NK Beachtennis (herendubbelspel Ertner en Groot Antink)

Captain faciliteert Nederlandse spelers op EK Beachtennis; 'ik hoop een snaar te raken'

Technisch en tactisch gaat Louis Triemstra de vier koppels die namens Nederland meedoen aan de EK Beachtennis (26-29 september) niets leren, maar de captain hoopt de spelers in ieder geval in de juiste mindset aan de start te krijgen.

Voor de European Beach Tennis Championships 2024 zijn de nationale kampioenen van vorig jaar geplaatst (Christopher de Geus/Jori Meulenbeld en Anne Hoogendam/Dido Blonk) plus twee teams die zich via een beslissingswedstrijd hebben gekwalificeerd. Joeri Ertner/Bo Groot Antink en Renee Woonings/Joyce Fennis wonnen deze zogenoemde 'Battle for Greece'. We doen mee aan het herendubbelspel en het damesdubbelspel. 

Om de spelers te ondersteunen en zoveel mogelijk te ontlasten reist Triemstra mee met het Nederlandse team. Hij zal zich bezighouden met praktische zaken zoals het regelen van trainingsbanen en de gewenste maaltijden (rekening houdend met al dan niet vegan-voorkeuren van spelers), maar bekommert zich ook om de mentale paraatheid van de hoofdrolspelers. In het dagelijks leven is hij docent op een basisschool in de Haagse Schilderswijk en ambassadeur voor beachtennis en het merk SXY van Asics. “Het is eigenlijk een tweede fulltimebaan”, zegt Triemstra over zijn beachtennis-werkzaamheden.

Zo zet hij zich als voorzitter van 'Smile Beachtennis' in voor meer beachtennislocaties en meer speelmomenten in Nederland. “Eerlijk gezegd heb ik het vier jaar geleden opgezet omdat ik zelf geen spelers kon vinden”, vertelt Triemstra. De WhatsApp-groep waarin spelers met elkaar kunnen afspreken op het Scheveningse strand telt inmiddels zo'n 355 namen en ook organiseert hij de Winter Tour, waarbij er van oktober tot en met april wordt gespeeld wordt op een indoorlocatie, Lindo Beach in Den Haag. “Ik speel zelf omdat ik het leuk vind, maar ook om contacten te leggen en de sport groter te laten worden.”

Met die motivatie in het achterhoofd reist Triemstra ook af naar Kreta, waar hij in eerste instantie dus als captain van het Nederlandse team optreedt. “Ik ben iemand die sfeer brengt en ik hoop de spelers in de beste mindset te krijgen voor hun wedstrijden. Ik ben geen technisch of tactisch meesterbrein, maar ik kan wel een snaar raken bij mensen”, aldus de 36-jarige Triemstra, zelf een drievoudig NK-deelnemer en gepassioneerd beoefenaar van de sport.

Kwartfinales

De vorige editie van de European Beach Tennis Championships smaakt absoluut naar meer.

Met een kwartfinaleplaats lieten Bo Groot Antink en Joeri Ertner zich van hun beste kant zien en hoewel de nederlaag tegen de latere winnaars Nicolas Gianotti en Mathieu Guegano kansloos was, keken Neerlands beste beachtennissers terug op een goed toernooi en sprak Groot Antink van een leerzame ervaring.

Om nog een stapje verder te kunnen gaan in 2024, moet werkelijk alles meezitten voor Groot Antink en Ertner, die te boek staan als meest kansrijke van de vier koppels. “Het valt of staat met de loting”, weet Triemstra. “Als Bo en Joeri in de eerste ronde een Spaans of Italiaans koppel treffen, wordt het ook heel lastig. Maar een stunt kan altijd. Als je een kans hebt, moet je er voor gaan. De dood of de gladiolen; dat moet het streven zijn.”

Onderling vertrouwen

Triemstra ziet het als zijn taak een sfeer van onderling vertrouwen te creëren. “Dat interpersoonlijke deel; hoe ga je met elkaar om, hoe lever je kritiek op elkaar. Daar ga ik mee bezig. We moeten elkaar de waarheid kunnen vertellen en het is aan mij om die omstandigheden te creëren en om de spelers in de best mogelijke mindset te krijgen.”

Gemengd dubbelspel

Ook moet er een knoop worden doorgehakt over de gemengd dubbelspelteams. Wie speelt met wie? In principe zijn de NK-winnaars (Christopher de Geus/Jori Meulenbeld en Anne Hoogendam/Dido Blonk) daarin leidend, maar Meulenbeld heeft ervoor gekozen niet aan dit onderdeel mee te doen. De kans is groot dat Hoogendam een koppel gaat vormen met Groot Antink en Blonk met De Geus.

“We gaan dat in goede harmonie overleggen. Er is nog niet die topsportcultuur dat dit van bovenaf, door een coach, wordt bepaald. Daar wil ik wel naar toe. Ik wil kiezen voor de koppels waarvan we denken dat die het meeste kans hebben om ver te komen.”

Landentoernooi

De EK Beachtennis is een landentoernooi en daarin verschilt het van de WK, waar spelers uit verschillende landen met elkaar kunnen samenspelen en het speelveld wordt bepaald door de wereldranglijst. Beide toernooien vinden jaarlijks plaats. De EK is dit jaar voor de derde en laatste keer op het Griekse eiland Kreta, in het Karteros Beach Sports Centre.

AFBEELDING: Neerlands sterkste beachtennisduo, Joeri Ertner/Bo Groot Antink, in actie op de NK in Scheveningen. Groot Antink duikt naar de bal. Foto: Linda Kaiser.