NK Beachtennis (herendubbelspel Ertner en Groot Antink)

Verrassende apotheose NK Beachtennis op vertrouwde locatie in Scheveningen

Met verwachte kampioenen bij de heren, op een onverwachte manier tot stand gekomen, en verrassende winnaressen bij de vrouwen is een zomer vol met beachtennis op verschillende stranden in Nederland afgesloten op de vertrouwde locatie in Scheveningen.

Na omzwervingen langs Zandvoort en Hoek van Holland, om de sport bij een breder publiek onder de aandacht te brengen, was de apotheose van de NK Beachtennis, in de vorm van het dames-en herendubbelspel, zoals altijd bij strandclub Xiringuito op het strand van Scheveningen.

“De doorloop is hier fantastisch. Je hebt wat zitjes, waardoor je een soort van tribune hebt. Daardoor blijven veel mensen hangen. Dat is hier beter dan op de andere stranden. De boulevard stond vol. Tijdens de damesfinale waren er wel 250 mensen aan het kijken”, vertelt Tim van Pagee, organisator van de NK en drijvende kracht achter de sport in Nederland. Hij zag twintig velden met beachtennisactie en een goed gevulde boulevard vol met toeschouwers die genoten van en meeleefden met beachtennis van de bovenste (nationale) plank, en constateerde met trots dat de sport in zo'n tien jaren tijd een mooie groei heeft doorgemaakt. Dat geldt niet alleen voor de animo van spelers en publiek voor de NK, maar ook voor de beachtennistour in Nederland en de trainingsgroepjes die in steeds grotere getale opduiken gedurende de zomer.

Top wordt breder

Dat het niveau aan de top eveneens groeiende is, blijkt wel uit het feit dat de favorieten het steeds moeilijker hebben en alles op alles moeten zetten om de concurrentie op afstand te houden. Bij de heren slaagden de gedoodverfde favorieten Joeri Ertner en Bo Groot Antink daar ternauwernood in terwijl Neerlands beste speelster Anne Hoogendam, vorig jaar goed voor drie titels, deze zomer zelfs niet een finale wist te bereiken. Net als in het gemengd dubbelspel, waar ze met Groot Antink titelfavoriet was, strandde zij in de halve finale van het damesdubbelspel. Met Dido Blonk moest ze haar meerdere erkennen in Joyce Fennis en Farah Fesbahi: 1-6, 6-4, 7-6 (8).

Finalisten damesdubbelspel, vlnr: Joyce Fennis, Rachel van Barneveld, Farah Fesbahi en Renee Woonings. Foto: Linda Kaiser.

EK-partners tegenover elkaar

In de finale waren Fennis en Fesbahi met 6-2, 6-3 te sterk voor Rachel van Barneveld en Renee Woonings. Met hun eerste nationale titel verzekerden zij zich van een ticket voor de EK van volgend jaar. Opvallend is dat Woonings en Fennis nu tegenover elkaar stonden terwijl zij eerder deze zomer samen een ticket veroverden voor de EK van dit jaar, eind september. Bij de mannen ging het tweede EK-startbewijs naar Bo Groot Antink en Joeri Ertner, die vorig jaar in de NK-finale werden verrast door Jori Meulenbeld en Christopher de Geus.

Revanche en opgave

Voor die nederlaag namen Ertner en Groot Antink dit jaar hardhandig revanche. Meulenbeld en De Geus werden in de halve finales met 6-1, 6-0 opzij gezet, maar in de finale ging het niet van een leien dakje. Sterker nog, het was een blessure van Dyvand Koolman die hen de titel in de schoot wierp. Na een regenonderbreking keerden de finalisten terug de baan op bij een 5-4 stand, met een setpunt voor Koolman en zijn partner Joey Schaaf. Koolman beëindigde de rally met een fraai punt, sleepte dus de set binnen, maar raakte bij het neerkomen na een sprong geblesseerd. “De kramp schoot erin en ook na een doktersbehandeling kon hij niet verder. Doodzonde natuurlijk, zij speelden de set van hun leven”, aldus Van Pagee.

Ertner en Groot Antink kroonden zich voor de derde keer, na 2021 en 2022, als dubbelspelkampioenen. Voor Groot Antink is het al de vijfde keer dat hij het belangrijkste onderdeel, het (heren)dubbelspel, op zijn naam schreef. In 2018 en 2019 deed hij dat met een andere partner, na een zege over Ertner en diens partner in de finale.

Het koppel gaat samen met de kampioenen van vorig jaar, Meulenbeld en De Geus, naar de EK, eind september op Kreta.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de NK Beachtennis, heren- en damesdubbelspel. Lees ook de eerdere verslagen van het gemengd dubbelspel in Hoek van Holland en het enkelspel in Zandvoort.

AFBEELDINGEN: Linda Kaiser.