ITF WTT Haren 2023: Isis Louise van den Broek in actie

'Ons doel is de tennissport in het noorden zichtbaar te maken'

“Dit past bij wat we voor ogen hebben met dit toernooi” zegt Jan Bunt over de status van 15,000 dollar-toernooi, bij de mannen en vrouwen, van de Clean Energy ITF WTT Haren. Zondag begint de vijfde editie (met de kwalificaties).

“We hebben het wel eens overwogen, maar ons doel is de tennissport in het noorden zichtbaar te maken en als het even kan lokale/regionale spelers een kans te geven”, zegt toernooidirecteur (van het eerste uur) Jan Bunt desgevraagd over de wens om door te groeien naar een 25,000 dollar-toernooi. Die ambitie leeft momenteel niet bij de organisatie, die 'een internationaal toernooi voor de regio, gedragen door de regio' voorstaat.

“Toptennis naar Haren halen. Daar doen we het voor. Tuurlijk, als je een gradatie hoger zit, krijg je ook hoger gerangschikte spelers. Maar ik denk niet dat het voor het publiek veel uitmaakt of ze zitten te kijken naar spelers die 560 of 380 op de wereldranglijst staan. Als je het op de baan ziet, is het even indrukwekkend. Voor toeschouwers, leden van de club, is het een ontzettend hoog niveau”, aldus Bunt.

Een ander belangrijk argument om bij de status van 15,000 dollar-toernooi te blijven is de toegankelijkheid van het toernooi voor Nederlandse, of nog mooier: voor regionale/lokale spelers. Zoals Martin Arends met het Tennis Europe-toernooi in oktober junioren van Tennisteam Het Noorden een kans geeft zich op het internationale podium te tonen, biedt ITF WTT Haren profspelers uit de regio een springplank.

Van die laatste categorie zijn Annelin Bakker, opgegroeid bij TS Haren, en Niels Visker uit Schildwolde mooie voorbeelden. Helaas kan Bakker vanwege een polsblessure, deze week opgelopen in Oldenzaal, niet aan haar thuistoernooi meedoen. “Niels is een speler die we in het verleden al eens een wildcard hebben gegeven en die nu op eigen kracht in het hoofdtoernooi staat. Ook Sidané Pontjodikromo komt uit Groningen”, weet Bunt. Guy den Heijer en Brian Bozemoj zijn de andere Nederlanders die op basis van hun ranking in het hoofdschema staan.

'Junior reserved'

Bij de vrouwen zijn Merel Hoedt, Sarah van Emst, Isis Louise van den Broek, Loes Ebeling Koning, Madelief Hageman en Anouck Vrancken Peeters verzekerd van een plek in het hoofdschema. Zowel bij de mannen als de vrouwen is er ook een plek in het hoofdschema gereserveerd voor een juniorenspeler die zich heeft ingeschreven. Deze speler moet in de top honderd van de ITF-juniorenranking staan. Bij de mannen is die plek voor de Duitser Lasse Poertner en bij de vrouwen voor landgenote Rose Marie Nijkamp, die anders aan het kwalificatietoernooi had meegedaan. Nijkamp (18) is de huidige nummer 44 van de wereldranglijst voor speelsters tot en met 18 jaar.

Uitdaging

Met Clean Energy heeft het toernooi voor het derde jaar op rij een mooie hoofdsponsor en naamgever. “Heel belangrijk”, stelt Bunt. “Het is toch een uitdaging om het financieel rond te krijgen. Prijzengeld is natuurlijk mooi voor de spelers, maar dat moet wel opgehoest worden”, aldus Bunt, die daarom blij is met de regionale ondersteuning vanuit het bedrijfsleven. “Het toernooi wordt door regionale ondernemers gedragen.”

Laagdrempelig

Voor tennisliefhebbers uit de regio is het een ideale gelegenheid om toptennis van dichtbij te bekijken. “We houden het laagdrempelig”, zegt Bunt over het toernooi dat de hele week gratis toegankelijk is. “We proberen ook te zorgen voor aantrekkelijke avondwedstrijden, aangezien het in het noorden de eerste week is dat mensen weer aan het werk zijn (na de vakantie).”

Ga voor meer informatie naar de toernooiwebsite. Klik hier voor meer over het vrouwentoernooi vrouwen, en hier voor meer over het mannentoernooi. 

AFBEELDING BOVEN: Isis Louise van den Broek verdedigt komende week haar titel in Haren.

AFBEELDING ONDER: De verliezend finalist van vorig jaar, Sidané Pontjodikromo, is ook weer van de partij.  Naast hem Thiemo de Bakker (met beker). 

Foto's: Claus Dijk.