Tennis in Nederland

Friesland in vogelvlucht

Denk je aan Friesland, dan denk je waarschijnlijk aan rust, ruimte, platteland afgewisseld met bosrijke omgeving. Ook hebben Friezen een rijke cultuur, met veel eigen gewoontes en gebruiken. Zo ook een eigen taal, volkslied en sport: Fierljeppen. Hierbij spring je over slootjes met behulp van een polsstok. Naast Fierljeppen kun je ook bij veel tennisverenigingen terecht, Friesland beschikt over 103 tennisverenigingen met in totaal ongeveer veertienduizend leden. Wij nemen je mee langs een aantal mooie clubs in deze provincie.

 

 

Tennis in Sneek

Tennisclub L.T.C. IJlst is een actieve en bloeiende vereniging dichtbij Sneek en beschikt over vijf gravelbanen en één minibaan voor kinderen. In Sneek, grenzend aan uitgestrekte weilanden, kun je ook tennissen bij NOMI. Hier kun je op tien gravelbanen terecht of in de koudere maanden in de tennishal. NOMI telt ruim vijfhonderd leden en het bestuur ziet deze club in de toekomst ook graag als club voor niet alleen recreatietennis, maar ook prestatietennis. Daarom is er sinds 2011 een pilot gestart voor NOMI-talenten, die op kosten van de vereniging extra trainingsuren mogen maken.

Tennis in Harlingen

Tennisvereniging Ready uit Harlingen is opgericht in 1923. Het is een prachtig tenniscomplex gelegen in een oude boomgaard met fruitbomen. Het is een toegankelijke en recreatieve vereniging met ongeveer vierhonderd leden en beschikt over zes gravelbanen, twee kunstgrasbanen en een oefenkooi met miniveld.

Verborgen parel

Een ware verborgen parel tussen de Hepkemabosjes is tennisvereniging Oranjewoud uit Heerenveen, opgericht in 1934. Het is de oudste vereniging in de omgeving en staat bekend om het Open Oranjewoud Toernooi (beter bekend als Open Oenematoernooi). Dit officiële KNLTB-toernooi is bekend in de directe omgeving en trekt jaarlijks minimaal 150 deelnemers.

Ten Woude is een tweede Heerenveens tennisvereniging en biedt acht gravelbanen, vier kunstgrasbanen, een oefenkooi en minibaan. In de koudere periode oktober t/m maart kun je hier tennissen in de ballonhal, deze wordt over twee gravelbanen geplaatst. Deze ballonhal is ook toegankelijk voor niet-leden, andere verenigingen en scholen. Gezelligheid heeft een hoge prioriteit, deze vereniging dient als een ontmoetingsplaats voor jong en oud.

Sander Arends

Friesland kent ook toptennis. Leeuwarder Sander Arends won in december 2018 het NK-tennis in dubbelspel. In de finale was hij, samen met Matwé Middelkoop, te sterk voor Scott Griekspoor en Botic van Zandschulp. Arends is hiermee de eerste Friese nationaal kampioen ooit.

Eerder in 2018 deed Arends mee aan Roland Garros en haalde de tweede ronde op Wimbledon. Daarna gooide een blessure roet in het eten en zakte de Leeuwarder eind vorig jaar van plaats 55 op de wereldranglijst naar plaats 94. Dit jaar richt hij zich dan ook op de kleinere challengertoernooien in Europa om hier punten te pakken en weer terug te gaan naar het ATP-niveau. Zijn huidige ATP-dubbelspelpositie is 86.

Begin dit jaar tijdens het ATP-toernooi in Marseille zorgde Arends en zijn nieuwe dubbelpartner Weissborn direct voor een verrassing, ze klopte de Griekse broers Tsitsipas direct in de eerste ronde. Het duo Arends – Weissborn is uiteindelijk in de halve finale uitgeschakeld door het Franse koppel Chardy – Martin.

 

Ben je benieuwd naar alle tennislocaties in Friesland, of dichter bij jou in de buurt? Alle verenigingen en hun informatie vind je dan ook in de verenigingszoeker.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z