MF jeugdambassadeurs NTC 14 april 2023DSC09686

Blog Sophie: Kop op!

In mijn vorige blog heb ik het met je gehad over tegen jezelf mopperen op de baan. En toen gaf ik je deze opdracht mee om over na te denken: wat zou je kunnen doen om je moppergedrag te veranderen als je een mopperaar bent? Hoe leer je af wat je jezelf hebt aangeleerd? Ik ben benieuwd of je hierover hebt nagedacht.

Ik had je óók beloofd om je een beetje met de opdracht te helpen. Daarom vandaag, als aanvulling op wat je zelf hebt ontdekt, een klein stappenplan om je gedrag op de baan te veranderen. Ten minste als je dat écht wil!

Laat ik beginnen met een opfrissertje om in je achterhoofd te houden als je de tip straks doorleest (eentje die jij je vast niet altijd realiseert): niet alleen je wedstrijd maar óók je tennistraining is een goed moment om jezelf mentaal te trainen. In de training ben je (dus) niet alleen bezig met techniek en tactiek, maar óók met je mindset, gedrag en gevoel.

Stappenplan

Nog een tweede opfrisser voordat je echt van start gaat met dit stappenplan. In de blog 'Mopperkont' zei ik het al: een gewoonte afleren die jij jezelf hebt aangeleerd, doe je meestal niet door er 'gewoon' maar mee te stoppen. Dat werkt bijna nooit. Houd er dus rekening mee wanneer je straks aan de slag gaat met je gedrag, het moeite, tijd en geduld zal kosten en dat je soms moet doorzetten. Met andere woorden: weet dus dat stoppen met mopperen je niet zomaar komt aanwaaien! Uiteindelijk is het natuurlijk leuk om te doen, zeker als je merkt dat je door jouw oefenen een positievere en sterkere speler aan het worden bent.

1. WIL IK MEZELF MENTAAL TRAINEN?

Stel jezelf allereerst eens de vraag: 'Wil ik mentaal trainen en zo ja, waar ga ik me dan op richten (in dit geval: niet mopperen!)? Sta dan eens stil bij het volgende: wat train ik als ik in mijn training bij bijna iedere 'fout' mijn hoofd laat hangen? Wil ik de gewoonte ontwikkelen dat ik op de baan een negatieve houding heb, of wil ik liever leren dat ik ieder punt met een positieve mindset speel?

2. WORD JE BEWUST VAN JE GEDRAG

Als je hebt besloten dat jij jouw tennistraining wilt gebruiken om jezelf mentaal sterker te maken, in dit geval je negatieve houding op de baan veranderen, moet je je er eerst goed bewust van zijn dat je moppert. Want pas als jij je bewust bent van je gedrag kun je het gaan veranderen. Probeer dus eens toeschouwer te worden van jezelf (stel je bijvoorbeeld voor dat je vanaf de tribune naar jezelf kijkt) en iedere keer wanneer je negatief bent, dat op te merken. Je kan dan bijvoorbeeld op zo'n moment tegen jezelf zeggen: 'Hee, grappig! Daar is mijn kritische stemmetje weer! En dan speel je lekker door. Doe dit eens tijdens een aantal trainingen.

3. WAAROM ZO KRITISCH?

Het is ook interessant om je eens af te vragen waarom je (altijd?) zo -negatief - kritisch naar jezelf kijkt. En, of dat (dus) wel nodig is.

4. TIJD VOOR VERANDERING

Als het je is gelukt om je wat meer bewust te zijn van je gemopper (je bent dan al een héél eind op weg!), dan is het vervolgens tijd om verder te gaan met het veranderen van je gedrag.
STAP A. Ga voor iedere training even met jezelf om de tafel zitten en stel je eens voor met welke mindset en met welk gevoel jij de training in wilt gaan. Probeer dat positieve beeld en gevoel mee te nemen op de baan.
STAP B. Als het even niet lekker gaat en je voelt gemopper opkomen, merk dit dan op en probeer daar dan vervolgens met een onderzoekende, nieuwsgierige blik naar te kijken. Vraag jezelf eens af: wat is er aan de hand? Waarom zijn mijn backhands - bijvoorbeeld - steeds niet diep genoeg? Probeer dus iets te leren in plaats van jezelf een kritisch geluid te geven.
STAP C. Als je klaar bent met tennissen, blik dan zonder dat je er een oordeel over hebt (bijvoorbeeld: slecht, stom, goed) even terug op je training en op je gedrag. Stel jezelf vragen zoals: 'Heb ik lopen te mopperen?' 'Heb ik vaak gemopperd?' 'Waarom mopperde ik eigenlijk? Waar ging het over?' 'Hoe voelde ik me tijdens de training?' Probeer ook eens het verschil op te merken tussen een training met (veel) en een training zonder of maar een beetje gezeur tegen jezelf. Hoe voelt het één? Hoe voelt het ander? (check: waar gaat je voorkeur naar uit?)

Aan de slag

Heb je alles gelezen? Mooi! Probeer dit dan een aantal weken of zolang je het nodig vindt, te doen. Je kunt er de eerstvolgende training al mee beginnen! Lukt het soms niet, of vind je het moeilijk? Dan is dat helemaal niet erg (KOP OP!) De volgende training probeer je het gewoon opnieuw. Oefening baart kunst en de aanhouder wint!

Succes Mopperkont & Tot de volgende blog!

Sophie