Hillegom 2024 - Hidde Schoenmakers

Toernooizege Schoenmakers in Hillegom, Australiërs domineren in Ridderkerk

Hidde Schoenmakers heeft op het Flowerbulb Tournament in Hillegom, een ITF-juniorentoernooi voor spelers tot en met 18 jaar, zijn derde toernooizege in het enkelspel geboekt. Op het Tennis Europe 14-toernooi in Ridderkerk maakte de Australische delegatie indruk.

Schoenmakers won eerder dit jaar ITF J30-toernooien in Hilversum en het Belgische Hasselt, maar de winst op een ITF J60-toernooi is een primeur voor de zeventienjarige Nederlander, die al wel de finale bereikte van een ITF J100 (op Leeuwenbergh).

Net als een kleine maand geleden in Hilversum domineerde Schoenmakers van begin tot eind. Hij won tien sets op rij en stond in geen enkele set meer dan drie games af. In de halve eindstrijd maakte hij knap een einde aan de zegereeks van Eudald Gonzalez. De Spanjaard pakte vorige week de titel op Leeuwenbergh (J60) en had negen duels op rij gewonnen voordat Schoenmakers met 6-2, 6-3 te sterk was. Michael Antonius, de tegenstander in de finale, had in zijn halve eindstrijd knap gewonnen van lijstaanvoerder Hyu Kawanishi uit Japan. Schoenmakers had in de finale geen kind aan de Amerikaan: 6-3, 6-1.

Het is voor eerst sinds 2019 dat er een Nederlander met de titel in het enkelspel vandoor ging. Toen won Anouck Vrancken Peeters bij de meisjes.

De afgelopen twee jaren stond er een Nederlands meisje in de finale, maar op deze editie was Nouk Kleinenberg de best presterende landgenote met een plek in de derde ronde. De vijftienjarige Nederlandse maakte haar wildcard waar en boekte twee mooie zeges alvorens ze moest buigen voor de Italiaanse Fabiola Marino: 6-4, 6-2. Marino verloor bij de laatste vier van de Japanse Yui Komada, die op haar beurt de finale verloor van Carla Giambelli: 6-1, 6-2. Voor de Italiaanse was dat (na Leeuwenbergh) een tweede finaleplaats op rij. Een groot deel van het deelnemersveld van Leeuwenbergh stond ook in Hillegom aan de start.

In het dubbelspel was er bij de jongens ook een Nederlandse zege. Schoenmakers en Sander Paradis waren in de finale met 6-3, 6-3 te sterk voor het Italiaanse koppel Raffaele Ciurnelli/Pietro Ricci.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van het ITF J60-toernooi in Hillegom.

AFBEELDING BOVEN: Hidde Schoenmakers in actie op de banen van de Hillegomse Tennisclub.

AFBEELDING ONDER: Hidde Schoenmakers en Sander Paradis (aan het net) in het dubbelspel.  Foto's: vrijwilliger HTC.

'Down Under on top'

Op de Van der Valk Ridderkerk/Focus Academy TE 14 stonden er geen Nederlanders in de enkelspelfinales, en dat was mede een gevolg van het feit dat het toernooi bij de verhuizing van Etten-Leur naar Ridderkerk is gestegen in status, van categorie 3 naar categorie 2.

De Australische delegatie maakte indruk op tennispark D'Oudeland. Tori Russell won al haar duels overtuigend, waaronder in de finale tegen de Zuid-Afrikaanse Milan Swanepoel: 6-1, 6-0. Russell won in de kwartfinales van Pippa Fennis met 6-2, 6-1. Lilly van den Dongen haalde de laatste vier, maar moest daarin haar meerdere erkennen in Swanepoel: 6-2, 6-2.

Bij de jongens ging Lucas Han er met de titel vandoor. Hij won in de finale met 6-4, 6-0 van de Oekraïner Yuriy Stolariov. Mats Jutte, Rafael Gabriel en Laurens Drijver strandden allemaal in de kwartfinales. Laurens maakte het Han het lastigst van allemaal: 7-5, 4-6, 6-4. In de eerste ronde bood Liam de Bruijn de Australiër overigens ook prima tegenstand: 7-6 (3), 6-4.

Laurens Drijver en Rafael Gabriel veroverden de dubbelspeltitel door in de finale met 6-2, 6-2 te winnen van Yuriy Stoliarov en Rogier Verbeet.

De Oostenrijkse Kara Fronek en de Belgische Farah Janssen waren in de finale van het meisjesdubbelspel te sterk voor Chioma Onunta en Lilly van den Dongen: 6-4, 6-4.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van het Tennis Europe-toernooi in Ridderkerk.