Van tennis krijg je mooie billen!
Dat regelmatig tennissen gezond is weten veel mensen inmiddels. Het verbetert je uithoudingsvermogen, versterkt je botten en draagt bij aan een gezonder lichaamsgewicht. Daarnaast is het goed voor je hersenen: tennissen verbetert je oog-hand coördinatie en zorgt dat je beter kunt leren en onthouden.
Bovendien hebben tennissers een hogere levensverwachting dan andere sporters zoals zwemmers, voetballers en niet-sporters. Tennissers hebben op middelbare leeftijd zelfs een 55% lagere kans op hart- en vaatziekten dan niet-tennissers!
Maar deze voordelen zinken vrijwel in het niet bij deze belangrijke bevinding: van tennis krijg je mooie billen!
Hoe komt dat? Dit komt omdat je bilspieren belangrijk zijn bij explosieve acties zoals sprinten en springen. En bij tennis moet je je steeds over de baan verplaatsen om de bal te kunnen slaan. Je moet versnellen naar voren, naar achteren, opzij, afremmen, een split-step maken en dan binnen een fractie van een seconde van richting veranderen. Hierbij gebruik je flink wat spieren, maar vooral ook de spieren van je dijbeen en billen. De grote bilspier is de grootste spier van het lichaam en bepaalt de vorm van je billen. Door deze regelmatig te trainen krijg je mooie ronde, gespierde billen!
Want je gebruikt je bilspieren bij tennis niet alleen als je je naar de bal spoedt, maar ook bij elke slag. De bilspieren, ook wel gluteaal musculatuur genoemd, vormen onderdeel van de gehele bewegingsketen (kinetische keten) in tennis. Hierbij wordt de kracht vanaf de grond opgebouwd en via de benen doorgegeven aan de heupen, rug, slagarm, en tenslotte het racket en de bal. De bilspieren spelen zijn hierbij een belangrijke schakel en worden bij elke slag aangespannen.
Hoe meer je door je knieën gaat, hoe meer je je dijbeenspieren en bilspieren (vnl. gluteus medius en maximus) gebruikt. Bij het spelen op gras is de balstuit lager en daarom hebben spelers bij de overgang van gravel naar gras de eerste paar dagen vaak wat spierpijn in hun billen. Ook als je meer gaat volleren en wat dieper door je knieën gaat, zul je voelen dat je billen hard moeten werken. Of als je flink wat crosscourt oefeningen gaat doen voor je backhand. Of als je je service gaat trainen en meer knieactie gaat gebruiken.
Kortom, er is bijna geen slag in tennis die niet bijdraagt aan mooiere billen. Wie wil dat niet, met de zomer in het vooruitzicht?