Senioren tennis dames

Debutanten maken indruk op NKS 35+ outdoor

Met oud-profs Tom Nijssen, Bo Verhulsdonk en andere debutanten zoals Leonie Guijt, Rene d' Hooghe en Menno van den Bor, kregen de Nationale Kampioenschappen Senioren 35+ Outdoor dit jaar aardig wat vers bloed geïnjecteerd.

Voor het organisatieteam van de titelstrijd voor 35-plussers, bestaande uit Riet Sagius, Niesje Schuckink Kool-de Vos en Astrid van Oosterhout, is het al jaren de uitdaging om nieuwe aanwas te vinden en om die nieuwe deelnemers vervolgens ook terug te laten keren. Net zoals de meeste Masters Tour-toernooien kampt het evenement met teruglopende deelnemersaantallen. Het is een trend, in Nederland en daarbuiten, die vooral bij de dames moeilijk om te keren valt. De debutanten die van onderaf (in de laagste leeftijdscategorie, 35+) instroomden waren wat dat aangaat goed nieuws. Bo Verhulsdonk en Nicole Wandel deden al wel één keer mee aan de indoor-titelstrijd, maar dat was hun enige optreden in het senioren- of Masters-tennis tot dusverre.

Leonie Guijt toonde zich als debutant op de NKS 35+ Outdoor in Hilversum een aanwinst, want zij legde favoriet Verhulsdonk gelijk het vuur aan de schenen. In een ruim drie uur durend gevecht trok de oud-prof (hoogste positie 573, in 2008) met 6-3, 6-7, 7-6 aan het langste eind. Wandel, die in 2022 indoorkampioen werd, eindigde als derde. Ze verloor met 6-3, 6-3 van Verhulsdonk en met 6-3, 7-6 van Guijt.

Bij de heren maakten onder meer Rene d'Hooghe en Menno van den Bor een verdienstelijk debuut. D'Hooghe werd in de finale van het HE35+ verslagen door regerend kampioen en WK-ganger Anwar Salam: 6-2, 6-2. In de halve finales had d'Hooghe afgerekend met Rutger-Jan Lange, die in twee leeftijdscategorieën meedeed. Lange won de 40+ na een opgave in de finale van Jelle Jans, die in de halve finales met 6-1, 7-5 had gewonnen van Van den Bor.

Debutanten d'Hooghe en Van den Bor vormden samen een duo in het HD35+, dat ze prompt op hun naam schreven. Daarvoor moesten ze wel flink aan de bak. In de finale wonnen ze met 6-1, 2-6, 10-7 van Vince Jongbloed en Sander Tuitel, maar het duel in de halve finales was nog spectaculairder.

Bijzonder gelegenheidsduo

Tom Nijssen (59) en Dennis Kockx (45) lieten zien dat leeftijd maar een getal is en dwongen de veel jongere d'Hooghe en Van den Bor tot het uiterste: 7-6, 4-6, 10-8.

Kockx won zijn eigen leeftijdsklasse (45+) met overmacht, al bood Rick van der Velden in de finale aardig partij: 6-3, 6-3. Kockx is nu de regerend nationaal kampioen indoor en outdoor 45+.

Nijssen en Kockx speelden samen onlangs ook een demonstratieduel op de finaledag van de ATP Challenger in Amersfoort, waar Nijssen toernooidirecteur is.

De oud-prof (top honderd-speler in het enkelspel en een nog veel succesvollere dubbelspeler) maakte op 59-jarige leeftijd zijn debuut op de Masters-tour en deed dat in het speelveld met de meeste deelnemers. In een herenenkelspel 60+ met 29 spelers stond Nijssen in vier duels geen set af. In de finale moest John Peters eraan geloven: 6-0, 6-1.

In een niet zozeer kwantitatief maar vooral kwalitatief ijzersterk HE70+-speelveld, pakte Rolf Thung de titel na een hoogstaande finale tegen de als eerste geplaatste Martin Koek: 3-6, 6-2, 10-8.

Opgave bondscoach

Het seizoen van Frits Raijmakers wordt er vooralsnog niet beter op nu hij opnieuw met een opgave de strijd heeft moeten staken. In het HE65+ won de 70-jarige bondscoach van het Nederlands seniorentennis een duel alvorens hij tegen Rikus ten Broecke opgaf bij een stand van 7-6, 4-3. Ben van der Steen won vervolgens in de finale met 6-2, 6-1 van Ten Broecke.

Gouddelvers en laatbloeiers

In het op-één-na grootste schema, de HE55+, veroverde Niels de Kok zijn elfde nationale titel (enkel- en dubbelspel). De Kok was in een mooie finale met 4-6, 6-3, 6-4 te sterk voor Tom Heskes, die de favoriete Hans van Scheppingen zag opgeven in de halve finales.

Carole de Bruin voegde in de 60+ opnieuw twee nationale titels toe aan haar indrukwekkende palmares. Waar ze eerder dit jaar moest opgeven in de finale van de indoor-titelstrijd, prolongeerde De Bruin haar titel op de NKS 35+ Outdoor na een mooie finale tegen Petra van den Akker-Wessels: 2-6, 6-2, 7-5. Met Mark Nije won ze ook het gemengd dubbelspel.

Twee titels waren er eveneens voor Anneke Jelsma, die maar indruk blijft maken. Als 79-jarige liet ze geen spaan heel van de concurrentie in het DE70+ en met de hoofdprijs in het DD70+ erbij komt zij op maar liefst 37 nationale titels in totaal (enkelspel, damesdubbelspel en gemengd dubbelspel).

Bijzonder was ook de prestatie van Etto van Waning, die voor het tweede jaar op rij ongeslagen bleef in de 75+, outdoor en indoor. Het is de vierde titel op rij op de NKS 35+ outdoor voor de laatbloeier die in 2017 voor de eerste keer seniorenkampioen werd. Een andere laatbloeier en inmiddels al weer jaren een vaste klant op de NKS is Peter Buter, die dit jaar voor het eerst meedeed aan de 85+-klasse. Daarin was de Zwollenaar duidelijk de sterkste en met Werner Matszat won hij ook het herendubbelspel 80+.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de NKS 35+ Outdoor.

AFBEELDING: Anneke Jelsma, allesbehalve een debutante, in actie op de buitenbanen van Tulip Tennis Center in Hilversum. Zij voegde opnieuw twee titels toe aan haar palmares.