50 jarige man backhand

Prestatief Masters-tennis in bourgondische sferen bij TPC Etten

Op het MT400-toernooi in Etten-Leur maken Fred Kuiper en Seraphine Kuiper-Stevens het de spelers weer 'bourgondisch' naar de zin. Deelnemers komen er niet alleen om te tennissen, maar ook vanwege de sfeer en de betrokkenheid van de organisatoren.

“We zijn er voorlopig nog niet klaar mee. Doen het nog altijd met veel plezier en inzet”, zegt de 75-jarige Fred Kuiper in aanloop naar het toernooi dat voor de tweede keer bij TPC Etten plaatsvindt. Dinsdag wordt gestart met een deelnemersveld van circa 60 spelers, een aantal dat iets lager ligt dan vorig jaar. “Er is een vrij vaste groep deelnemers die de toernooien in Nederland aflopen, maar bij ons zie je toch weer een andere doelgroep. Mensen die prestaties met gezelligheid willen combineren.”

'Prestatief seniorentennis in een bourgondische ambiance' is waar het toernooi om bekend is komen te staan in de jaren dat TC Breda de thuishaven was, van 2016 tot en met 2022. Begonnen op de onderste trede qua niveau (Grade 5, tegenwoordig MT100) maakte het al na de eerste editie een sprong voorwaarts waarbij het Grade 4 oversloeg. “De manier waarop wij het deden; de vriendelijkheid, gezelligheid, de entourage. Dat werd heel goed beoordeeld door de KNLTB richting de ITF. Daarom gingen wij meteen twee stappen omhoog.”

Na twee geannuleerde edities vanwege corona keerde het toernooi in 2022 terug als MT200, en dat betekende één stapje terug. Voor 2023 kon het de MT400-status van een ander toernooi overnemen en verhuisde het naar TPC Etten in Etten-Leur. Ook daar zorgt het koppel weer goed voor de deelnemers.

“We proberen elk jaar leuke dingen te doen voor de spelers. Mijn vrouw bakt voor alle deelnemers een worstenbroodje, heel Brabants. Op de eerste dag krijgen ze een stukje taart bij de koffie, we hebben een barbecue, deelnemers krijgen een kleine 'goody bag'. Voor de winnaars is er een foto in een lijstje als aandenken. En niet te vergeten de kersenjam”, vertelt Kuiper.

'Weinig vruchten'

Dat alle winnaars een door Seraphine Kuiper-Stevens gemaakt potje jam krijgen is een traditie die ook dit jaar zal worden voortgezet, maar het zal een jam van gemengde vruchten zijn. “De kersenboom in onze tuin heeft weinig vruchten geleverd dit jaar”, aldus Kuiper, die het organiseren van tennistoernooien nog altijd als een leuke hobby beschouwt. In februari is hij ook toernooileider van een Junioren Tour-evenement in Etten-Leur, in Tenniscentrum ZUIT NL. “We vinden dat ontzettend leuk om te doen. We zijn tennisliefhebbers, hebben vroeger ook veel energie gestoken in de loopbaan van onze dochter Stephanie. Vonden het altijd heel leuk om te supporteren, Dat doen we nu bij onze kleinzoon.” Zelf tennissen schiet er volgens Kuiper steeds vaker bij in, maar in Etten-Leur staat hij wel aan de start in de 75+, en zijn vrouw in de 70+.

Appel valt niet ver van de boom

Dochter Stephanie Kuiper doet dit jaar niet mee. Stephanie was een groot talent als junior en won in 2014 en 2015 met TC Breda de Eredivisie Dames. De laatste jaren is ze ook actief op de Masters Tour – in 2016, 2017 en vorig jaar pakte ze een titel op het toernooi van haar ouders- maar vanwege een vakantie is ze erin 2024 niet bij. Het is een vakantie verbonden aan een trainingskamp in Barcelona van haar zoon. De appel valt dus wederom niet ver van de boom.

Weersverwachting

Vooruitkijkend op het toernooi hoopt Kuiper vooral op veel zon en weinig regen. “Vorig jaar was het bar en boos. Toen hebben we zoveel regen gehad. Dat was een tegenvaller. De verwachting is nu redelijk goed. We hebben ZUIT NL als uitvalsbasis, maar liever maken we daar geen gebruik van.”

Klik hier voor meer informatie over de MT400 Etten-Leur, en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.