In het jaar dat de KNLTB haar 125ste verjaardag viert keren de Wheelchair Singles en Doubles Masters terug in Nederland en dat betekent een uitgelezen kans om 's werelds beste rolstoeltennissers (m/v) in actie te zien, van 11 tot en met 17 november in sporthal Molenbeke te Arnhem.
Nederland heeft een lange geschiedenis met het organiseren van de seizoensfinale, ook wel de officieuze WK, van het rolstoeltennis. Wij waren de eerste en lange tijd enige gastheer. In 1994 was de vuurdoop van het evenement in Eindhoven en daar bleef het tot en met 1999. Van 2000 tot en met 2005 was Amersfoort de thuishaven en van 2006 tot en met 2010 sloten de rolstoeltennissers hun seizoen af in Amsterdam. De Doubles Masters werd in de eerste twee seizoenen (2000 en 2001) naast de Singles Masters georganiseerd, daarna vaak op verschillende locaties, maar de laatste jaren weer zij-aan-zij, zoals twee jaren geleden in Oss en vorig jaar in Barcelona.
Het is nu een jaar geleden dat Diede de Groot op de gravelbanen van de Emilio Sanchez Academy in Barcelona haar zesde opeenvolgende titel veroverde op de Singles Masters, nog ver verwijderd van Esther Vergeer met haar 14 eindzeges (1998-2011). Een zevende titel zal nog minimaal een jaar op zich laten wachten, want door een blessure is 's werelds beste rolstoeltennisster niet van de partij in Arnhem.
Het is dus dé kans voor speelsters als Yui Kamiji, Jiske Griffioen, Aniek van Koot, Ziying Wang en Zhenzhen Zhu om (weer) eens wereldkampioen te worden. Na zeven verloren finales op rij (zes tegen De Groot en één tegen Jiske Griffioen in 2016) ruikt vooral Kamiji haar kans. De kampioen van 2013 is al jaren de grootste concurrent van De Groot en dat bewees ze dit jaar opnieuw. De Japanse is de nummer twee van de wereld en veroverde bovendien goud op de Paralympics in Parijs, na zeges over van Van Koot in de halve en De Groot in de finale.
Ter voorbereiding op de Masters speelt het gros van de Nederlands deelnemers een ITF 2-toernooi in Frankrijk. Tom Egberink, Maikel Scheffers, Ruben Spaargaren, Maarten ter Hofte, Robin Groenewoud, Jiske Griffioen, Jinte Bos, Lizzy de Greef en Wendi Schutte komen daar in actie.
Revanche
Tom Egberink is dit jaar de enige Nederlandse man op de Singles Masters en het is de vraag of hij voor een stunt kan zorgen, maar in het dubbelspel vormt hij met Scheffers een outsider voor de titel. Na het terugtrekken van een Japans duo zijn ze achter de uitgesproken favorieten Alfie Hewett en Gordon Reid als tweede geplaatst.
Na ietwat teleurstellend verlopen Paralympics zinnen ze bovendien op revanche. “Ze lieten kans liggen in de kwartfinales tegen Spanje en dat zit ze niet lekker”, weet Sten Leusink, bondscoach van het Nederlands rolstoeltennis. “Dat zullen ze zeker willen goedmaken voor eigen publiek.”
Interessant om te zien is hoe het jonge duo Spaargaren/Ter Hofte zich houdt in Arnhem. Zij zijn als vijfde geplaatst en met Robin Groenewoud is er nog een Nederlandse deelnemer. Hij vormt een duo met de Brit Andrew Penney.
Succeskoppel van weleer
Bij de dames gelden Griffioen en Van Koot als titelkandidaat. Het is lang geleden dat zij samen speelden aangezien beiden regelmatig aan de zijde van De Groot bivakkeren. Voordat de nu 39-jarige Griffioen in 2019 (tijdelijk) stopte, waren ze echter heel succesvol als duo met goud op de Paralympics in Rio (2016) als hoogtepunt. In 2012 en 2015 wonnen ze samen de Doubles Masters en daarnaast wonnen ze dit toernooi allebei nog vijf keer met een andere partner.
Yui Kamiji en de Zuid-Afrikaanse Kgohatso Montjane verdedigen hun titel in Arnhem en zijn als eerste geplaatst. Onze jonge landgenotes Jinte Bos en Lizzy de Greef azen op een stunt en dat geldt ook voor Wendi Schutte, die een duo vormt met de Duitse Britta Wend.
Quads
Het Nederlandse publiek kan zich opmaken voor een oranje getinte strijd om de wereldtitels bij de quads, een aparte klasse voor atleten die een significante bijkomende beperking hebben aan één of beide bovenste ledematen. Niels Vink en Sam Schröder zijn op basis van een ijzersterk seizoen, met titelprolongatie op de Paralympics, favoriet voor de wereldtitel in het dubbelspel en samen met de Israëlier Guy Sasson dé kanshebbers in het enkelspel. Al drie jaar op rij speelden Vink en Schröder in de finale tegen elkaar, met twee keer de jongere Vink als winnaar. Schröder is de huidige nummer één van de wereld.
Klik hier voor een overzicht van alle deelnemers.
Provincie
De NEC Wheelchair Singles en Uniqlo Doubles Masters worden met een subsidie ondersteund door de provincie Gelderland, 'om de rolstoelsport in Gelderland een zetje te geven'. In aanloop naar en tijdens de toernooien zijn er activiteiten waarin mensen met, maar ook zonder beperking verschillende aangepaste sporten kunnen uitproberen.
Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.
AFBEELDING: Quad-spelers Niels Vink en Sam Schröder (blauwe broek) speelden al drie jaar op rij de finale van de Singles Masters.