HK210705 377

Onderscheiding ITF voor herentoernooi Oldenzaal, met dank aan de vrijwilligers

De Siers ITF World Tennis Tour Oldenzaal, dat volgende week haar tiende editie beleeft, is beloond met een ITF Recognition Scheme Award voor het herentoernooi, een onderscheiding waaruit blijkt dat spelers erg te spreken zijn over het toernooi. Zonder de vrijwilligers van OLTC Ready was dit nooit gelukt, stelt Ad Luttikhuis.

Op de toernooikalender van de ITF-website staat een groene ster bij het toernooi in Oldenzaal, dat met 40,000 dollar is gedoteerd bij de dames en met 25,000 dollar bij de heren. Spelers zijn in de vorige editie gevraagd om bepaalde aspecten van het toernooien te beoordelen en hun eigen ervaringen te delen met de internationale tennisfederatie (ITF). Dit gaat om zaken als het welkom, de kwaliteit van de ballen en de banen, de trainingsmogelijkheden, het hotel, het eten. Op basis hiervan wordt twee keer per jaar een lijst opgesteld met de best beoordeelde toernooien, en dat gebeurt dan in ieder geval voor de volgende editie van een toernooi. Luttikhuis wist dit voorjaar al dat het herentoernooi de online-onderscheiding had verdiend.

De toernooidirecteur noemt het een mooie waardering van de ITF en stipt wat zaken aan die volgens hem bijdragen aan de lovende recensies. “We zijn natuurlijk bevooroordeeld, maar het is een ontzettend mooi tennispark. Dat horen we veel. Verder denk ik dat de gemoedelijke sfeer en goed en betaalbaar eten worden gewaardeerd. We zien ook dat spelers graag terugkomen”, aldus Luttikhuis, die de grote groep vrijwilligers van OLTC Ready dankbaar is. “Een stuk of twintig vrijwilligers, die heel veel oppakken bij de vereniging. Ready is nog gezegend met een grote groep vrijwilligers en daar zijn we heel blij mee. Het is ook nodig om het toernooi draaiende te houden. Als je overal mensen voor moet gaan inhuren, wordt het onbetaalbaar.”

Landgenoten

Of de ITF Recognition Scheme Award ook effect heeft op de kwaliteit van het spelersveld durft Luttikhuis niet te zeggen. Op de deelnemerslijst zien we enorm veel landgenoten, maar de meesten daarvan moeten zich zien te kwalificeren voor het hoofdtoernooi. Max Houkes, Sidané Pontjodikromo en Alec Deckers staan op basis van hun ranking in het hoofdschema waarbij Houkes de plaatsingslijst aanvoert. De Drent kwam een maand geleden voor het laatst in actie op de ITF-tour en won toen in Duitsland zijn derde 25,000 dollar-toernooi van dit seizoen.

Verliezend finaliste keert terug

Bij de dames (40,000 dollar) zijn er met Ekaterina Makarova, Polina Kudermetova en Leyre Romero Gormaz drie speelsters uit de top 200 en Guiomar Maristany Zuleta de Reales (WTA 209) kennen we van haar deelname aan de Eredivisie Gemengd met Leimonias. De Nederlandse inbreng komt naast Anouk Koevermans (FOTO), die vorig jaar de finale verloor van de Tsjechische Brenda Fruhvirtova, van speelsters die zich door de kwalificaties slaan. “We hopen er ook een aantal te helpen met wildcards”, zegt Luttikhuis.

Gratis entree

De wedstrijden beginnen om 11.00 uur, met elke dag een aantrekkelijke avondwedstrijd, zodat mensen ook na hun werk van een tenniswedstrijd kunnen genieten. Het toernooi in het fraai gelegen Kalheupinkpark is de hele week gratis te bezoeken. Er worden diverse food- en drinkcorners opgezet om de toeschouwers te voorzien van een hapje en een drankje.

Klik hier voor meer informatie over het damestoernooi, met vanaf maandag speelschema's en uitslagen. Klik hier voor meer over het herentoernooi.