Britt Du Pree en Joy de Zeeuw winnen dubbelspel 18

Opnieuw goud voor Nederland op Europese Junioren Kampioenschappen

Joy de Zeeuw en Britt Du Pree hebben in het Oostenrijkse Oberpullendorf dubbelspelgoud veroverd op de Europese Junioren Kampioenschappen voor speelsters tot en met 18 jaar.

128 spelers uit 35 verschillende landen kwamen afgelopen week in actie op de zogenoemde 'MEHRLEBEN - U18 European Junior Championships powered by Finanzfuchsgruppe' waaronder bekende namen als (Emanuel) Ivanisevic en (William Rejchtman) Vinciguerra uit respectievelijk Kroatiƫ en Zweden. We hebben het hier over de zoon van Goran Ivanisevic en het neefje van Andreas Vinciguerra.

Ivanisevic struikelde al over de eerste horde, maar Vinciguerra sloeg zich naar de kwartfinales van het 128 spelers tellende schema. In de tweede ronde klopte hij de Nederlander Pieter de Lange met 6-2, 6-3. Manvydas Balciunas verloor in de tweede ronde van de Hongaar Adam Jilly met 6-2, 7-6 (5). Onze landgenoten hadden een bye in de eerste ronde.

In het dubbelspel reikten de Nederlanders tot de kwartfinales. De Lange en Balciunas verloren in een razend spannende partij van het Tsjechische koppel Jan Klimak/Denis Petak: 6-2, 6-7 (3), 10-6.

Manvydas Balciunas (met pet) en Pieter de Lange met de voormalig wereldtopper en Oostenrijker Dominic Thiem. Credit: Tennis Europe/Toptennis.photos

'Dutch Delight'

Joy de Zeeuw (oranje shirt) en Britt du Pree (in het blauw) traden namens Nederland aan bij de meisjes en na een relatieve vroege uittocht in het enkelspel (De Zeeuw derde ronde en Du Pree tweede ronde) waren ze niet te stuiten in het dubbelspel. In de halve finales moesten de Tsjechische lijstaanvoersters Alena Kovackova en Eliska Tichackova eraan geloven: 6-4, 6-3.

De finale tegen het Roemeense duo Elena Bertea/Diana-Ioana Simionescu (6-2, 5-7, 11-9) kende een zenuwslopend slot nadat De Zeeuw en Du Pree op 5-6 in de tweede set hun opslag inleverden.

Wedstrijdpunten

Een derde set moest de beslissing brengen en in de wedstrijdtiebreak liepen onze landgenotes uit naar 9-5. De Roemeense meisjes weigerden op te geven en werkten alle vier de wedstrijdpunten weg. De spanning op de baan was voelbaar toen De Zeeuw en Du Pree met hun vijfde wedstrijdpunt de partij naar zich toetrokken.

Klik hier voor meer informatie over de EJK 18 en links naar alle speelschema's en uitslagen.

De Europese Junioren Kampioenschappen draaien dit jaar uit op een succesverhaal voor het Nederlandse tennis. Een week geleden veroverde Stan Put de titel bij de jongens tot en met 14 jaar. Deze week is het de beurt aan de spelers van 16 jaar en jonger. Voor Nederland komen Fleur de Bresser en Antonia Stoyanov in actie. Klik hier voor de lotingen.