Davis Cup Bologna3

TeamNL verslaat Brazilië en blijft in race voor Final 8

Het TeamNL Davis Cupteam is in Bologna begonnen aan een missie om voor het derde jaar op rij de Final 8 van de Davis Cup te bereiken. Daarvoor moet Oranje in een groep met België, Brazilië en gastland Italië bij op de eerste of tweede plaats eindigen.

De eerste speeldag moest het team met 2-1 zijn meerdere erkennen in België, waardoor het treffen met Brazilië cruciaal werd om kans te houden op plaatsing voor de kwartfinale in Malaga.

De equipe onder leiding van captain Paul Haarhuis rechtte de rug en boog een 0-1 achterstand om in een 2-1 zege.

Botic van de Zandschulp begon speeldag 2 tegen het Braziliaanse talent Joao Fonseca. De 18-jarige debutant liet de Nederlandse nummer twee met 6-4 7-6(3) verslagen achter.

Vooral de service van de voormalig nummer één bij de junioren was indrukwekkend. Regelmatig produceerde Fonseca een opslag van ruim boven de 200 kilometer per uur. Een break bij 5-4 in de openingsset op de service van Van de Zandschulp betekende direct setwinst voor Brazilië.

Het tweede bedrijf mondde uit in een tiebreak. Opnieuw bleek vooral de opslag een groot wapen voor de jonge speler uit Rio de Janeiro, waardoor hij zijn returnpunten vrij kon spelen. Van de Zandschulp kwam niet onder de druk uit en moest uiteindelijk in de tiebreak met 7-3 het hoofd buigen.

Anders dan twee dagen eerder tegen België begon Tallon Griekspoor aan zijn single in de wetenschap dat hij moest winnen om TeamNL in de race te houden. Hij bleef goed staande onder die druk en zette Thiago Monteiro met 7-6(2) 6-4 aan de kant.

Monteiro had een dag eerder tegen Italië ruim drie uur op de baan gestaan, maar daar was in de eerste set niets van te merken.

Griekspoor en zijn linkshandige tegenstander gaven op eigen service weinig toe, maar in de tiebreak was de kopman van Nederland ijzersterk. Griekspoor pakte vijf van de eerste zes punten en won het beslissende spel met 7-2.

In het tweede bedrijf plaatste Griekspoor in de vijfde game de beslissende break. Hij liep vervolgens op eigen service uit naar 4-2 en 5-3. Bij 5-4 serveerde de Haarlemmer de set naar 6-4 en daarmee de partij uit.

Net als tegen België moest het dubbelspel bepalen welk land met de zege aan de haal ging.

Dubbelspecialist Wesley Koolhof betrad opnieuw met Van de Zandschulp de hardcourtbaan van de Unipol Arena. Zij troffen Marcelo Melo en Rafael Matos aan de overkant van het net.

Wat tegen België niet lukte, lukte tegen het ingespeelde Braziliaanse duo wel. Koolhof en Van de Zandschulp benutten hun breakkansen. Ze wisten de servicegame van de boomlange Melo twee keer op love te winnen. Keurig verdeeld over beide sets, maar het was niet voldoende voor de winst.

De openingsset ging wel met 6-4 naar Nederland, maar in set twee leverde Van de Zandschulp ook zijn opslag in. In de tiebreak die volgde profiteerden onze landgenoten van enkele missers van Melo. Koolhof en Van de Zandschulp klaarden de klus via 7-5 in de tiebreak alsnog: 6-4 7-6(5)

Door de zege blijft TeamNL zicht houden op een plek in de knock-out fase, die in november in Malaga wordt gespeeld.

Zondag om 15.00 uur speelt Nederland de laatste groepswedstrijd tegen Italië, dat zonder Jannik Sinner aantreedt.

Alle wedstrijden zijn live te volgen via Ziggosport.