Zowel het Nederlandse mannen- als vrouwen team aast op een medaille op de ITF Masters 45+ World Team Championships in Tokyo, Japan, en met name in het dubbelspel zien onze landgenoten titelkansen voor zichzelf op de Individual Championships.
“We zijn vijf weken in Azië. We hebben net een toernooi in Hong Kong gespeeld. Nu zitten we in China”, vertelt Bart Beks (FOTO) in aanloop naar de eerste Masters WK op Aziatische bodem. Beks is één van de beste en meest gelauwerde Masters-tennissers van Nederland. Hij won al menig wereldtitel, zowel individueel als in teamverband, en speelt ter voorbereiding op de WK twee toernooien in Azië.
“Mijn vriendin en de kleine zijn ook mee”, vertelt Beks terwijl hij met collega-tennisser Frits Raijmakers bij een eettentje staat in Macau, het Las Vegas van China. Ze zijn op weg naar Shenzhen voor een MT 700-toernooi, de laatste tussenstop voor de WK in Tokyo. Bart Theelen was er ook nog bij in Hong Kong, waar hij het HE55+ won en samen met Beks de finale van het HD50+ verloor, maar de Limburger is inmiddels huiswaarts gekeerd. Als bondscoach van de Masters-tennissers reist Raijmakers mee naar de eerste WK op Aziatische bodem. Het is niet de enige primeur, want niet eerder was er een WK voor slechts één leeftijdcategorie. Het is voorlopig ook een uitzondering, want de ITF heeft de 45-plussers voor volgend jaar weer bij de jongste leeftijdcategorieën gevoegd. Dat toernooi, de 30, 35, 40, 45 World Championships, is begin maart. “Daar kan ik niet bij zijn. Er komt namelijk een derde aan en tegen die tijd is mijn vriendin uitgerekend”, vertelt de 51-jarige Beks.
Het houdt hem jong, net zoals het spelen tegen 'gasten van 18', zoals hij het zelf zegt, hem scherp houdt op de baan. “Ik speelt nog graag open toernooien, in de 2. Dan wordt je wel gedwongen om directer te spelen. Anders wordt je weggeslagen. Veel oudere spelers gaan wat afwachtender spelen. Maar ik vind het beter om 'erop te klappen', dropshotjes erbij. Dan wordt je minder gauw moe dan wanneer je de rally aangaat”, aldus Beks. Het is dezelfde tactiek die Frits Raijmakers hanteert en waarmee de bondscoach ook nog tot de wereldtop in zijn leeftijdsklasse (70+) behoort.
Nog meer dan Beks richt de 53-jarige Marcus Hilpert zich het liefst op de open toernooien, waar hij ook in 'de 2' uitkomt, het hoogste niveau. De tennisleraar leverde in 2021 nog een uitzonderlijke prestatie door drie gouden medailles (in de 50+) te veroveren op de individuele WK in Kroatië. In 2022 kwam hij echter voor het laatst in actie op de ITF Masters Tour.
Geen kleintjes meer
Naast Beks en Hilpert bestaat de Nederlandse formatie op de ITF Masters 45+ World Team Championships uit Dennis Bank (47) en Dennis Kockx (45). Een ijzersterk team, maar volgens Beks geen titelkandidaat. “Daarvoor zijn Frankrijk en Spanje te sterk. Het zou mooi zijn als we een medaille pakken”, aldus Beks, die het speelveld ook in de breedte steeds sterker ziet worden. “Vroeger had je altijd een aantal zwakke teams, maar die zitten er eigenlijk niet meer tussen.”
Kansrijk in dubbelspel
De kansen op goud zijn volgens Beks groter op de individuele kampioenschappen, zoals altijd aansluitend op de teamkampioenschappen. En dan met name in het dubbelspel, waar de fysieke fitheid een minder grote rol speelt dan in het enkelspel. Een gegeven dat ook duidelijk is terug te zien op de ATP-Tour, waar nog menig speler van rond de 40 tot de top behoort in het dubbelspel.
Beks gaat samen met Hilpert voor goud in het herendubbelspel en medaillekansen zijn er zonder meer in het gemengddubbelspel, waar hij met Regina Balcune een koppel vormt. Concurrentie in het GD45 komt onder meer van Dennis Bank/Caroline de Vries en van Marcus Hilpert, die een duo vormt met een buitenlandse vrouw.
De Nederlandse vrouwenformatie op de WK teams bestaat uit Regina Balcune, Caroline de Vries, Andrea van den Hurk en Mireille Bink. Zij hopen in aanmerking te komen voor een medaille en zien daarnaast de nodige kansen in het dubbelspel op de individuele kampioenschappen.
Meer vrouwen
Een opvallend gegeven voor deze WK teams is dat er meer vrouwen- dan mannenteams aan de start staan, 23 om 24. Volgens de ITF een vruchtbaar gevolg van verscheidene, recente initiatieven om meer vrouwen aan te trekken in het Masters-tennis.
Olympische locatie
Het toernooi wordt afgewerkt op de hardcourtbanen waar ook de Olympische en Paralympische Spelen van 2021 plaatsvonden. De teamkampioenschappen zijn van zondag tot en met vrijdag, op zaterdag 23 november gaan de individuele kampioenschappen van start. Klik hier voor meer over de Dubler Cup (mannen) en hier voor meer over de Margaret Court Cup (vrouwen).