veel Spaanse wereldtoppers, waarvan de grootste natuurlijk Rafael Nadal is, zijn gravelspecialist. Dat komt doordat zij vanwege het warme en droge klimaat in Spanje het hele jaar door op gravel kunnen trainen. Bovendien hebben de meeste Spanjaarden een goede lichaamsbouw voor gravel. Ze zijn (dikwijls) klein en (dus) wendbaar. Ideaal!
De hardcourtbaan (buiten en binnen)
Hardcourtbanen (beton-achtig) hebben we ook genoeg in Nederland. Een groot verschil met de gravelbaan is dat de hardcourtbaan effen en snel(ler) is. Op een hardcourtbaan stuiteren de ballen snel naar je toe. De rally’s duren daarom vaak wat korter dan op gravel omdat je minder tijd hebt om de bal te halen. Speel jij dus graag snel, hard en aanvallend? Dan past een hardcourtbaan goed bij jou. Een hardcourtbaan is minder gevoelig voor temperatuurverschillen en veranderende weersomstandigheden dan bijvoorbeeld een gravelbaan. De baan wordt natuurlijk wel glad als het heeft geregend. Glijden op hardcourt? Doe dat maar niet!
De grasbaan (buiten)
Het klinkt je misschien raar in de oren, maar er wordt ook getennist op gras! Geen gewoon gras natuurlijk, maar hard kort gras dat wel tegen een stootje kan. In Nederland zien we de grastennisbaan bijna niet, maar in Engeland bijvoorbeeld weer wel! Het is ook een ‘officiële’ ondergrond. Kijk maar naar het wereldberoemde Grand Slam Wimbledon: daar wordt gestreden op gras!
De Smashcourt tennisbaan (buiten)
In Nederland zien we tegenwoordig ook heel veel ‘kunst’(nep) tennisbanen, bijvoorbeeld de smashcourtbaan. Deze banen zijn vooral ontworpen omdat ze heel handig zijn. Je kunt er namelijk bijna altijd op tennissen. Lekker weer of slecht weer, het maakt niet uit! Dikke kans dat jij óók op zo’n baan les hebt. Smashcourt geeft het gevoel dat je op een zachte mat staat. Vraag je de èchte fanatieke tennisliefhebber wat hij of zij van deze baan vindt dan weet ik hun antwoord wel: ‘Daar ben ik geen fan van. Ik speel liever een potje op gravel!’
Sophie
P.S. Leuk hè een paar weetjes over de tennisbaan. Volgende keer spreek ik met iemand die woont op de tennisbaan (gravelbaan!). Dat is ook heel vet…