DSC09222

Toppers van de toekomst manifesteren zich op NJK

De toppers van de toekomst strijden vanaf maandag op de Nationale Junioren Kampioenschappen (NJK) voor titels en een plekje op de erelijst tussen namen als Richard Krajicek, Brenda Schultz, Jacco Eltingh, Sjeng Schalken, Miriam Oremans, Robin Haase en Arantxa Rus.

De meeste grootheden uit het Nederlandse tennis wisten het kampioenschap in hun juniorentijd wel een keer te winnen. Van een carrière zoals die van bovenstaande namen kunnen de huidige toppers in het juniorencircuit alleen nog maar dromen, maar het winnen van de NJK is in ieder geval een goed begin en niet zelden een teken aan de wand.

Dit geldt niet in de laatste plaats voor Mees Röttgering (17) en Thijs Boogaard (16), grote talenten die momenteel op de drempel staan van een veelbelovende carrière in het seniorentennis. Zij vochten vijf jaren geleden al verbeten duels uit op de titelstrijd voor spelers van 12 jaar en jonger, en drie jaren geleden in de leeftijdcategorie 14 en jonger. Röttgering, dit jaar finalist in het jongenstoernooi van Wimbledon en halve finalist op de Australian Open. trok daarbij aan het langste eind, maar in 2022 was het Boogaard die een verpletterende indruk maakte door als 14-jarige het onder 16-kampioenschap te winnen.

Wie weet spot jij de nieuwe sterren van de toekomst wel als je een kijkje komt nemen bij het Tulip Tennis Center in Hilversum. Op de negentien gravelbanen van het fraaie tenniscomplex nemen komende week de beste jeugdspelers in de leeftijdscategorieën -12 en -14 jaar het tegen elkaar op. Maandag gaat de kwalificatie van start en dinsdag het hoofdtoernooi. Een week later is het de beurt aan de leeftijdsklassen -16 en -18 jaar.

Kwartet 

Interessant om te zien is hoe Wouter van Hillegersberg (FOTO boven) en Sophie Ray (FOTO onder) het gaat doen in hun eerste jaar bij de onder 16. Van Hillegersberg werd in 2021 kampioen van onder 12 en vorig jaar van onder 14. Sophie Ray pakte zelfs al drie titels, waarvan twee op rij in de onder 14. Beide spelers zijn dus nog in de race om het kunststukje van bijvoorbeeld Jelle Sels en Isis van den Broek, winnen in de vier verschillende leeftijdcategorieën, te evenaren. Van den Broek vervolmaakte het kwartet in 2022, Sels in 2013. Het absolute record is in handen van voormalig wonderkind Eric Wilborts, die van 1976 tot en met 1980 maar liefst zeven titels veroverde. Zowel in 1978 als in 1979 pakte hij titels in twee verschillende leeftijdsklassen. Mark Koevermans kwam tot zes titels op de NJK.

Afbeelding: Sophie Ray (15) gaat voor een vierde titel in vier jaar tijd. Met Fleur de Bresser en Nouk Kleinenberg zijn er nog twee andere meisjes uit 2009 die kans maken op de titel in het meisjesenkelspel tot en met 16 jaar.

Sportiviteit

De KNLTB hecht veel belang aan een sportief verloop van de NJK. Respect voor alle deelnemers, tegenstanders, toezichthouders en vrijwilligers die zich hard hebben ingezet om dit mooie toernooi te laten slagen, staat daarbij voorop. We hopen mooie en spannende wedstrijden te zien die met veel inzet, passie en sportiviteit worden gespeeld.

Spelers houden zelf de scores bij en of een bal uit is. Toezichthouders grijpen alleen in op het moment dat de spelers er samen echt niet uitkomen. Herhaaldelijke duidelijke zichtfouten worden beoordeeld als onsportief gedrag. Coaching is niet toegestaan.

Netservice

Het doorspelen na een netservice zal voor toeschouwers mogelijk even wennen zijn, maar is in het jeugdcircuit al een tijdje gemeengoed. Dit geldt ook voor het beslissende punt (bij 40-40) en de wedstrijdtiebreak derde set in het dubbelspel.

Elk speelveld bestaat uit 32 plaatsen, waarvan vier worden ingevuld door spelers uit het kwalificatietoernooi. Aan de kwalificaties doen per categorie 16 spelers mee.

Winnaars vorig jaar

Meisjesenkel t/m 12 jaar: Pippa Fennis

Meisjesenkel t/m 14 jaar: Sophie Ray

Meisjesenkel t/m 16 jaar: Sammie Schouten

Meisjesenkel t/m 18 jaar: Rose Marie Nijkamp

Jongensenkel t/m 12 jaar: Laurens Drijver

Jongensenkel t/m 14 jaar: Wouter van Hillegersberg (FOTO)

Jongensenkel t/m 16 jaar: Sammy Guinau

Jongensenkel t/m 18 jaar: Pieter de Lange

Klik hier voor praktische informatie over de NJK 2024 t/m 12 en 14 jaar, en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.

Klik hier voor praktische informatie over de NJK 2024 t/m 16 en 18 jaar, en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.