Nouk Kleinenberg (Arnolduspark 2023)

Aanbod internationale juniorentoernooien steeds verder gegroeid

De ITF J30 in Hoofddorp is één van de internationale toernooien in Nederland die dit jaar voor het eerst op de kalender staan. Op Arnolduspark barst de strijd zondag los met het kwalificatietoernooi en dinsdag met het hoofdschema.

Het streven van de KNLTB en haar partners is om Nederlandse talenten zo goed mogelijk te faciliteren op hun pad richting een professionele tennisloopbaan en het aanbieden van internationale juniorentoernooien in eigen land is daar een beproefd recept voor. Uitzonderingen, zoals de coronaperiode daargelaten, is het aantal juniorentoernooien door de jaren heen steeds verder toegenomen. Nederlandse spelers hebben dus steeds meer mogelijkheden gekregen om zich relatief dichtbij huis te meten met leeftijdsgenoten van over de grens.

In 2014 waren er 5 ITF Junioren-toernooien (voor spelers t/m 18 jaar) in Nederland, in 2019 8 en dit jaar zijn dat er maar liefst 12. Bij de Tennis Europe-toernooien voor spelers in de leeftijdscategorieën -12 en -14 jaar zien we een vergelijkbare trend. 5 in 2014, 8 in 2019 en 10 in 2024.

De KNLTB laat de Tennis Europe 16-toernooien links liggen, omdat het van mening is dat spelers van 15 en 16 beter op (de lagere) ITF-juniorentoernooien kunnen uitkomen. Dit is ook de reden dat Nederland voornamelijk ITF J30 en J60-toernooien faciliteert en bijvoorbeeld maar twee ITF J100 (beide in Den Haag) en één ITF J200 (TC Bakkum, Castricum).

Ervaring

Voor de buitenwereld geniet Arnolduspark in Hoofddorp vooral bekendheid als gastheer van de Dutch Open Seniors. Een toernooi dat altijd in de zomermaanden plaatsvindt op de elf gravelbanen.

Niet alleen de club, maar ook de toernooidirecteur kent het klappen van de zweep als het gaat om het organiseren van tennistoernooien. Stefanie Huizing had al ervaring met de Junior Tour, open toernooien, rood/oranje (voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar) en bestiert sinds 2022 een Tennis Europe-toernooi in Hoofddorp, dat voor dit jaar was verhuisd naar Badhoevedorp, zo'n tien kilometer verderop. Nu is er dus ook een ITF J30 in Hoofddorp.

Progressie 

Huizing heeft de progressie van Stan Put van dichtbij kunnen meemaken, althans: anderhalf jaar geleden won hij de hoofdprijs op het door Huizing georganiseerde Tennis Europe 14-toernooi op Arnolduspark in Hoofddorp, komende week speelt hij voor punten op de ITF-juniorenranglijst op dezelfde club. Deze week speelt onze 14-jarige landgenoot ook al een ITF J30 in Rotterdam. Voor de duidelijkheid: dit zijn toernooien voor spelers tot en met 18 jaar.

Stan is de enige 14-jarige die rechtstreeks is geplaatst voor het hoofdschema in Hoofddorp, maar in het kwalificatietoernooi vinden we ook nog Mats Jutte, Ivan van Ruiten, Liam de Bruijn, Bobbi Platenburg en Eliah de Getrouwe terug.

Bij de meisjes is de 15-jarige Nouk Kleinenberg de hoogst genoteerde landgenote. Zij is de nummer twee van de plaatsingslijst, achter de Belgische Elfya Ba. Ook in dit veld zijn er meerdere landgenotes van pas 14, te weten Lilly van den Dongen, Venna Land, Danica Struiken en Zulema Hageman.

Klik hier voor meer informatie, en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen. 

AFBEELDING: Nouk Kleinenberg in actie op de indoorbanen van Arnolduspark. Credit: Tennis Europe/Toptennis.photos