MF NJK 2022 16 en 18 finaledag 2022DSC00108

Opmars Nederlanders gestuit door lijstaanvoerders in finales Hoofddorp

Op het ITF J30-toernooi in Hoofddorp heeft de lijstaanvoerder bij zowel de jongens als de meisjes een einde gemaakt aan de opmars van een Nederlandse speler. Bryan Heuwekemeijer verloor de finale van Dylan Davies en Lina Ilahi moest in de eindstrijd bij de meisjes haar meerdere erkennen in Elfya Ba.

Voor de 16-jarige Heuwekemeijer, bezig aan zijn eerste volledige seizoen op de ITF-juniorentour, was het de eerste keer dat hij op dit niveau tot een eindstrijd doordrong. In de finale was hij niet opgewassen tegen Dylan Davies. De 17-jarige Brit was met 6-2, 6-2 te sterk voor onze landgenoot, die had afgerekend met Ties de Regt in de kwartfinales en Raul Clarijs in de halve. Een week eerder won De Regt nog van Heuwekemeijer in de kwartfinales van het toernooi in Rotterdam.

Voor Davies was het zijn derde titel van dit seizoen. Hij verloor één set op de gravelbanen van Arnolduspark en dat was in de kwartfinales tegen Boris van Ruiten: 7-6 (6), 2-6, 6-2. In de halve finales won hij van de Duitser Paul Roeder, die een week eerder de ITF J30 in Rotterdam op zijn naam had geschreven.

Het jongere broertje van de 16-jarige Boris van Ruiten, de 14-jarige Ivan, was met een wildcard toegelaten tot het hoofdschema. Dit gold eveneens voor leeftijdsgenoot Mats Jutte en voor beide talenten was het een leerzame ervaring; ze verloren kansloos in de eerste ronde.

Tweede (verloren) finale

Voor Lina Elahi gaat de jacht op haar eerste ITF-juniorentitel verder na een nederlaag in de finale tegen Elfya Ba, het pas 14-jarige talent uit België die in Hoofddorp haar eerste titel veroverde. Voor Ilahi (16) was het, ruim anderhalf jaar na haar eerste, de tweede finale op dit niveau. Ba won met 6-2, 6-2 en pakte daarna samen met Nouk Kleinenberg ook de dubbelspeltitel. Het Belgisch/Nederlands duo versloeg het Nederlandse koppel Tesse Antonis/Nora Hardewijk met 6-4, 6-3.

Ook bij de jongens was er een dubbelslag, want samen met Harrison Cooper won Davies ook het dubbelspel. Het werd 4-6, 6-1, 10-8 in een finale tegen de Nederlanders Sammy Guinau en Bryan Heuwekemeijer.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de ITF J30 Hoofddorp.

Toernooizege #10

Ivar van Rijt veroverde de titel op het internationale rolstoeltennistoernooi en pakte daarmee alweer zijn tiende titel van het jaar. Net als een week eerder in Rotterdam klopte de 18-jarige Nederlander de Belg Alexander Lantermann in de finale. Toen werd het 6-0, 6-1, ditmaal pakte de 15-jarige Belg één game meer: 6-1, 6-1.

Van Rijt klimt door zijn toernooizege op Arnolduspark naar de tweede plaats op de zogenoemde Cruyff Junior Boys Ranking, de wereldranglijst voor junioren-rolstoeltennissers. Hij wisselt van plek met zijn grote rivaal Maximilian Taucher uit Oostenrijk. De koppositie is niet gelijk in beeld want daar staat de ongenaakbare Tokita Oda, het Japanse wonderkind op wielen die tevens de wereldranglijst voor senioren aanvoert.

Bij de meisjes won de Belgische Lyna Gryp in de finale met 6-1, 6-0 van de Zweedse Emma Gjerseth. Voor de pas 15-jarige Gryp is het haar derde toernooizege op rij, een week geleden was ze ook de beste in Rotterdam.