IMG 20240202 WA0044

TeamNL gaat in Bologna voor plaatsing Davis Cup Final 8; ‘We zijn licht favoriet, maar niets is vanzelfsprekend’

Het TeamNL Davis Cupteam gaat in Bologna proberen zich voor de derde keer op rij te plaatsen voor de Final 8 van de Davis Cup in Malaga. Oranje strijdt van 10 tot en met 15 september in de Italiaanse Unipol Arena samen met België, Brazilië en Italië om de bovenste twee plekken van de groep, die recht geven op een ticket voor de kwartfinale van het landentoernooi.

Paul Haarhuis had eerder al bekendgemaakt dat Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp, Wesley Koolhof en Jesper de Jong waren geselecteerd. Op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen kondigde de Davis Cupcaptain de terugkeer van Robin Haase na ruim twee jaar in het team aan.

‘In het enkelspel is het duidelijk dat Griekspoor en Van de Zandschulp de singles voor hun rekening zullen nemen. Koolhof is voor mij de kopman in het dubbelspel. Er komen meerdere dubbelaars in aanmerking om naast hem te staan. En natuurlijk kunnen ook Griekspoor en Van de Zandschulp daar spelen. Maar ik heb voor Haase als toevoeging gekozen, omdat hij zeer ervaren is en zowel aan de linker- als rechterkant inzetbaar is. Mocht er last minute een beroep op hem moeten worden gedaan dan weet ik dat Haase daar niet onrustig van wordt.’

Vrijdag reist de Nederlandse equipe af naar Bologna om daar direct op het centre court te kunnen trainen.

Dinsdag 10 september staat een ontmoeting met België op de planning. Onze zuiderburen hebben Zizou Bergs, Joris de Loore en de dubbelspecialisten Sander Gille en Joran Vliegen in de gelederen.

Donderdag 12 september speelt TeamNL tegen Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse team bestaat uit Thiago Monteiro, Felipe Meligeni Alves, Joao Fonseca en het dubbelduo Matos/Melo.

De groepsfase wordt op zondag 15 september afgesloten met een treffen met gastland Italië. De titelhouder kan kiezen uit meerdere topspelers. Voorlopig treden zij op papier aan met Jannik Sinner, Lorenzo Musetti, Luciano Darderi, Andrea Vavassori en Simone Bolelli.

Alle captains mogen tot maandag nog hun teamsamenstelling aanpassen.

‘Als we ons voor de derde keer kunnen kwalificeren voor de laatste acht van de Davis Cup dan zou dat wel een heel mooi einde van het tennisjaar zijn. In de andere jaren waren we geen favoriet om bij de eerste twee in de poule te eindigen maar deden we dat wel. Dit jaar zijn we licht favoriet om als tweede land samen met Italië door te gaan. Maar het is zeker niet vanzelfsprekend’, aldus Haarhuis.

Elke speeldag begint om 15.00 uur.

Alle wedstrijden zijn live te volgen via KNLTB TV en Ziggosport.

Meer informatie, planning en uitslagen vind je hier.