MF NJK 2022 16 en 18 finaledag 2022DSC00115

In de voetsporen van Kiki, Tallon en Botic op NRT-1000 Lelystad

Op sportpark Langezand in Lelystad is de vierde in een reeks van vijf NRT 1000-toernooien van start gegaan. Deze toernooien zijn een ideale gelegenheid voor liefhebbers uit de omgeving om nationaal toptennis van dichtbij te bekijken.

Tegelijkertijd met de NRT-1000 (van dinsdag tot en met zaterdag) is er bij LTVL een open toernooi en een internationaal padeltoernooi, een zogenaamde 'FIP Rise'. De inschrijvingen hiervoor stroomden binnen en dit toernooi is dan ook al op zondag van start gegaan. “Het Nederlands team is op de EK, maar er zijn meerdere top honderd-spelers”, vertelt Mischa Wieten als lid van de vierkoppige toernooidirectie. Hij ziet dat padel steeds meer terrein wint op tennis, ook bij de Lawn Tennis Vereniging Lelystad. Daar zijn inmiddels tien padelbanen en negen tennisbanen (waarvan zes gravel). “Voorlopig hebben we genoeg banen opgeofferd. Er wordt ook nog steeds veel getennist, maar padel is duidelijk in opkomst. Je kunt het geen hype meer noemen. Vorig jaar was het stampvol rondom de padelkooien toen de finales werden gespeeld. Aan de andere kant van het park was het bij de tennisbanen een stuk rustiger. Dat was vroeger wel anders. Toen kwamen de mensen op het tennis af. Vorig jaar verlegde de aandacht zich al naar het padel, toen hadden we een P500 (het hoogste nationale niveau)”, weet Wieten, die samen met voorzitter Pieter Hermus het ranglijsttoernooi opzette. “2006 of 2007 was dat. Tallon Griekspoor, Kiki Bertens, Botic van de Zandschulp hebben we hier zien spelen. In die beginjaren hadden we vaak wel drie, vier spelers uit de nationale top tien, bij de mannen en de vrouwen. Je ziet dat die nu al veel vaker voor internationale toernooien kiezen.”

Drie op een rij?

In het huidige deelnemersveld zien we twee top tien-spelers bij de mannen (Ronetto van Tilburg, Elgin Khoeblal) en twee bij de vrouwen (Sarah Olff en Michaëlla Krajicek). Krajicek gaat voor een derde achtereenvolgende zege op een NRT-1000. De afgelopen weken was zij de beste in Hoorn en Leiden. Krajicek speelt in de tweede ronde tegen de winnares van het duel tussen Nina Kruijer en Klara Veldman. Afgelopen week ging de finale in Leiden tussen Krajicek en Veldman. 

Thuiswedstrijd

Voor Nuno van Os, Anwar Salam, Ivar Vinke en Marc Janse is het een soort van thuiswedstrijd. Dit kwartet speelt namelijk competitietennis voor LTVL, dat in de voorjaarscompetitie als vierde eindigde in de hoofdklasse, het op één na hoogste niveau in Nederland.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de NRT-1000 of bezoek het toernooi op sportpark Langezand, Sportparkweg 1 in Lelystad.

Vernieuwing NRT

Het toernooi op sportpark Langezand is de vierde in een reeks van vijf NRT-1000-toernooien, de hoogste categorie op nationaal niveau. Om het niveau over de gehele breedte te verhogen, een passender wedstrijdaanbod te creëren en het topsportklimaat te bevorderen hebben de Nationale Ranglijsttoernooien voor dit seizoen een vernieuwing ondergaan. Hierdoor is een duidelijkere splitsing ontstaan tussen NRT's en open toernooien. De NRT's met één, twee, drie of vier sterren zijn vervangen voor NRT-1000, NRT-5000 en categorie 2.

AFBEELDING: Charlotte Pikkaart stond dit seizoen aan de start van alle NRT-1000-toernooien. Ook in Lelystad is de zeventienjarige van de partij.