Summer Cups 12 2024 (jongens met Martijn Voorbraak)

'Puppy's met veel potentie' naar finale van Summer Cups

Het kan niet op met de Nederlandse successen in het juniorenlandentennis. Op de Summer Cups hebben Valentijn Roodenburg, Rafael Fennis en Braulio Sanchez Escudero de finale bereikt bij de jongens van 12 jaar en jonger.

Door drie van de vier wedstrijden te winnen tijdens de kwalificaties in Rakovnik, Tsjechië, mag het team zich opmaken voor de finaleronde. Van 8 tot en met 11 augustus strijdt Nederland in het Franse Dijon met Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Slowakije, Roemenië, Zwitserland en Bulgarije om de titel 'European junior team champions'.

Enorm verrassend is de finaleplaats niet. Dezelfde groep spelers bereikte in februari namelijk ook de finale van de Winter Cups. “We wisten dat we een sterk team hadden”, aldus KNLTB Coach Jeugd Martijn Voorbraak, die met de jongens in de nacht van zondag op maandag landde op Schiphol.

Het team bestaande uit Rafael Fennis, Valentijn Roodenburg en Braulio Sanchez Escudero verloor zijn eerste wedstrijd van Bulgarije, maar won daarna van Hongarije en Tsjechië in de groepsfase. De strijd om een finaleticket tegen Polen was al na twee duels beslecht. Onze landgenoten moesten echter wel diep gaan voor die twee zeges. Valentijn Roodenburg klopte Julian Zieba met 6-7 (5), 6-3, 6-1 en Rafael Fennis knokte zich langs Daniel Kwiecien: 4-6, 6-2, 6-4. Eind goed, al goed, dus voor de jongens die Voorbraak bestempelt als 'puppy's met veel potentie'.

Druistig

Een groep jonge, onrustige honden die aanvankelijk iets te druistig was en de juiste focus nog moest zien te vinden. “We hebben die eerste dag niet goed gespeeld. Er was wat spanning, misschien ook wel omdat we weten dat we het niveau hebben om de finale te halen”, aldus Voorbraak, die de teugels wat strakker aantrok na die eerste wedstrijd. “Dat moest wel even, maar ze hebben het daarna ongelooflijk goed opgepakt.”

Successen

Het is een succes dat niet uit de lucht komt vallen. En dan hebben we het niet alleen over deze Summer Cups. Op het Europese podium spreken we een aardig woordje mee in het juniorentennis. Zoals gezegd haalden dezelfde spelers ook de finale van de Winter Cups en vorig jaar tijdens de Summer Cups was er eveneens een finaleplaats voor de jongens 12 (destijds Rogier Verbeet, Laurens Drijver en Koen Ceelaert).

In diezelfde zomer eindigden de jongens 16 als vierde in de finaleronde en met de jongens 14 bereikte Voorbraak dit jaar de finale van zowel de Winter als Summer Cups. Met een vijfde plaats op die Summer Cups plaatste Nederland zich voor de ITF World Junior Tennis Finals, van 5-10 augustus in Prostejov, Tsjechië.

Voorbraak kan daar vanwege een vakantie met zijn gezin helaas niet bij zijn. Jeroen Bernard neemt op dat mondiale podium de honneurs waar. Connie Lugt gaat met de jongens 12 naar de finale van de Summer Cups (8-11 augustus). “Dat is op zich wel jammer, want je leeft er toch samen naar toe”, zegt Voorbraak.

Samenwerking

De coach, verantwoordelijk voor de kinderen van 11 tot en met 14 jaar, is trots op hoe effectief er met de beloften wordt gewerkt. “We hebben een fijne samenwerking met de privé-trainers en samen zijn wij de laatste jaren heel goed bezig. Als je dan daarvoor beloond wordt met weer een finaleplaats, dat is super. En daar worden ze ook alleen maar weer beter van.”

AFBEELDING BOVEN: Vlnr Valentijn Roodenburg, Braulio Sanchez Escudero en Rafael Fennis. Achter hen coach Martijn Voorbraak.

AFBEELDING ONDER: Rafael Fennis schreeuwt het uit van vreugde na een overwinning in Rakovnik. 

Meisjes vijfde in Boekarest

In de Roemeense hoofdstad Boekarest slaagden de meisjes tot en met 12 jaar er onder leiding van coach Kelvin Nieberg niet in de finaleronde te bereiken. In een groep met vier landen eindigden ze achter Oekraïne en Spanje en voor Bosnië-Herzegovina. In de derde groepswedstrijd ging het beslissende dubbelspel tegen Spanje verloren en daardoor waren Daphne Franssen, Quin Lageveen en Rita Chi uitgeschakeld voor een vervolg. Het drietal sloot af met een overtuigende zege over Cyprus, de nummer drie van de andere groep. Quin Lageveen won met 6-3, 6-2 van Aleksija Strika. Daphne Franssen gaf Zoi Nola geen kans: 6-1, 6-0. Het dubbelspel werd niet meer gespeeld.

Klik hier voor meer over de Tennis Europe Summer Cups 12.