EK Beachtennis 2024 (Jori Meulenbeld, Anne Hoogendam en Dido Blonk)

Achtste finales eindstation heren op EK Beachtennis, dames onderuit in tweede ronde

Joeri Ertner en Bo Groot Antink kwamen een fractie tekort om, net als vorig jaar, de kwartfinales te bereiken van de EK Beachtennis. Ook voor Jori Meulenbeld en Christopher de Geus was de derde ronde/achtste finales het eindstation. De twee dameskoppels verloren in de tweede ronde.

Het was, een jaar geleden, een hoogtepunt in de beachtenniscarrières van Joeri Ertner en Bo Groot Antink; het bereiken van de kwartfinales op de EK 2023. Neerlands beste beachtennissers bevestigden dat zij een duo vormden waar internationaal gezien rekening mee moet worden gehouden. Tegen de absolute top kwamen ze weliswaar tekort, maar de kansloze nederlaag tegen de latere kampioenen zorgde niet voor een bittere nasmaak bij onze landgenoten.

Dat was dit jaar wel anders, want het verlies in de achtste finales tegen Henrique Freitas en Pedro Maio lag niet in de lijn der verwachting gezien de plaatsingslijst. Het Portugese duo, als negende geplaatst, trok met 6-3, 3-6, 13-11 aan het langste eind tegen de als zevende geplaatste Nederlanders. Tegen de Italiaanse lijstaanvoerders Tomasso Giovannini en Mattia Spoto pakten de Portugezen vervolgens één game.

Christopher de Geus en Jori Meulenbeld vonden hun Waterloo eveneens in de derde ronde. Het ongeplaatste koppel verraste de Cyprioten Erikkos Gregoriou en Rafael Kasinopoulos, als vijftiende geplaatst, met 6-0, 3-6, 10-8 en verloren vervolgens kansloos van de Italianen Luca Andreolini en Diego Bollettinari (2). De Geus en Meulenbeld pakten één game tegen het duo dat uiteindelijk met brons naar huis ging.

Net geen Nederlandse finale

Voor Joyce Fennis/Renee Woonings en Anne Hoogendam/Dido Blonk was de tweede ronde in het hoofdschema het eindstation, maar dankzij een halve finaleplaats in het troostschema verlieten zij het Griekse eiland toch nog met een enigszins voldaan gevoel. Im het hoofdschema moesten beide koppels buigen voor een duo uit Estland, maar waar Fennis en Woonings kansloos verloren kwamen Hoogendam en Blonk heel dichtbij tegen de nummers vijftien van de plaatsingslijst Eline Kalve/Adelia Susi: 6-7 (6), 7-5, 10-8.

Het scheelde vervolgens weinig of het troostschema had een Nederlandse finale gekregen. Hoogendam en Blonk, die twee jaren geleden dit onderdeel op hun naam schreven, moesten in de halve finales buigen voor Marika Colonna en Alice Grandi uit San Marino: 6-4, 7-5. Fennis en Woonings redden het net niet tegen het Britse koppel Madeleine Mortimore/Rebecca Thomas: 3-6, 6-3, 10-3.

In het gemengd dubbelspel viel het doek voor Anne Hoogendam/Bo Groot Antink en Dido Blonk/Christopher de Geus in de tweede ronde.

Klik hier voor meer informatie en links naar speelschema's met alle uitslagen van de EK Beachtennis.

Landentoernooi

De EK Beachtennis was dit jaar voor de derde keer op rij, en voorlopig voor de laatste keer, op het Griekse eiland Kreta. De EK is een landentoernooi en daarin verschilt het van de WK, waar spelers uit verschillende landen met elkaar kunnen samenspelen en het speelveld wordt bepaald door de wereldranglijst. Beide toernooien vinden jaarlijks plaats.

AFBEELDING: Een deel van de Nederlandse selectie tijdens de EK Beachtennis. Vlnr Jori Meulenbeld, Anne Hoogendam en Dido Blonk. Credit: Tennis Europe/Toptennis.photos