Romano Frantzen

Frantzen slaat zich naar titel en in WK-vorm op Amsterdam Masters Open

Op een in stralende omstandigheden verlopen Amsterdam Masters Open hebben Romano Frantzen, Marc Felius en Bernard Jonkman zich in vorm gespeeld voor de naderende WK 30, 35, 40 in Portugal. Frantzen was op de banen van NTC De Kegel in Amstelveen één van de acht Nederlandse winnaars in het enkelspel.

Met een status van MT700 is de Amsterdam Masters Open het hoogst aangeschreven Masters-toernooi in Nederland. MT700 is de op-één-na hoogste categorie in het 30+-tennis, de WK's niet meegerekend. Een groot deel van de Nederlandse top was dan ook van de partij in Amstelveen en voor Romano Frantzen, Marc Felius en Bernard Jonkman was het toernooi een goede generale repetitie voor de WK die zondag 4 augustus van start gaat.

Frantzen speelde zich in vorm met drie vlotte zeges. In de finale van het herenenkelspel 40+ klopte hij de Roemeen Stefan Vargolici met 6-1, 6-2. Het is alweer de derde keer dat Frantzen een enkelspeltitel wint in Amstelveen. Hij was eerder in 2021 en 2019 de beste. In 2019 bereikte Frantzen de eerste plaats van de wereldranglijst 35+. Tegenwoordig speelt hij nauwelijks nog op de Masters-tour. De Amsterdam Masters Open was zijn eerste toernooi sinds de WK in augustus 2023.

Medaillekansen

Frantzen vormt volgende week samen met Bart de Gier, Marc Felius en Ruud Vis een sterke 40+-formatie, die gaan voor eremetaal op de ITF World Team Championships. De Gier en Frantzen zijn een week later kanshebbers in het herendubbelspel 40+ op de individuele kampioenschappen, waar ook Felius en Jonkman azen op een medaille.

Felius en Jonkman, goed voor WK-zilver in 2021, wonnen het herendubbelspel 40+ in Amstelveen na een 6-4, 6-1 overwinning op Rick Blom en Roger Davids.

Dennis Bank, Marc Duncker, Eric van Waning, Caroline Ebeling Koning, Eveline Hamers, Petra van den Akker-Wessels en Karien Theeuwes waren naast Frantzen de andere Nederlandse enkelspelwinnaars in Amstelveen.

Raijmakers niet in actie

In een internationaal hoogstaand deelnemersveld van het herenenkelspel 70+ schoten de Nederlanders net tekort. Rolf Thung en Martin Koek verloren in de halve eindstrijd van respectievelijk Niall Sweeney en Tony Dawson. Sweeney, de nummer 15 van de wereld, won de finale met 6-3, 3-6, 7-6 van Dawson, die in de tweede ronde het geluk had van een walk-over tegen Frits Raijmakers. Neerlandse beste speler in deze leeftijdcategorie valt dit seizoen van de ene kleine blessure in de andere. Op zijn vorige toernooien in Barcelona en Essen (beide MT700) staakte Raijmakers geblesseerd de strijd. Nu kwam hij de baan niet op. 

Regina Balcune kwam net tekort voor een vierde opeenvolgende titel in Amstelveen. De 46-jarige Nederlandse, die later dit jaar namens ons land meedoet aan de WK 45 in Japan, werd tweede in het damesenkelspel 40+. Ze won twee duels, maar moest in de finale haar meerdere erkennen in de Duitse Monika Keller: 5-7, 6-3, 6-2.

Bekijk hieronder alle winnaars in Amstelveen:

HE 30+: Tobias Geigle (Dui)

HE 35+: Sebastian Dominic Geigle (Dui)

HE 40+: Romano Frantzen

DE 40+: Monika Keller

HE 45+: Dennis Bank

HE 50+: Udo Plamberger (Oos)

DE 50+: Caroline Ebeling Koning

HE 55+: Marc Duncker

DE 55+: Eveline Hamers

HE 60+: Bernd Ruck (Dui)

DE 60+: Petra van den Akker-Wessels

HE 65+: Pierre Godfroid (Bel)

DE 65+: Karien Theeuwes

HE 70+: Niall Sweeney (Gbr)

DE 70+: Dagmar Sperneder

HE 75+: Eric van Waning

DE 75+: Sylvia Balkow (Dui)

HE 80+: Hans-Joachim Singhoff (Dui)

 

HD 30+: Sebastian Dominic Geigle/Tobias Geigle (Dui)

HD 40+: Marc Felius/Bernard Jonkman

HD 65+: Jan Schoemaker/Jan van Helvert

HD 70+: Tony Dawson (Aus)/Martin Koek

 

DD 60+: Carole de Buin/Karien Theeuwes

DD 70+: Syliva Balkow/Brigitte Kaiser (Dui)

DD 80+: Margaret Helen French (Gbr)/Renate Nadge (Dui)

 

GD 50+: Mirjam Swarte/Marco Swaan

GD 65+: Karien Theeuwes/Ben van der Steen

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de  Amsterdam Masters Open.