Tennis in Nederland

Gelderland in vogelvlucht

Tennis is één van de populairste en bekendste sporten ter wereld. Ook in Nederland heeft tennis een plek in ons sporthart veroverd. Ongeveer een miljoen Nederlanders staan regelmatig op de tennisbaan en er zijn er maar weinig die nog nooit een racket in de hand hebben gehad. Als tweede sport van Nederland is er bijna overal op fietsafstand wel een tennisbaan te vinden en daarom duiken we dieper in Nederland als tennisland. We reisden door Gelderland, op zoek naar de unieke tennisverhalen uit deze provincie.

De mooiste tennislocaties van Nederland

Gelderland is als grootste provincie van Nederland vooral bekend van zijn prachtige natuur en dat is ook terug te zien op de fraaie tennisaccommodaties. Het grootste tennisdistrict van Nederland zorgt voor wat langere reisafstanden voor de competitietennissers onder ons, maar geeft ook de kans om op de mooiste tennislocaties van Nederland wedstrijden af te werken. Tussen de 209 tennisverenigingen in dit tennisdistrict is het zeker geen uitzondering om midden tussen de Gelderse bossen op de baan te staan.

Door de enorme uitgestrektheid van Gelderland zijn er ook relatief veel kleine verenigingen te vinden. De grootste provincie van ons land herbergt maar liefst 95 verenigingen die minder dan 200 leden hebben. In bijna elk dorp is dus wel een kleine verenigingen met slechts enkele tennisbanen te vinden. Vaak op schilderachtige locaties met een wat oud vervallen clubhuis staan mensen midden tussen de weilanden te tennissen. Dat maakt de tennissport zo geliefd onder de ruim 63.000 Gelderlanders die wekelijks op de tennisbaan te vinden zijn.

Tennis in Nederland: Gelderland 12

Bossen, weilanden én tennisbanen

Één van deze geliefde tennisbanen zijn de banen van Tennisvereniging Beekhuizen in Velp. Op deze schitterende banen midden tussen bossen waren tussen 2011 en 2017 de beste jeugdspelers van de wereld te zien tijdens de Windmill Cup. Het is niet voor niks de grootste tennisvereniging van Gelderland! De bijna 1.200 leden tennissen heel het jaar door op de veertien buiten- en vier binnenbanen die het complex rijk is. Ook een bezoekje aan Tennisclub Bemmel is zeker de moeite waard. Verstopt achter de Waaldijk liggen negen kunstgrasvelden en vijf binnenbanen, waar dagelijks vele tennissers te vinden zijn. Op dit tennispark onder de rook van De Waal vindt dit jaar ook één van de grootste rolstoeltennistoernooien ter wereld plaats: de UNIQLO Doubles Masters.

Gelderland is ook de thuisbasis van enkele van de kleinste tennisverenigingen van Nederland. De Leuvenheimse Tennis Club is hier een voorbeeld van. De vereniging heeft slechts 24 leden, maar de twee gravelbanen liggen er prachtig bij. Omgeven door weilanden bevindt zich deze mini vereniging die wel een aantal erg bijzondere vaste bezoekers heeft. Naast de tennisbanen staat het vee van de plaatselijke boer te grazen. Af en toe volgen ze nauwlettend de activiteiten op de tennisbanen naast hun.

Tennis in Nederland: Gelderland

Bekendste Nederlandse tennisduo ooit

Op de Gelderse tennisverenigingen staan elke week tienduizenden jonge talenten op de baan met de droom om ooit proftennisser te worden. Zij zijn net als Richel Hogenkamp begonnen bij hun lokale tennisvereniging om ooit prof te worden. Richel Hogenkamp: “Ik voel mij thuis in Gelderland. Ik woon niet voor niks nog steeds in mijn geboortestad Doetinchem. De meeste verenigingen zijn toch wat kleiner en persoonlijker dan elders in het land. Daarom heb ik altijd met een heel plezierig gevoel getennist in Gelderland. Dat doe ik trouwens nog steeds.”

Gelderland is ook de thuisprovincie van de ene helft van het bekendste Nederlandse tennisduo ooit. Jacco Eltingh vormde jaren een succesvol koppel met zijn dubbelpartner Paul Haarhuis. Samen wonnen ze 39 toernooien, waarvan zes Grand Slams. Zijn roots liggen in Gelderse plaatsje Heerde en hij woont tegenwoordig slechts negen kilometer van zijn geboortedorp aan de rand van de Hoge Veluwe. Daar tennist hij ook nog regelmatig bij zijn vereniging TV Epe. Ook haalde hij de AFAS Tennis Classics, die hij samen met zijn dubbelpartner Paul Haarhuis oprichtte, naar Gelderland.

Tennis in Nederland: Gelderland 2

Voormalig en toekomstige wereldtop te zien in Gelderland

De AFAS Tennis Classics is een vierdaags tennistoernooi voor voormalige wereldtoppers. Het toernooi werd de eerste negen jaar in Eindhoven georganiseerd, maar verplaatste daarna naar het Omnisport in Apeldoorn. Tijdens dit toernooi was het uniek om voormalig wereldtoppers, die een Grand Slam wonnen of zelfs de eerste plaats van de wereldranglijst bezette, nog een keer op de tennisbaan te zien schitteren. In 2016 kwam er helaas een einde aan dit prachtige Gelderse tennis event.

Naast de voormalige wereldtop waren ook de toekomstige wereldtoppers in Gelderland te zien. Tussen 2011 en 2017 werd de Windmill Cup in Velp georganiseerd. De Windmill Cup is het sterkst bezette jeugdtennistoernooi dat in Nederland wordt gespeeld. Het is onderdeel van de vijf Grand Slam jeugdtoernooien voor topspelers en speelsters tot en met 14 jaar. In 2017 werd daar een rolstoeltennistoernooi voor junioren tot en met 18 jaar aan toegevoegd. Dit is een juniorentoernooi in de hoogste categorie ter wereld: een ITF Grade A toernooi. En dat is niet het enige grote rolstoeltennistoernooi wat in Gelderland wordt gehouden. Van 22 tot en met 26 november 2017 zijn de beste rolstoeltennissers ter wereld te zien op Tennisclub Bemmel tijdens de UNIQLO Doubles Masters.

Gelderland… ons tennishart gaat er sneller van kloppen.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z