DSC03478

Rus weer succesvol in Den Haag, afscheid Kerkhove

Op een deels door regen geteisterde BICT Groep ITF The Hague heeft Arantxa Rus haar titel geprolongeerd. Bij de mannen ging de Brit Oliver Crawford er met de hoofdprijs vandoor. Lesley Pattinama-Kerkhove maakte na haar nederlaag in de eerste ronde bekend een punt te zetten achter haar tennisloopbaan.

Voor Rus was het alweer de derde keer dat zij de titel pakte op de banen van Rhijenhof en elke keer had het toernooi een grotere prijzenpot. Van 25,000 dollar in 2019 naar 35,000 in 2023 naar 60,000 voor deze editie. Daarmee is het na de Libema Open het vrouwentoernooi met de grootste prijzenpot van Nederland. Voor de in Monster geboren Rus blijft het een thuiswedstrijd.

“Ik heb me hier altijd thuis gevoeld en wil iedereen bedanken die de hele week is komen kijken. Er was wind, regen, maar dankzij jullie heb ik me er doorheen gevochten”, aldus Rus na afloop van de wedstrijd tegen Gina Feistel, een 21-jarige Poolse qualifier die indruk maakte in Den Haag. Ze begon door Michaëlla Krajicek uit te schakelen in de eerste ronde van de kwalificaties en verraste in de halve eindstrijd de als tweede geplaatste Dominika Salkova (WTA 149). Van Rus, de nummer 56 van de wereld, verloor ze met 6-1, 4-6, 6-2 ondanks dat onze landgenote in de derde set werd behandeld aan haar bovenbeen. Rus verbeet de pijn en sleepte de beslissende set er overtuigend uit.

Komende week komt Rus in actie op de WTA Tour. In Palermo op het Italiaanse eiland Sicilië neemt ze het in de openingsronde van het WTA 250-toernooi op tegen de Italiaanse thuisspeelster Martina Trevisan. In het dubbelspel komt Rus samen met Eva Vedder in actie.

Vedder, die zelf uit Den Haag komt, strandde op haar thuistoernooi in de tweede ronde. De als vierde geplaatste Raluca Georgiana Serban uit Cyprus was met 6-7 (2), 6-1, 7-5 te sterk. Voor Loes Ebeling Koning, een andere wildcardhouder, was de tweede ronde eveneens het eindstation. Koning verloor met 7-5, 6-1 van de Canadese Victoria Mboko.

Afscheid Kerkhove

Lesley Pattinama-Kerkhove (32) nam in Den Haag afscheid van het tennis. Met een 6-3, 2-6, 6-3 nederlaag in de eerste ronde tegen Ekaterina Gorgodze uit Georgië kwam er een einde aan de professionele tennisloopbaan van de huidige nummer 284 van de wereld, die ruim twee jaren geleden haar beste ranking noteerde (135ste). Ze haalde twee keer de tweede ronde op Wimbledon en de driesetter die ze in 2022 speelde tegen Iga Swiatek zal te boek gaan als één van haar mooiste tennisherinneringen. Andere hoogtepunten waren haar optredens voor Nederland in de Billie Jean King Cup.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van het vrouwentoernooi in Den Haag.

Regen

De vrijdag op de BICT Groep ITF The Hague viel grotendeels in het water en ondanks dat er nog een paar potten indoor werden gespeeld in De Rhijenhof, werden alle kwartfinales in het enkelspel verplaatst naar zaterdag. Een bomvolle zaterdag waarop vijf landgenoten (in het enkelspel) in actie kwamen. Vier daarvan bij de mannen.

Deney Wassermann en Niels Visker bleven steken in de kwartfinales van het 25,000 dollar-tornooi, maar Guy den Ouden en Max Houkes wonnen hun duel. Voor Houkes kwam er in de halve eindstrijd een einde aan een indrukwekkende reeks. Hij verloor met 6-4, 6-4 van de Brit Oliver Crawford en dat was zijn eerste nederlaag na dertien zeges. Den Ouden moest met 6-3, 2-6, 6-4 zijn meerdere erkennen in de Spanjaard Alex Marti Pujoras. Crawford (217e van de wereld) liet in de finale geen spaan heel van Pujoras: 6-0, 6-1.

Jarno Jans en Thijmen Loof wonnen het herendubbelspel door in een Nederlandse finale te winnen van Rik Muller en Lodewijk Weststrate 6-1, 3-6, 10-6. Bij de vrouwen grepen Annelin Bakker en Sarah van Emst net naast de titel. Het jonge Nederlandse koppel (beide 19 jaar) verloor de finale met 6-4, 6-2 van het Australische koppel Jaimee Fourlis/Petra Hule.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van het mannentoernooi in Den Haag.