Max Houkes strekt zich (Daisy, finale 2024)

Wildcardhouder Houkes maakt indruk met halve finaleplaats Challenger Amersfoort

Max Houkes maakt door zijn halve finaleplaats op de Van Mossel KIA Dutch Open een mooie sprong op de wereldranglijst. De ATP Challenger 75 op de banen van ALTA in Amersfoort werd gewonnen door de Chileen Tomas Barrios Vera, die in de finale de Rus Alexey Zkaharov versloeg.

Houkes kreeg een paar dagen voor de start van de lustrumeditie het goede nieuws te horen dat hij van toernooidirecteur Tom Nijssen een wildcard had gekregen voor het hoofdschema, net zoals Guy den Ouden en Alec Deckers. Van de vijf Nederlanders in het hoofdtoernooi – Deney Wassermann en Jelle Sels kwalificeerden zich- maakte Houkes de meeste indruk.

Wassermann boekte in de eerste ronde een knappe zege (6-4, 6-3) over de als vierde geplaatste Matteo Martineau en moest daarna buigen voor de Rus Alexey Zakharov, die in de eerste ronde had gewonnen van Sels en later ook de finale zou bereiken.

Den Ouden boekte ook een mooie zege op de bijna honderd plaatsen hoger gerangschikte Francisco Maestrelli (ATP 253), maar was in de tweede ronde niet opgewassen tegen Tomas Barrios Vera: 6-0, 7-6 (6). De Chileen zat op zaterdag ook Houkes dwars. De 24-jarige Drent begon sterk aan de halve eindstrijd, maar moest uiteindelijk met 6-7 (4), 6-4, 6-1 zijn meerdere erkennen in Barrios Vera, die het in de finale een stuk makkelijker had. Barrios Vera won de eindstrijd met 6-2, 6-1 en klimt door zijn zege naar de 163ste plaats van de ATP-wereldranglijst.

Houkes vijfde landgenoot

Houkes stond voor aanvang van het toernooi op de 386ste plaats en maakt een mooie sprong door het bereiken van de laatste vier, zijn beste prestatie tot dusverre op een Challenger 75. Hij was eerder dit seizoen uit de top vierhonderd gevallen, maar is de laatste weken uitstekend op dreef met achtereenvolgens twee zeges en een finaleplaats op 25,000 dollar-toernooien en nu dus een halve finale op een ATP Challenger 75. Houkes (24) is Den Ouden gepasseerd en is nu op de 328ste plaats de vijfde Nederlander. Iets meer dan een jaar geleden bereikte hij zijn hoogste notering van 273.

Dubbelspel

In het dubbelspel verrasten de wildcardhouders Niels Visker en Ryan Nijboer met een plek in de halve eindstrijd. Daarin was het Britse koppel David Stevenson/Jay Clarke met 7-5, 6-4 te sterk. De titel werd veroverd door het als derde geplaatste duo Marcel Demoliner/Guillermo Duran. De Braziliaan en de Argentijn wonnen de finale met 7-6 (2), 6-4.

Demonstratieduel Krajicek

Toernooidirecteur Nijssen speelde voorafgaand aan de enkelspelfinale een demonstratieduel, waarin hij samen met Dennis Kockx het opnam tegen niemand minder dan Richard Krajicek en Jeroen Thiel, die de honneurs waarnam voor de zieke Alec Deckers. Als grote verrassing kwam Andrej Tsjesnokov, coach van Zakharov en oud-proftennisser, Thiel aflossen om samen met Krajicek het vuur aan de schenen te leggen van Nijssen en Kockx.

Bezoek de website VanMosselKIADutchOpen.nl voor meer informatie. Bekijk hier de loting met alle uitslagen van het hoofdschema.