Davis Cup Bologna5

TeamNL moet op openingsdag Davis Cup Finals buigen voor België

Het TeamNL Davis Cupteam is in Bologna begonnen aan een missie om voor het derde jaar op rij de Final 8 van de Davis Cup te bereiken. Daarvoor moet Oranje in een groep met België, Brazilië en gastland Italië bij op de eerste of tweede plaats eindigen.

De eerste horde leverde een struikelblok op. Het team onder leiding van Paul Haarhuis moest met 2-1 zijn meerdere erkennen in België.

Botic van de Zandschulp nam het in de eerste partij op tegen Raphael Collignon en zette TeamNL op voorsprong. De Nederlandse nummer twee rekende met 7-5  7-6(6) af met de Belgische debutant.

In de openingsset keek Van de Zandschulp tegen een break achterstand aan, maar herstelde de schade net op tijd toen Collignon bij 5-4 voor setwinst serveerde. Drie winnende games op een rij brachten Van de Zandschulp de setwinst met 7-5.

Het tweede bedrijf ging gelijk op zodat een tiebreak de beslissing moest brengen. Van de Zandschulp wist op 5-6 een setpunt voor de 22-jarige in de Verenigde Staten geboren Belg weg te werken. Op het eerste wedstrijdpunt was het vervolgens raak voor de Nederlander en was er de winst in de tiebreak en de partij: 7-5 7-6(6).

Gesteund door de 1-0 voorsprong begon Tallon Griekspoor aan zijn confrontatie met Zizou Bergs.

De 25-jarige Belg kwam echter het beste uit de startblokken en pakte de openingsset met 6-2. De tweede set moest worden beslist door een tiebreak. Hierin was Griekspoor het koelbloedigst en dwong met 7-2 een beslissend derde bedrijf af.

Opnieuw was het Bergs die aan het begin van de set het verschil wist te maken. De speler uit Lommel liep uit naar 4-1 en 5-2. Bergs bracht de interland uiteindelijk in evenwicht door Griekspoor met 6-2 6-7(2) 6-3 te verslaan.

Het dubbelspel moest een winnaar in deze clash van der lage landen uitwijzen. Naast de onomstreden Wesley Koolhof nam Van de Zandschulp plaats. Het gelegenheidsduo zag het ingespeelde koppel Vliegen/Gille tegenover zich de baan betreden en bogen in drie sets. Het werd 4-6 7-6(5) 6-4 voor onze zuiderburen.

In de zesde game van de eerste set wisten Koolhof en Van de Zandschulp de eerste tik uit te delen. Ze kraakten de opslag van de Belgen en dat was voldoende voor winst van de openingsset: 6-4.

In de tweede set konden Koolhof en Van de Zandschulp hun breakpunten niet benutten, waardoor een tiebreak uiteindelijk de beslissing moest brengen. Hierin was het Belgische duo net iets scherper en won de tiebreak met 7-5.

Een vroege break in de beslissende set op de service van Koolhof kwam Oranje niet meer te boven. Vliegen serveerde zijn land bij 5-4 op love naar de zege. België pakte daardoor de belangrijke eerste zege in de groep.

Donderdag komt Oranje in actie tegen Brazilië. Winst op het Zuid-Amerikaanse land is cruciaal om uitzicht te houden op plaatsing voor de kwartfinale in november in Malaga. Zondag wacht nog een treffen met Italië.

Alle wedstrijden zijn live te zien via Ziggosport.