Anouck Vrancken Peeters (Naaldwijk, finale 2024)

Open Leidse van start op compact tennispark; 'proberen al een tijdje uit te breiden'

De Open Leidse Tenniskampioenschappen, één van de oudste ranglijsttoernooien van Nederland, lopen op het huidige, negen banen tellende Roomburgerpark tegen de grenzen van haar mogelijkheden aan.

“Het is een dossier dat ouder is dan ikzelf”, vertelt Thomas Quadekker in aanloop naar de 69ste editie van het toernooi, dat met name vanwege de open categorieën veel spelers en bezoekers trekt. “Daar komt in de avonduren de drukte en de gezelligheid vandaan”, aldus Quadekker, die uitlegt dat het park van TC Roomburg compact is. “De negen banen zitten vrij dicht op elkaar. Er is ook weinig ruimte voor extra activiteiten tijdens zo'n toernooi. Het past net, zou je kunnen zeggen, maar eigenlijk past het net niet. We proberen al een tijdje uit te breiden, maar de gemeente beweegt niet mee.”

Herinrichtingsplannen om zowel de tennisclub als de hockeyvereniging op het park meer ruimte te bieden zijn er al jaren, maar lopen tegen bezwaren aan of verzanden in een woud van wensen en vragen van omwonenden, scholen en leden van de sportclubs. Het staat de groei van de tennisclub in de weg. “We hebben 1150 leden, maar er is een ledenstop.” Volgens Quadekker zijn er ooit wel extra tennisbanen toegezegd. “Dat zou voor dit toernooi heel fijn zijn. Nu moeten we mensen, met name in de open categorieën, teleurstellen”, vertelt Quadekker, die inmiddels al ruim tien jaar deel uitmaakt van het organisatieteam. “Ik was altijd al actief binnen Roomburg. Eerst deed ik de jeugdclubkampioenschappen, daarna de seniorenclubkampioenschappen en zo ben ik doorgestroomd naar de Open Leidse. Ik begon toen ik 18 was en nu ben ik 30. Toen ik begon stond er al een ervaren ploeg.”

De Open Leidse Tenniskampioenschappen zijn maandag losgebarsten met de open categorieën en woensdag begint het NRT-1000-toernooi waarbij het herenveld 32 plaatsen telt en het damesveld 24.

Concurrentie

Met name bij de dames, met zes speelsters uit de top twintig, is de bezetting ijzersterk. De heren kampen meer met 'concurrentie' van andere toernooien, te weten de Challenger in Amersfoort en een 25,000 dollar-toernooi in Luxemburg. Aan die laatste deden tal van landgenoten mee aan het kwalificatietoernooi, maar het grootste deel daarvan is al weer uitgeschakeld en zou nog mee kunnen doen aan de NRT-1000 in Leiden. Bij de dames zijn er nog enkele landgenoten die kwalificaties spelen van een 25,000 dollar in Duitsland en verder zijn er jongens of meisjes (van achttien jaar en jonger) die kiezen voor het ITF J60-toernooi in Hillegom.

Finalisten 

Onder meer Michaëlla Krajicek en Sarah Olff, die afgelopen week de finale speelden van de NRT-1000 in Hoorn, staan op de deelnemerslijst in Leiden. Demi Tran is als eerste geplaatst.

Bij de heren is Jip van Assendelft de hoogst genoteerde speler gevolgd door Twan van Zijl.

Klik hier voor meer informatie over de NRT-1000 en voor speelschema's en uitslagen tijdens het toernooi.

AFBEELDING: Anouck Vrancken Peeters, hier in actie namens Naaldwijk in de finale van de Eredivisie Gemengd, is één van de deelnemers van de NRT-1000 in Leiden. Foto: Marleen Fouchier.