Dominik Vagner (AMJOY 2023, winnaar TE14)

Japanse en Australische delegatie verrijken vijfde editie van ITF J60 AMJOY Cup

Op de AMJOY Cup powered by Slamstox, de laatste van een reeks van zes opeenvolgende ITF-juniorentoernooien op Nederlandse bodem, zijn het rolstoeltennis en de 'College Tennis Showcase' inmiddels uitgegroeid tot vaste onderdelen.

Tennistalenten tot en met achttien jaar uit binnen- en buitenland strijden komende week op de banen van Genneper Parken Tennis Eindhoven om de prijzen op de AMJOY Cup. Zij hopen in de voetsporen te treden van de Fransman Arthur Fils, de winnaar van 2020 en inmiddels de nummer 28 van de wereld.

Vorig jaar waren de Japanse tennissers, die een goede band hebben met de AMJOY Cup, de smaakmakers van het toernooi en dit jaar keert de delegatie terug. De absolute hoofdact is Hyu Kawanishi. Vorig jaar won hij het dubbelspel en dit jaar is de pas vijftienjarige Japanner vastberaden om de eindzege in het enkelspel te pakken. Hij is als eerste geplaatst. Naast Kawanishi komen vijf andere Japanners in actie. De Tsjech Dominik Vagner start in het kwalificatietoernooi. De aanvallende tennisser won vorig jaar de Amjoy Cup onder-14 en is klaar om de volgende stap te zetten. Sammy Guinau, Sander Paradis en Marko Knezevic zijn de Nederlanders in het hoofdschema.

Bij de meiden is de Brabantse Fleur de Bresser een kanshebber op de titel en verder zien we Sophie Ray, Dallas Janssen en waarschijnlijk ook nog Senne Janssen in het hoofdschema. Wat verder opvalt is dat maar liefst vijf meiden uit Australië de overzeese tocht maken om in Eindhoven te werken aan een kickstart van hun prille tennisloopbaan. Verder krijgt lokaal talent de kans om internationale wedstrijdervaring op te doen.

Rolstoeltennis

Uitgegroeid tot een vast onderdeel van het ITF-Juniorentoernooi is het rolstoeltennis. Van 25 tot en met 27 juli speelt de wereldtop op het ITF Junior Series Wheelchair Event in Eindhoven. Zowel bij de jongens als de meiden is de nummer 2 van de wereld aanwezig. Dat zijn Maximilian Taucher (Oostenrijk) en Vitoria Miranda (Brazilië). Ook de Nederlander Ivar van Rijt heeft zich ingeschreven. Hij staat derde op de Cruyff Junior Boys Ranking van de ITF.

Collegetennis

Net als vorig jaar was er in aanloop naar het toernooi 'The Slamstox College Tennis Showcase' op de banen van Genneper Parken. Een officieel toernooi voor tieners die graag collegetennis willen spelen in de Verenigde Staten. Coaches van Amerikaanse universiteiten waren aanwezig om spelers te bekijken en te rekruteren. De best presterende spelers ontvingen een wildcard voor het ITF J60-toernooi.

De Tennis Showcase wordt in samenwerking georganiseerd met AMJOY Tennis. AMJOY Tennis is een door de KNLTB gecertificeerde tennisopleiding, die trainingen, toernooibegeleiding en activiteiten aanbiedt voor jong en oud op elk niveau. Daarnaast organiseert AMJOY Tennis jaarlijks de AMJOY Cup in de leeftijdscategorieën 12 en 14 jaar (Tennis Europe) en voor jongeren tot en met 18 jaar (ITF Junioren).

De AMJOY Cup start op zondag 21 juli met de kwalificaties. Op dinsdag 23 juli start het hoofdtoernooi. De finales zijn op zondag 28 juli. Het rolstoeltennistoernooi staat van donderdag 25 tot en met zaterdag 27 juli op het programma. 

Einde van reeks

De AMJOY Cup powered by Slamstox is de laatste van een reeks van zes opeenvolgende internationale juniorentoernooien op Nederlandse bodem. Aansluitend op dit toernooi worden op de banen van Tulip Tennisvereniging Hilversum de Nationale Junioren Kampioenschappen (NJK) gehouden. Van 31 juli tot en met 13 augustus strijden de tennistalenten in de leeftijdcategorieën -12, -14, -16 en -18 jaar om de nationale titels.

AFBEELDING: De Tsjech Dominik Vagner, vorig jaar winnaar van het Tennis Europe 14-toernooi in Eindhoven, doet dit jaar mee aan het ITF-juniorentoernooi (18 en jonger). Foto: John van Beers (Rejoin Photography).