Mees Rottgering (2024, zwarte outfit)

Seizoensfinale in China is mooie afsluiting van juniorentijd voor Mees Röttgering

Mees Röttgering toonde zich dit seizoen één van de beste juniorentennissers ter wereld, maar weet dat hij na een slecht punt de storm in zijn hoofd moet leren te bedwingen wil hij ook in het proftennis slagen. De 17-jarige Nederlander begint als één van de titelkandidaten aan de 2024 ITF World Tennis Tour Junior Finals in het Chinese Chengdu, de seizoensfinale van het juniorentennis.

Het is leuk hoor, een halve finale in het juniorentoernooi van de Australian Open en zelfs een finale op het heilige gras van Wimbledon, maar dat is niet waar hij het voor doet. En hij blijft er ook niet te lang bij stil staan. Liever kijkt Mees naar de wedstrijden die hij speelde op de ITF WTT- en Challlengertour en waar hij daarin tekort schoot.

“Ik was dit seizoen eigenlijk al meer met de ATP-ranglijst bezig dan met dit toernooi”, vertelt Mees terwijl hij samen met trainer Jochem Mol onderweg is naar het NTC in Amstelveen voor een training met Botic van de Zandschulp. Zo'n trainingssessie met de huidige nummer twee van Nederland is niet iets waar Mees nog wakker van ligt, maar intensief is het wel. Daarom houden ze het ook bij een sessie van 2,5 uur in plaats van de gebruikelijke 4 uur per dag die Mees in deze trainingsweek op de baan staat.

Mol heeft zijn pupil dit jaar mooie stappen zien maken. Naast de al eerder genoemde prestaties bij de junioren liet Mees ook bij de senioren van zich horen met een finale op een 15,000 dollar-toernooi in Egypte en een halve finale op een 25,000 dollar-toernooi in Duitsland. Niet slecht voor een jongen van 17, die pas volgend jaar juli zijn 18e verjaardag viert. Hij is de huidige nummer 822 van de wereld. 

“Hij heeft tegen mannen gespeeld die in de top 500 staan en dan zie je dat het hoogste niveau van die mannen niet hoger is dan het hoogste niveau van Mees. Maar hun slechtste niveau is wel hoger. Hij moet dus constanter worden. Mees heeft nog momenten dat hij een fout maakt, het punt verliest en daarna twee, drie punten slecht speelt. Tegen de profs kom je daar niet mee weg, omdat zij ook veel goede punten spelen waar je niks aan kunt doen. En dus is het zaak voor Mees om te leren dat wanneer hij een slechte bal slaat, hij daar niet in blijft hangen.”

Concentratie

Het zijn lessen die Mees dit jaar aan den lijve heeft ondervonden. “Ik heb nog te veel momenten dat ik concentratieverlies heb, dat ik boos wordt omdat het niet loopt en dan ben ik niet meer met mijn tactiek maar met mezelf bezig. Dan zit ik echt tegen mijn ondergrens aan, maak ik teveel fouten en word ik helemaal zoek getikt. Het is niet makkelijk om zoiets in korte tijd te veranderen, maar het begint met je tijd nemen en vasthouden aan bepaalde rituelen die je helpen rustig te blijven.”

Lucratief

Voordat Mees zijn reis in het proftennis voortzet is er dus nog één laatste stop in het juniorentennis, eentje waar de beste acht jongens en meisjes van dit seizoen op de ITF-juniorentour aan mee mogen doen. Bij afwezigheid van de top drie is Mees één van de titelkandidaten op de 2024 ITF World Tennis Tour Junior Finals, die woensdag 16 oktober van start gaat en eindigt op zondag 20 okotber.

Met een startprijs van 6.000 dollar per speler en een hoofdprijs van 19.000 dollar is het toernooi ook nog eens een lucratieve aangelegenheid. Het zijn bedragen die 'Team Mees' goed kan gebruiken om de kosten te dekken. 

“Het is nog niet zo dat Mees van het prijzengeld lekker op vakantie kan gaan en zijn vriendin mee uit eten kan nemen. Dat prijzengeld kunnen we goed gebruiken om de onkosten te vergoeden. De ouders van Mees moeten nog bijspringen. Amjoy Tennis helpt veel. We moeten ervoor zorgen dat die kostenvrij zijn. Pas daarna kunnen we denken aan investeringen, zoals een extra coach of een beter hotel", weet Mol, die het toernooi een mooie afsluiting van Mees' juniorentijd noemt. "Hierna gaan we volle bak voor de ATP-punten."

School

Ondertussen gaat de in Wanssum (Limburg) geboren Mees ook nog naar school, naar een speciaal voor topsporters ingerichte LOOT-school. Hij hoopt dit schooljaar zijn MAVO-diploma te behalen.

“Als het goed is, is dit het laatste jaar. Mijn ouders zeiden altijd dat ik niet van school ga voordat ik een diploma heb. Ik heb de discipline en motivatie niet echt, maar ik moet het doen van mijn ouders. Hoe eerder ik er vanaf ben, hoe beter dat is voor mij. Dus ja, ik doe nu wel mijn best”, aldus Mees. “En hij is ook nog leerplichtig”, voegt Mol toe.

Loting

De loting voor de World Tennis Tour Junior Finals in Chengdu heeft Mees onder meer gekoppeld aan Rafael Jodar, winnaar van de US Open en de hoogst geplaatste speler bij afwezigheid van de top drie Nicolai Budkov Kjaer (Noorwgen), Kaylan Bigun (VS) en Rei Sakamoto (Japan). Groep A bestaat verder uit Jan Kumstat (Tsjechië) en Hayden Jones (Australië). In groep B nemen Luca Preda (Roemenië), Maxim Mrva (Tsjechië), Charlie Robertson (GB) en Kim Jangjun (Zuid-Korea) het tegen elkaar op. De nummers 1 en 2 van beide groepen gaan door naar de kruisfinales.

Bij de meisjes voert de 16-jarige Australische Emerson Jones het deelnemersveld aan. Zij is de vriendin van Mees en het zusje van Hayden, één van de tegenstanders van Mees deze week. 

Er wordt gespeeld op hardcourt in het Sichuan International Tennis Center. Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.

Afbeelding: Mees Röttgering dit jaar in actie. Credits: ITF / Sergio Llamera.