Tennis in Nederland

Overijssel in vogelvlucht

Nederland is een echt tennisland. Bijna alle Nederlanders hebben getennist, of dat nu op de tennisbaan, op de camping, in de tuin of op het strand was. Het is dan ook na voetbal de grootste sport van ons land. Wij reizen alle provincies af op zoek naar de bijzondere locatie, want waar vind je nu de allermooiste tennisbanen in Nederland? Vandaag onze ontdekkingen van Overijssel.

Overijssel is onze meest oostelijke provincie, grenzend aan Duitsland en wordt gekenmerkt door een sterke concentratie van Hanzesteden. Opvallend zijn ook de vele polders, meertjes en riviertjes die overheersen. 32.000 tennissers telt deze provincie en zij zijn niet alleen in de grote steden te vinden, maar juist ook bij de dorpsverenigingen.

Dorpsverenigingen

Broekland, een klein kerkdorpje tussen Zwolle en Deventer, heeft een eigen sportcomplex met twee tennisbanen. T.V. ’t Eierhuisje is dan ook meteen de kleinste vereniging, van de in totaal 129 verenigingen, van Overijssel. De buitenbanen liggen tussen de uitgestrekte weilanden. ATC Wijhe, in de buurt van Zwolle, is ook zo’n gezellige kenmerkende dorpsvereniging. Op de vier verlichte kunstgrasbanen worden met regelmaat activiteiten gehouden.

 

Eén van de oudste tennisvereniging

Aan de rand van de stad Almelo ligt één van de oudste tennisverenigingen van Nederland. A.T.V. Luctor et Emergo is in 1898 opgericht en is binnen de gemeente Almelo zelfs de op één na oudste sportvereniging. De vereniging ligt dan ook op een prachtige locatie met haar banen op ‘Het Groenendal’. Gelukkig heeft de vereniging al die jaren deze locatie weten te behouden. De 8 gravelbanen liggen dus enerzijds aan de rand van de stad en anderzijds in een bosrijke omgeving.

Uit Almelo komt ook Nederlands tennisspeelster Kea Bouman. Zij was de eerste Nederlandse winnaar van een Grandslamtoernooi – en nog steeds de enige vrouw – doordat ze in 1927 Roland Garros op haar naam schreef. Naast de Olympische Spelen in 1924, waarop ze met Henk Timmer brons in het gemengd dubbelspel won, is dit het hoogtepunt uit haar carrière.

T.C. Hattem en T.C. de Mors

Als je echt op zoek bent naar een bosrijke omgeving of het tennissen wil combineren met een potje golf ben je bij T.C. Hattem op het goede adres. Zes gravelbanen, drie kunstgrasbanen, een miniveld en twee oefenkooien (en dan hebben we het nog niet eens over de grootste vereniging), liggen verscholen tussen de bomen. Voor de nazomeravonden kan je hier nog nagenieten op het terras en van de winter ga je gezellig naar de kantine met openhaard. Eén van de modernste verenigingen in Overijssel, met padel, is T.C. de Mors in Rijssen.

 

Grote opkomst padel

De sport padel is in opkomst en in Overijssel spelen steeds meer liefhebbers het spelletje. Het groeit enorm in deze provincie. Sinds een paar jaar zijn in Enschede, Almelo, Deventer, Rijssen, Zwolle, Oldenzaal en Hardenberg al speelvelden te vinden. En vele andere tennisverenigingen zijn bezig met het creëren van padelmogelijkheden.

Overijssel heeft dus veel verschillende tennislocaties, maar kenmerkend zijn toch de gezellige dorpsverenigingen in de groenrijke omgevingen. En nog even de grote indoortenniscompetitie van de FTO gaat weer van start! Hier zijn maar liefst 20 tennishallen bij aangesloten.

Ben je benieuwd naar alle tennislocaties in Overijssel, of dichter bij jou in de buurt? Alle verenigingen vind je in de verenigingzoeker.

 

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z