Griekspoor sokken Final 8 Malaga 2024

TeamNL plaatst zich opnieuw voor Final 8 na bloedstollende ontknoping

Het TeamNL Davis Cupteam was in Bologna op een missie om voor het derde jaar op rij de Final 8 van de Davis Cup te bereiken. Daarvoor moest Oranje in een groep met België, Brazilië en gastland Italië op de eerste of tweede plaats eindigen.

Na de winst op Brazilië (2-1) en een nipte nederlaag tegen België (2-1) moest het team onder leiding van Paul Haarhuis minimaal één punt tegen titelhouder Italië pakken om plaatsing voor de knock-out fase in november veilig te stellen.

Dat lukte laat in de avond na een bloedstollende ontknoping.

Van de Zandschulp was de eerste die de kans kreeg om voor TeamNL een plek in de kwartfinale binnen te slepen, maar het lukte hem niet tegen Matteo Berrettini.

De voormalig nummer zes van de wereld kwam terug van een set achterstand en verschalkte Van de Zandschulp met 3-6 6-4 6-4.

De Nederlandse nummer twee vocht voor wat hij waard was en werkte in de derde set bij 5-2 op zijn eigen service een wedstrijdpunt weg om vervolgens Berrettini te breaken.

De ervaren Italiaan was mentaal niet gebroken en wist op de service van Van de Zandschulp opnieuw wedstrijdpunten af te dwingen. Matchpoint nummer twee en drie werden door onze landgenoot weggewerkt, maar op het vierde viel dan toch het doek.

Griekspoor nam het in het tweede enkelspel op tegen Flavio Cobolli. De 22-jarige speler uit Florence maakte deze week zijn debuut in het Italiaanse team en won met 7-6(4) 4-6 6-3.

In de openingsset gaven beide spelers weinig toe in hun eigen opslaggames. In de tiebreak die volgde was Cobolli met een minibreak net de beste: 7-4.

In het tweede en derde bedrijf was één keer serviceverlies voor beide spelers direct fataal. Griekspoor won de tweede set met 6-4 en Cobolli de beslissende set met 6-3, waardoor Italië een 2-0 voorsprong nam.

In de wetenschap dat de Azzurri zich de groepswinnaars mochten noemen stapten Simone Bolelli en Andrea Vavassori vrijuit de baan op in de Unipol Arena.

Wesley Koolhof en Van de Zandschulp kenden wel enige druk, want het Nederlandse koppel moest winnen om TeamNL als nummer twee te kwalificeren voor de Final 8 in Malaga.

Het Nederlandse duo wist in straight sets een einde te maken aan alle onzekerheid. Koolhof en Van de Zandschulp klaarden de klus met 7-6(6) 7-5.

In de openingsset moest Van de Zandschulp wel drie setpunten wegwerken. Hij kwam op het juiste moment met ijzersterke services op de proppen. In de tiebreak profiteerde Oranje van een dubbele fout van de Italianen en werd het tweede setpunt benut: 8-6.

Het tweede bedrijf ging ook lang gelijk op. Totdat Koolhof en Van de Zandschulp op 6-5 de beslissende break wisten te plaatsen. Op de service van Vavassori was het op het derde matchpoint via een geweldige return van Van de Zandschulp raak: 7-5.

TeamNL treft in de kwartfinale op 19, 20 of 21 november een groepswinnaar. Loting zal bepalen of dat Canada of gastland Spanje zal zijn.