Voor de tweede week op rij organiseert Niels Stemerdink een internationaal juniorentoernooi in de Victoria Tennishal. Na het ITF J30-toernooi van deze week volgt een Tennis Europe 12 en 14-toernooi en dat betekent meer hulpvragen aan de spelersdesk. Ook keert de 'Walk of Fame' terug.
“Het hangt er al weer”, zegt Stemerdink opgetogen in aanloop naar het Tennis Europe-toernooi. Geïnspireerd door de International Tennis Hall of Fame en de ABN Amro Open in Ahoy, met de namen van winnaars op de ovalen led-boarding, is de weg van de kantine naar de tennisbaan in Tennishal Victoria behangen met uitgeprinte speelschema's van de Robey Focus Tennis Academy Open door de jaren heen. Het internationale juniorentoernooi dat daar komend weekeinde begint, werd voor het eerst gespeeld in 2012 en heeft illustere namen op de deelnemerslijst gehad. “We krijgen er altijd veel leuke reacties op. Spelers vinden het gaaf. Zeker als ze een naam zoals Iga Swiatek zien. Voor ons zelf is het ook leuk als herinnering, om te zien wie hier allemaal speelden en om dan te bedenken waar zij nu staan.”
Memorabel jaar
Een jaargang waar iets langer bij zal worden stilgestaan is 2014, want in dat jaar maakte ene Iga Swiatek haar intrede. De inmiddels 23-jarige Poolse, vijfvoudig Grand Slam-kampioen, verloor destijds in de kwartfinales van de Russin Sabrina Avilycheva bij de meisjes tot en met 14 jaar. 2014 was het ook jaar waarin Jesper de Jong de dubbelspelfinale haalde in de onder 14 en Suzan Lamens de enkel- en dubbelspel titel pakte in de onder 16-categorie, een leeftijdsklasse die in Nederland niet meer wordt aangeboden. Voor die spelers zijn er nu de ITF-juniorentoernooien van de laagste categorie, zoals deze week de ITF J30 in Rotterdam. “Suzan is nu een inspiratiebron voor Nederlandse meisjes. Verder hebben jongens als Alexei Popyrin, Zizou Bergs en Daniel Altmaier hier ook gespeeld”, weet Stemerdink.
Inspirerend voor de talenten is ook het beginweekeinde waarin de halve finales en finale van het ITF J30-toernooi worden afgewerkt in de acht banen tellende Victoriahal. “Het is goed voor die jonge spelers om te zien wat het niveau is waar ze naar toe moeten. Veel vinden het ook mooi om die oudere gasten te zien spelen. Die combinatie is vorig jaar heel goed bevallen.”
'Mag ik trainingsballen?'
Groot verschil tussen de toernooien/leeftijdsgroepen is dat de spelers van het ITF-juniorentoernooi inmiddels weten hoe alles reilt en zeilt en wat er van hen gevraagd wordt. “Dat gaat om allerlei zaken. Waar en hoe moet je je aanmelden? Hoe laat voor een wedstrijd moet je aanwezig zijn? Wat zijn de regels precies? Die spelers van de ITF weten dat. Die van 12 en 14 ben je nog aan het opleiden. Die moet je een beetje helpen, wegwijs maken. Maar we weten welke vragen we krijgen”, aldus Stemerdink, die de meest gestelde vraag -'mag ik trainingsballen?'- ten allen tijde positief kan beantwoorden. “Die zijn er altijd genoeg.”
Verzekerd van drie duels in hoofdschema
Zoals gebruikelijk bij de toernooien van Tennis Europe wordt er bij de jongste tennissers (-12 jaar) gespeeld met een groepsfase in het enkelspel zodat iedereen in het hoofdschema minimaal drie keer in actie komt. Vanaf de kwartfinales is er een knock-out-systeem. De jongens en meisjes tot en met veertien jaar spelen vanaf de eerste ronde in een knock-out-systeem. De wedstrijden in het kwalificatietoernooi worden zaterdag en zondag afgewerkt waarna maandag het hoofdtoernooi begint. Op zondag 2 maart zijn de finales.
Klik hier voor meer informatie over de Robey Focus Tennis Academy Open 2025 en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.
AFBEELDING BOVEN: Suzan Lamens won in 2014 bij de meisjes onder 16 op het Tennis Europe-toernooi in Rotterdam terwijl ze nog maar 14 jaar was. Lamens is op dit moment de beste tennisster van Nederland (67ste op de WTA-wereldranglijst) en een inspiratiebron voor Nederlandse meisjes die de top willen bereiken. Credit: Tennis Europe/toptennis.photos
AFBEELDING ONDER: Rita Chi beproeft haar geluk bij de meisjes tot en met 14 jaar. Zij werd in december Nederlands indoorkampioen bij de meisjes tot en met 12 jaar. Credit: Marleen Fouchier.
