Op het MT400-toernooi in Hoofddorp staat een aantal van de beste jeugdspelers van Tennisclub Arnolduspark paraat als sparringpartner voor de circa tachtig deelnemers, variërend in de leeftijdsklassen 30+ tot en met 75+.
Op de elf gravelbanen van het fraaie Arnolduspark in Hoofddorp begint maandag de Dutch Open Seniors. Als het aan toernooidirecteur Cees Hage ligt zou dat een mooi moment zijn om inwoners van Hoofddorp, met name de oudere, (nader) kennis te laten maken met de sport. “Een instuif voor jongeren is er wel, er komt hier een school padellen, maar geen ouderen.” Een gemiste kans, denkt Hage. “Ik probeer dat elk jaar aan het licht te brengen, maar het is lastig. De gemeente heeft daar geen budget en/of interesse voor. Terwijl, als je mensen van 45 jaar en ouder laat sporten, is dat een investering. Investering in een gezonde toekomst. Onderaan de streep scheelt het in de zorgkosten.”
Net zoals op de meeste Masters Tour-toernooien ziet Hage de deelnemersaantallen teruglopen. “Zelfs een groot toernooi als Amstelveen (het enige MT700-toernooi in Nederland) heeft dat probleem. Ticketprijzen voor vervoer zijn duurder geworden, hotels zijn duurder geworden. Dan hou je alleen nog de mensen over die niet meer werken en vermogend zijn, die deze reizen kunnen maken. Verder heb je vooral spelers die enigszins in de buurt wonen”, aldus Hage, die ziet dat het bij de dames helemaal lastig is om schema's samen te stellen. Alleen in de 50+ en 60+ waren er genoeg speelsters om een poule van vier te maken. “De dames laten het afweten, maar dat is een bekend gegeven.”
Met Bernard Jonkman, Erik Dijkman Dulkes en Marc Duncker doet er een aantal WK-gangers mee, maar de opvallendste naam is die van Romano Frantzen (FOTO). De 42-jarige oud-prof gaat het in de 40+ opnemen tegen een Indiër, een Fransman en een Australiër. Frantzen kwam bijna een jaar geleden voor het laatst in actie op de Masters Tour. Hij was in 2019 nummer één van de wereld 35+.
Onderschatting
Volgens Hage doet de KNLTB haar best om het toernooi bij leden onder de aandacht te brengen, maar is er niet zelden een verkeerd verwachtingspatroon bij nieuwe deelnemers. Hage heeft vaak genoeg gezien dat oudere tennissers die een aardig balletje kunnen slaan, het Masters-tennis onderschatten. “Die krijgen een pak slaag en vinden het dus niet zo leuk om nog een keer mee te doen. Vergis je niet, tennis is een moeilijke sport. Je moet er hard voor trainen. Als je dat niet doet, ben je kansloos tegen deze spelers. Mijn vader was Nederlands kampioen 80+ en die trainde toen nog iedere dag drie uur.”
Topjeugd
Een mooie service van de Dutch Open Seniors is de mogelijkheid om te trainen/in te slaan met talentvolle jeugdleden van de circa vijfhonderd leden tellende vereniging. “De topjeugd is beschikbaar. Voor hen is het een mooie kans om te zien waar zij staan. Als ze met 30+- of 35+-mannen spelen, kunnen ze er zeker nog wat van leren. Kom je in de 45+ en hoger, dan zijn die jonge gasten vaak al beter.”
Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.