Het MT700-toernooi in Amstelveen, internationaal beter bekend als de Amsterdam Masters Open, is vanwege zijn status niet alleen een trekpleister voor de beste Nederlandse spelers, maar vanwege de toeristische aantrekkingskracht van 'Groot Amsterdam' ook voor buitenlandse deelnemers.
In de laatste week voor de start van het toernooi zit toernooidirecteur Jan van Helvert in het oog van de storm. “In de laatste dagen voor de deadline loopt het aantal inschrijvingen snel op. Dat zie je altijd. Er is nu een dame uit Duitsland die toch nog mee wil doen. Zij heeft zich niet op tijd ingeschreven, maar voor haar hebben we een wildcard. Als de inschrijving is gesloten, gaan we kijken naar de schema's. Waar past het en waar moeten spelers worden samengevoegd? Het puzzelen gaat nu beginnen. Bij de NKS 35+ doen wij dat zelf, bij toernooien die vallen onder de ITF is de hoofdscheidsrechter medeverantwoordelijk voor het maken van de planning”, aldus van Helvert, die dit jaar samen met Astrid van Oosterhout de organisatie op zich neemt. Zij nemen het stokje over van John Vievermans, die in 2022 en 2023 toernooidirecteur was. Van Helvert gaat ervan uit dat hij en Van Oosterhout langer aan het roer staan.
“Als je zoiets aangaat, doe je dat wel voor een aantal jaren. Net zoals op de NKS”, vertelt Van Helvert. Als voormalig hoofdofficier van de Koninklijke Luchtmacht en planner voor de NAVO is het organiseren van grote (sport)evenementen hem niet vreemd.
VVV Amsterdam
Een belangrijk deel van de organisatie van de Amsterdam Masters Open zit hem ook in het faciliteren van de buitenlandse deelnemers die niet alleen komen voor het tennis, maar ook voor de culturele trekpleisters in de omgeving van de hoofdstad. “We organiseren die trips niet zelf, maar we zijn wel een soort van VVV Amsterdam. Een groep vrijwilligers die al jaren betrokken is bij het toernooi helpt daarbij. Zij heten de spelers welkom en kunnen allerlei vragen beantwoorden”, aldus Van Helvert. "Groot Amsterdam (of Metropoolregio Amsterdam, red.) heeft een grote aantrekkingskracht op de buitenlanders."
Toernooidirecteur mag niet meedoen
Als fervent tennisser had hij zelf ook graag meegedaan. “Er is een regel dat je als toernooidirecteur zelf niet mag spelen. Op de NKS mag dat, als toernooileider, wel. Dat is wel jammer, want ik tennis graag. Het is mijn sport. In mijn tijd bij defensie deed ik mee aan de nationale bedrijfscompetitie en internationaal speelden we tegen andere landen. Vorig jaar haalde ik in Amstelveen de halve finales.”
Met 158 inschrijvingen is het deelnemersaantal ten opzichte van de vorige twee edities iets teruggelopen, maar met onder meer Frits Raijmakers, Rolf Thung, Liselot Prechtel, Regina Balcune, Martin Koek, Romano Frantzen, Carole de Bruin en Anneke Jelsma staat wel een groot deel van de Nederlandse top aan de start van het evenement dat in 2009 begon op de onderste trede en is uitgegroeid tot het meest toonaangevende en prestigieuze Masters Tour-toernooi van Nederland.
Generale repetitie
Dit jaar is het toernooi op de banen van NTC De Kegel in Amstelveen -zowel de club als de gemeente is een belangrijke partner voor de organisatie- ook een generale repetitie voor de WK 30, 35, 40 in Portugal, die op 4 augustus van start gaan. Later in de maand, 17 tot en met 25 augustus, is de NKS 35+ Outdoor in Hilversum.
Klik hier voor meer informatie over de Amsterdam Masters Open, en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.