HK200813 074

Wildcards Van Mossel KIA Dutch Open voor Den Ouden, Houkes en Deckers

Nadat Alec Deckers al was onthuld als wildcardhouder voor de ATP Challenger 75 in Amersfoort, zijn nu ook de andere wildcards voor het hoofdschema bekend gemaakt. Guy den Ouden en Max Houkes zijn de gelukkigen.

Den Ouden (FOTO) en Houkes doen deze week mee aan de BICT Groep ITF The Hague (25,000 dollar) en staan daar in de kwartfinales. Den Ouden (22) verraste vorig jaar in Amersfoort door Jesper de Jong in de eerste ronde te verslaan. Houkes (24) verloor vorig jaar in de eerste ronde, maar verkeert nu in bloedvorm. Hij is al twaalf duels op rij ongeslagen. Deckers kreeg de wildcard die Tom Nijssen als toernooidirecteur zelf mocht uitdelen. “Vorig jaar kwartfinalist, een heel goede indruk gemaakt. Ook super hoe hij zich heeft opgesteld.”

Vooruitkijkend op de lustrumeditie (in 2020 ging het niet door vanwege covid) valt de afwezigheid van Botic van de Zandschulp, Gijs Brouwer en Jesper de Jong op. Met name die laatste had Nijssen graag op de banen van ALTA zien spelen volgende week. “Hij heeft zich behoorlijk in de kijker gespeeld op Roland Garros, een set gepakt tegen Alcaraz. Het zou een mooi moment zijn om hem nu voor Nederlands publiek te zien tennissen. Maar hij stuurde een berichtje dat hij de kwalificaties in Hamburg (ATP) gaat spelen.”

Met negen spelers uit de top tweehonderd heeft Nijssen toch niet te klagen. Ook over de publieke belangstelling niet. “Voor de finaledag zijn we al zo goed als uitverkocht. Ook op de andere dagen gaat het hard, gelukkig”, zegt Nijssen.

ATP-toernooi

Met het ABN AMRO WTT en de Libema Open zijn er op vaderlandse bodem nu al een tijdje twee ATP-toernooien, maar in het verleden stond Nederland juist bekend om het toernooi dat jarenlang op gravel werd gespeeld. Niet voor niets ging het toernooi op 't Melkhuisje in Hilversum door het leven als de Dutch Open.

Hij kwam er zelf vaak in actie, sterker nog: tussen 1987 en 1994 slechts één jaar niet. “Ik heb daar nog mogen spelen”, zegt Nijssen met eerbied voor de status en de historie van dat Nederlandse tennismonument. “Twee keer finale dubbel gehaald, mooie potten gespeeld... tegen de Spanjaard Emilio Sanchez en een aantal Argentijns gravelbijters”, herinnert Nijssen zich.

Verhuizingen

Het vertrek van het Melkhuisje leidde een onrustige periode in waarin het toernooi binnen korte tijd twee keer verhuisde. Nadat het van 1995 tot en met 2001 op het Amstelpark in Amsterdam werd gehouden, kwam het in 2002 in Amersfoort terecht. Memorabel zijn de toernooizeges van Martin Verkerk in 2004, na winst in de finale op wereldtopper Fernando Gonzalez, en die van van Novak Djokovic in 2006. De Serviër stond aan het begin van zijn carrière en pakte in Amersfoort zijn eerste ATP-titel.

Het was de familie van Djokovic die de ATP-licentie in 2008 overnam en deze organiseerde van 2009 tot en met 2012 het ATP-toernooi van Servië in Belgrado. Het toernooi in Amersfoort kreeg een vervolg als Challenger in 2019.

“Wij (Nijssen is bestuurslid van de Stichting Topsport Amersfoort en tenniscoach bij ALTA, red.) hadden de wens om in Amersfoort weer een ATP 250 te organiseren, op gravel. Op de kalender was toen alleen een week beschikbaar op gras, maar daarvan hadden we er al één in Nederland. Toen is het een Challenger geworden”, aldus Nijssen, die ondertussen zijn collega's in Scheveningen zag afhaken. De ATP Challenger op de Metsbanen, vanaf 1993, hield in 2018 op te bestaan.

Challenger 100

De wens om een ATP-toernooi in Amersfoort te huisvesten leeft nog altijd. “Maar dan heb je natuurlijk te maken met een ander kostenplaatje en met het verkrijgen van een licentie. Dat is niet makkelijk. De eerste stap is om door te groeien naar een ATP Challenger 100”, stelt Nijssen, die blij is met Van Mossel als hoofdsponsor. “Dit is het laatste jaar van ons contract. Van Mossel is een mooie, grote naam. Het zou fijn zijn als we dat kunnen continueren.”

Kijk voor meer informatie op VanMosselKIADutchOpen.nl.

Afbeelding boven: Guy den Ouden in actie.

Afbeeldingen onder: Alec Deckers (links) en Max Houkes in actie.