Stan Put NJK 2023

Primeur jonge landgenoten met finaleplaatsen ITF J30 Rotterdam

Op de banen van TV Victoria in Rotterdam haalden twee jonge landgenoten voor het eerst de finale van een ITF-juniorentoernooi. Stan Put (FOTO) en Chloe The kwamen één zege tekort voor de titel van de Focus ITF J30 Rotterdam.

Het mag inmiddels bekend zijn dat de veertienjarige Stan Put een klasse apart is in zijn leeftijdscategorie, maar het was afwachten hoe de speler uit het Brabantse Bavel zich zou houden op dit podium met alleen maar oudere tegenstanders.

Stan kroonde zich voorafgaand aan dit toernooi tot Europees juniorenkampioen bij de jongens tot en met 14 jaar en kwam in Rotterdam voor de vierde keer in actie op een ITF-juniorentoernooi (voor spelers tot en met 18 jaar). Eerder dit jaar haalde hij knap de laatste acht op de ITFJ00 Leeuwenbergh en na vier zeges op de gravelbanen van TV Victoria was er een eerste finaleplaats. Hij moest er wel flink voor aan de bak, met zeges die steeds moeilijker tot stand kwamen. Na een knappe 7-5, 6-3 over lijstaanvoerder Sander Paradis (17) in de kwart werd de halve finale tegen Boris van Ruiten een slijtageslag: 6-4, 6-7 (5), 6-4. In de finale kwam Stan net tekort tegen de Duitser Paul Roeder: 6-4, 2-6, 7-5.

Roeder was in de halve eindstrijd te sterk voor de 18-jarige Nederlander Ties de Regt: 7-6 (3), 6-1. Er stonden dus drie landgenoten bij de laatste vier van het jongensenkelspel en voor alle drie was dat een primeur. De 16-jarige Boris van Ruiten had in de kwartfinales verrassend afgerekend met de als derde geplaatste Joris Clermonts: 6-3, 6-1.

Boris is de oudere broer van Ivan van Ruiten, die ook in actie kwam in Rotterdam. De 14-jarige Ivan verloor in de tweede ronde van Sander Paradis: 3-6, 7-5, 6-2.

Bagels op weg naar eerste finale

Bij de meisjes verraste de 16-jarige Chloe The vriend en vijand met een finaleplaats. Het was de eerste keer dat ze voorbij de tweede ronde van een ITF-juniorentoernooi kwam. Op weg naar de eindstrijd rekende ze af met de Belgische lijstaanvoerder Pauline Lerminiaux en de als vijfde geplaatste Georgische Ketevan Shavishvili. Daar tussendoor klopte ze Annesien van Mierlo en Emma van Zijl Langhout met beide keren één bagel (een 6-0). In de finale tegen Emilia Carlotta Brune was de pijp een beetje leeg. De als derde geplaatste Duitse was met 6-3, 6-1 te sterk.

Wel titels dubbelspel

In het dubbelspel waren er wel toernooizeges voor de Nederlanders. Pien de Greef en Mila Jepkes veroverden de titel ten koste van de Frans/Belgische combinatie Yelena Lebeau/Pauline Lerminiaux: 6-3, 4-6, 10-8.

Bij de jongens grepen Stan Put en Joris Clermonts de titel na een marathonsessie tegen Sammy Guinau en Boris van Ruiten: 7-5, 6-7 (1), 10-6.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de Focus ITF J30 Rotterdam. Voor een groot deel van de (Nederlandse) deelnemers is Hoofddorp de volgende stop. Daar staat deze week een ITFJ30-toernooi op het programma.

Titel Van Rijt

Het ITF Junioren-rolstoeltennistoernooi werd een prooi voor Ivar van Rijt, die met overmacht de titel greep. Onze landgenoot won in de finale met 6-0, 6-1 van zijn Belgische rivaal Alexander Lantermann.

Bij de meisjes greep de Belgische Luna Gryp de titel. Zij won drie duels en hield daarmee de Nederlandse Anouck van der Meer achter zich.