Joyce Fennis en Farah Fesbahi in actie op NK

'Het is zo'n hoog niveau, er wordt niet verwacht dat wij winnen'

Joyce Fennis stortte zich vijf jaren geleden op beachtennis en werd dit jaar voor het eerst Nederlands kampioen. Voor iemand die houdt van gezelligheid, op en buiten de baan, en dubbelspel altijd al leuker vond dan enkelspel, is het niet gek dat zij verslingerd is geraakt aan beachtennis.

Wat het nou precies is? Het strand, de tijd van het jaar, de zon, de mensen, de laagdrempeligheid, de dynamiek van het spel, de muziek op de achtergrond, de ontspannen sfeer. Feit is dat de net 34 jaar geworden Fennis haar hart heeft verpand aan de sport waarin het er, over het algemeen, net even wat relaxter aan toe gaat dan op de tennisbaan. Maar verwar ontspanning niet met onverschilligheid, of een gebrek aan prestatiedrang. Als Fennis op de baan staat, is er maar één ding dat telt en dat is winnen.

“Ik ben een strever, wil altijd beter worden in wat ik doe. Niet alleen op de baan, maar ook in mijn werk en in het moederschap”, vertelt Fennis, die al vanaf haar vierde een tennisracket in handen heeft en eenmaal overgestapt op beachtennis razendsel progressie maakte. Dat laatste kwam mede door haar vriend op dat moment, Joeri Ertner (samen met Bo Groot Antink al jaren de beste beachtennisser van Nederland). “Daardoor kon ik heel gemakkelijk veel spelen en doordat we veel samen speelden werd ik ook gauw beter. Mijn doel was om één keer in mijn leven Nederlands kampioen te worden en dat heb ik dit jaar behaald”, aldus Fennis, die samen met Ertner (inmiddels niet meer haar partner buiten de baan maar nog wel erop) ook verslingerd raakte aan pickleball. Als duo werden ze vorig jaar Nederlands kampioen gemengd dubbelspel.

“Beide sporten vind ik geweldig. Je kunt twee liefdes hebben, toch?” lacht Fennis, die van 26 tot en met 29 september haar EK-debuut maakt. Met Renee Woonings veroverde ze deze zomer middels play-offs een startbewijs voor de komende EK Beachtennis. Voor de duidelijkheid: met de winst van de NK, eind augustus, verdiende Fennis samen met Farah Mesbahi een ticket voor de EK van volgend jaar.

Na verloren NK-finales in 2022 (gemengd dubbelspel aan de zijde van Joeri Ertner) en 2023 (enkelspel tegen Anne Hoogendam) kwam Fennis dit jaar fris, fruitig en ontspannen bovendrijven op het strand van Scheveningen terwijl ze vorig jaar juist nog kopje onder ging, gebukt door de spanning.

“De eerdere edities waren niet zo'n goede ervaring”, vertelt Fennis. “Ook omdat je dan in het seizoen vrijwel alles wint, verwacht je van jezelf, en verwachten anderen ook, dat je die NK gaat winnen. Dan sta je zo gespannen op de baan. Mijn partners werden daar ook gespannen van (wat logisch is), dus dat werkt absoluut niet in je voordeel.”

Wat deed je dit jaar anders?

Ik ging dit jaar naar de NK met het idee van: 'het wordt gewoon gezellig.' Daardoor sta je meer ontspannen op de baan. Toen Farah en ik kansloos de eerste set verloren in de halve finales had ik zoiets van: 'het zonnetje schijnt, het is heerlijk weer, veel publiek, de sfeer is goed. Als we hem winnen, winnen we en als we verliezen, dan is dat maar zo.'”

Met deze instelling wisten Fennis en haar nieuwe partner Farah Mesbahi de wedstrijd tegen het favoriete duo Anne Hoogendam/Dido Blonk (titelverdedigers) te kantelen en na een zinderende wedstrijdtiebreak zelfs te winnen. Een enorme opsteker voor het kersverse duo, dat in de finale afrekende met Woonings en Van Barneveld. Lees ook: Verrassende apotheose NK Beachtennis op vertrouwde locatie in Scheveningen.

De vraag is of Fennis met net zoveel ontspanning aan de start kan staan van de EK, waar ze dus met Renee Woonings een koppel vormt.

“Renee is een superleuke meid. Daar heb ik naast de baan ook een klik mee. Het EK is wel echt een ander verhaal qua niveau, zodat je er denk ik al met meer ontspanning staat. Het is zo'n hoog niveau, er wordt niet verwacht dat wij winnen. Voor mij is het de eerste keer, ik kom daar als een newby.”

Kun je ook te relaxed zijn?

“Dat denk ik niet, want ik wil wel winnen.”

Wat verwacht je van de EK?

“Ik heb er heel veel zin in. Je gaat naar Griekenland met leuke mensen, je gaat er als team naartoe, je moedigt elkaar aan. Traint samen, eet samen. We gaan woensdag heen en maandag terug. Dat is niet lang, maar met m'n werk ging dat niet anders. Daar heeft iedereen mee te maken.”

En prestatief gezien?

“Ik verwacht dat de mannen Bo en Joeri wel iets moois gaan neerzetten. Bij de vrouwen zijn we erg afhankelijk van de loting. Als we Italië of Spanje loten, dan is het proberen zoveel mogelijk games te halen. Maar tegen andere landen, hebben we zeker kans.”

De EK Beachtennis is van 26 tot en met 29 september op het Griekse eiland Kreta. Klik hier voor meer informatie.

AFBEELDINGEN: Joyce Fennis (met bril) en Farah Mesbahi in actie tijdens het damesdubbelspel op de NK. Onderaan met de trofeeën na het behalen van de titel. Foto's: Linda Kaiser.