Senioren 45 plus
Tennis is typisch zo’n sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Of je nu heel jong bent of 65 plus. Sterker nog: het is zelfs sterk aan te raden om, ook als je wat ouder wordt, lekker te blijven tennissen. Voor het plezier én voor de gezondheid! Bijna 40% van alle leden van de KNLTB is tussen de 45 en 64 jaar en staat regelmatig op de baan.
Fit blijven
Dat we ouder worden, is onvermijdelijk. Maar hoe groot de effecten daarvan zijn op onze fitheid en gezondheid, hebben we voor een groot deel zelf in de hand. Het belangrijkste advies: blijf actief. En toevallig is tennissen daarvoor bij uitstek geschikt. Dat wil niet zeggen dat er voor senioren van 45 en ouder geen bijzondere aandachtspunten zijn.
De 4 belangrijkste aandachtspunten
Regelmatig trainen
Door de lichamelijke achteruitgang wordt je lichaam kwetsbaarder voor blessures. Je pezen en banden zijn minder flexibel, je spieren zijn minder sterk, je botten zijn brozer. Het is belangrijk dat oudere tennissers daarmee rekening houden. Want loop je als oudere sporter toch een blessure op, dan herstel je minder snel. Het advies: regelmatig trainen (maar niet te lang en niet te hard), voldoende rust nemen, een goede warming up en cooling down doen en ook met krachttraining je spieren in conditie houden.
Extra aandacht voor de huid
Met het ouder worden, wordt je huid dunner. Je wordt gevoeliger voor blaren en ook de nagels worden kwetsbaarder. Wees je daarvan bewust: goed passende schoenen zijn van groot belang. Let ook op bij het gebruik van tape: voorzichtig verwijderen luidt het advies.
Let op bij hitte
Ouderen kunnen doorgaans minder goed tegen warmte dan jongeren. Dat komt doordat een ouder lichaam minder vocht bevat. Als je 25 bent bestaat je lichaam voor 62 procent uit vocht, als je 75 bent nog maar voor 53 procent. Het is ook belangrijk te beseffen dat het dorstgevoel achteruitgaat. Daardoor kan een oudere tennisser eerder uitdrogen. Er zijn allerlei maatregelen die je kunt nemen als je bij warm of heet weer gaat tennissen.
Laat zo nodig een sportmedisch onderzoek verrichten
Ouderen lopen een groter risico op hart- en vaatziekten en zijn soms bang voor een plotse hartdood. Op zich is dat niet vreemd; tijdens het sporten is het risico op een plotse hartdood in het algemeen inderdaad groter. Maar weet dan ook dat inactieve mensen tweemaal zo veel risico lopen als getrainde sporters. Lichaamsbeweging verlaagt het risico op hart- en vaataandoeningen. Ben je toch beducht? Of heb je te maken met speciale risicofactoren? Dan is een sportmedisch onderzoek wellicht aan te raden. Vraag dit aan je huisarts.