DB 08379

Nederland stond nog nooit zo hoog op wereldranglijst

Op de wereldranglijst van de Internationale Tennis Federation (ITF) sluit Nederland het jaar af op een vierde en 17de plek. Italië voert zowel bij de mannen als vrouwen de lijst aan.

Het TeamNL Davis Cupteam verbrak met een vierde plaats het eigen record. Nog nooit stond Oranje zo hoog op de ranking genoteerd. Het beste resultaat was de zesde positie.

Onder leiding van Paul Haarhuis bereikte Nederland in november voor het eerst in de 124-jarige geschiedenis de finale van de Davis Cup.

Het team dat bestond uit Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp, Jesper de Jong en Wesley Koolhof versloeg in Malaga tijdens de Davis Cup Finals gastland Spanje in de kwartfinale en vervolgens in de halve eindstrijd Duitsland.

Italië met Jannik Sinner en Matteo Berrettini in de gelederen was vervolgens in de voor Nederland historische finale te sterk.

Door dit resultaat is Oranje volgend jaar verzekerd van een plek in de tweede Qualifiers ronde. In september is Noorwegen (uit) of Argentinië (thuis) dan de tegenstander.

De winnaar van dat duel plaatst zich voor de Davis Cup Finals die dan in Bologna plaatsvindt.

Davis Cupranglijst
1. Italië
2. Australië
3. Canada
4. Nederland
5. Duitsland
6. Verenigde Staten
7. Servië
8. Kroatië
9. Frankrijk
10. Spanje

Vrouwen
Het TeamNL Billie Jean King Cupteam sluit het seizoen af op een 17de stek. De Oranjevrouwen wisten zich afgelopen jaar vanuit de groepsfase via de Play-offs te plaatsen voor de Qualifiers ronde in april volgend jaar.

In november werd Slovenië voor eigen publiek met 3-1 verslagen. Suzan Lamens en Arantxa Rus klaarden de klus in de singles, waardoor Demi Schuurs niet in actie hoefde te komen in het dubbelspel.

Lamens bleef overigens het hele seizoen in de Billie Jean King Cup ongeslagen.

Nederland steeg door de zege vier plaatsen op de wereldranglijst naar nummer 17. De Italiaanse vrouwen werden dit jaar voor de vijfde keer wereldkampioen en hielden de eerste plaats op de ranking vast.

Billie Jean King Cupranglijst
1. Italië
2. Canada
3. Tsjechië
4. Slowakije
5. Australië
6. Polen
7. Groot-Brittannië
8. Zwitserland
9. Verenigde Staten
10. Spanje
17. Nederland