3MS 8483

Griekspoor, Van de Zandschulp en Rus maken zich op voor US Open

De US Open begint maandag 26 augustus met drie landgenoten in het enkelspel. Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp en Arantxa Rus gaan in New York de strijd aan.

Jesper de Jong en Arianne Hartono waren dichtbij om van het Nederlandse trio een kwintet te maken, maar zij strandden in de laatste kwalificatieronde. Er is echter nog een kleine kans wanneer een speler of speelster uit het hoofdtoernooi zich terugtrekt en de vrijgekomen plaats wordt opgevuld door een zogenoemde lucky loser.

Het track record van Tallon Griekspoor op de US Open blijft tot nu toe wat achter op zijn andere resultaten op de ATP Tour en de Grand Slams. Alleen in 2021 wist de Haarlemmer de tweede ronde te bereiken. Zowel in 2022 als in 2023 was de openingsronde ook direct het eindstation voor de tweevoudig ATP-winnaar.

Tijd voor verandering dus met een treffen in de eerste ronde tegen Sumit Nagal. De 27-jarige speler uit India is de huidige nummer 72 van de wereld en ontbrak bij de laatste twee edities van het Amerikaanse Grand Slamtoernooi.

De enige ontmoeting tussen Griekspoor en Nagal was in 2019 en werd gewonnen door de 28-jarige Noord-Hollander.

Botic van de Zandschulp wordt nog vaak herinnerd aan zijn kwartfinaleplek in 2021. Vanuit de kwalificaties schopte hij het op Flushing Meadows tot de laatste acht. Toernooiwinnaar Daniil Medvedev was uiteindelijk te sterk voor de Veenendaler.

In 2022 en 2023 haalde Van de Zandschulp de tweede ronde. Om dit jaar door de openingsronde te komen moet hij zien af te rekenen met Denis Shapovalov. De 25-jarige Canadees stond al eens in de top10, maar is door blessureleed afgezakt naar plek 105.

Eerder dit jaar versloeg Shapovalov Van de Zandschulp bij het Masters 1000-toernooi in Indian Wells.

Arantxa Rus is in de eerste ronde gekoppeld aan Ana Bogdan. Om voor het eerst sinds 2011 door de openingsronde te komen moet Rus zien af te rekenen met de taaie Roemeense. Alle vier eerdere ontmoetingen leverde winst op voor de 31-jarige Bogdan. De laatste keer was dit jaar in de kwartfinale van het WTA-toernooi in Cluj-Napoca.

Rus is de huidige nummer 95 en staat daarmee acht plaatsen hoger dan Bogdan op de wereldranglijst.

De US Open wordt live uitgezonden door Eurosport. Alle wedstrijden zijn ook te volgen via HBO Max.

Meer informatie, planning en uitslagen vind je hier.