C6A3438

Sterke chemie is deel van het succes van recordkampioen Leimonias

De Eredivisie Gemengd barst zaterdag los en dat betekent twee weken genieten van toptennis op acht verschillende tennisparken in Nederland met als toetje de play-offs bij titelverdediger HLTC Leimonias, zaterdag 8 en zondag 9 juni.

Dat HLTC Leimonias vertegenwoordigd is in zowel de Eredivisie Dames, Eredivisie Heren als Eredivisie Gemengd maakt coach Mark-Paul Burgersdijk trots, maar de titel in laatstgenoemde klasse staat toch wel het hoogst op zijn verlanglijstje. Als winnaar van 2023 (en 2022) is de Haagsche club er hoe dan ook veel aan gelegen om present te zijn bij de play-offs voor eigen publiek. “Dat is de eerste prioriteit. Pas als je dat hebt bereikt, ga je kijken naar de landstitel”, stelt Burgersdijk.

Hoewel met name de Eredivisie Heren de afgelopen jaren een kwaliteitsslag heeft gemaakt door zowel voor spelers als clubs aantrekkelijker te worden, is de Eredivisie Gemengd van oudsher de meest aansprekende competitie en ook nog altijd de klasse waar de meeste, internationaal opererende spelers zijn te bewonderen. De tijd dat teams bevolkt werden door louter Nederlanders met hier en daar een Belg of Duitser ligt ver achter ons.

Burgersdijk: “We willen een sterke Eredivisie Gemengd. Dan kun je niet met alleen maar Nederlanders spelen. De buitenlandse spelers zijn belangrijk om het niveau van de eredivisie hoog te houden en ze zijn belangrijk voor ons als wij de play-offs willen halen. Maar dat geldt voor alle teams.”

Internationaal

Of het nou gaat om de teams die koste wat kost de play-offs willen bereiken, waaronder natuurlijk titelverdediger Leimonias en verliezend finalist van 2023 Zandvoort, of de teams die vooral hopen volgend jaar weer op het hoogste niveau te spelen: de selecties zijn een internationaal gezelschap. Dat teams een plekje bewaren voor toppers die hooguit één of twee wedstrijden komen opdraven, is ook inherent aan het hoge niveau: de druk om met een zo sterk mogelijke groep aan de start te staan, is groot.

Zo heeft Leimonias twee van de tien plekken (voor heren) ingeruimd voor Tim van Rijthoven en de Belg Zizou Bergs, terwijl Van Rijthoven herstellende is van een langdurige elleboogblessure en Bergs op Roland Garros hoopt te schitteren. Zandvoort heeft met Jesper de Jong en Ariane Hartono twee spelers die zich (deze week) proberen te kwalificeren voor Roland Garros en dat geldt ook voor Suzan Lamens van Naaldwijk. Bij nieuwkomer Daisy vallen de namen van Wesley Koolhof en Gijs Brouwer op.

Degradatie

Alle teams die vorig jaar meededen zijn er nu weer bij, te weten HLTC Leimonias FDJ Advocaten, Van der Ende Group LTC Naaldwijk, Schoonderbeek Bouw Alta, Hans Janssen Makelaars TV Rapiditas, Greenberg Nielsen TC Zandvoort, Baarns Lead Healthcare en ook het op de zevende en laatste plaats geëindigde Amstelpark Tennis Zuiver. Met onder meer de Duitser Sebastian Prechtel, onze landgenoot Deney Wasserman en de Mexicaanse Renata Zarazua als aanwinsten zet de Amsterdamse club alles op alles om van die laatste plaats weg te blijven. Dit jaar betekent de rode lantaarn namelijk wel degradatie.

Met Leadax Daisy als nieuwkomer bestaat de Eredivisie Gemengd dit seizoen weer uit acht teams. De ploeg uit Apeldoorn werd vorig jaar kampioen in de hoofdklasse en heeft zich versterkt met onder meer de Nederlanders Max Houkes, Guy den Ouden, Guy den Heijer, Mees Röttgering, Gijs Brouwer en Wesley Koolhof.

Recordkampioen

In de jacht op een derde landstitel op rij en 25ste in totaal heeft Leimonias zich versterkt met Nathalie Szabanin uit Hongarije en Eric Vanshelboim uit Oekraïne. Ook hoopt het veel gebruik te kunnen maken van de Spaanse Guiomar Maristany Zuleta De Reales, die momenteel terug te vinden op de 243ste plaats van de WTA-wereldranglijst. De Spaanse sterkhouder Javier Barranco Cosano, vorig jaar met acht zeges tegenover twee nederlagen de meest waardevolle speler van de competitie, is in ieder geval van de partij en dat geldt ook voor Andrea Lazaro Garcia, Michiel de Krom, Isabelle Haverlag en Ryan Nijboer. Laatstgenoemde is terug van weggeweest. Hij werd in 2022 kampioen met Leimonias, maar speelde sindsdien niet meer in de Nederlandse competitie.

Teamspirit 

Burgersdijk: “We trekken twee weken lang intensief met elkaar op. De buitenlanders slapen bij leden van de vereniging. Tussen de wedstrijden door trainen we samen, er is elke dag een programma. Tennis is een individuele sport, maar het is toch leuk wanneer je als team zo met elkaar om kunt gaan. Er is echt een sterke chemie bij ons. We zitten ook met elkaar in een groepsapp en houden door het jaar heen contact. Als iemand een mooi succes boekt, stromen de felicitaties binnen. Dat is ook een deel van het succes van de afgelopen jaren. Het helpt ons in ieder geval. Een goeie teamspirit kan het verschil maken in de play-offs.”

Klik hier voor onder meer de speeldata en de selecties van alle teams en klik hier voor alle uitslagen en standen tijdens de competitie (zaterdag 25 mei is de eerste speelronde). 

AFBEELDING: Met onder meer de 'mvp van 2023' Javier Barranco Cosano (staand eerste van links) gaat coach Mark-Paul Burgersdijk (naast de Spanjaard) met titelverdediger HLTC Leimonias in 2024 voor een hattrick en een 25ste landstitel op rij.