Sophie Asberg

Tips van Sophie: Wapen van slag

Hey Tennisplayer! Soms laat je sterkste wapen je in de steek. Dat overkomt iedereen wel eens. Jou vast ook. Normaal gesproken laat je je tegenstander met je backhand alle hoeken van de baan zien, maar plotseling lukt dat voor geen meter, wat je ook probeert… Balen, want wat nu?

Druk uitoefenen met je backhand lukt dus niet. Misschien word je zelfs onzeker nu jij je sterkste wapen niet goed kunt gebruiken.

Ik zal je het verhaal vertellen over David. Want zijn wapen was ook weg. Maar hij had daar een slimme oplossing voor. Dat vind ik ten minste. En ik denk jij ook, als je straks klaar bent met lezen.

Ik zat eens te kijken naar een competitiewedstrijd van David. Het ging helemaal niet lekker met hem. Want zijn forehand, gewoonlijk zijn sterkste slag, liep totáál niet. Véél te véél forehands sloeg hij in het net. David werd hierdoor onrustig en gespannen. En uiteindelijk raakte zijn hele baselinespel uit balans. Je begrijpt, zijn tegenstander profiteerde hier heerlijk van. Binnen de kortste keren had David de eerste set verloren met 6-2.

Ik liep even weg, maar toen ik na een tijdje weer terugkwam bij de baan van David, werd ik enorm verrast! Want wat zag ik? Er was een totáál andere wedstrijd aan de gang. Ik bedoel natuurlijk niet dat er andere spelers op de baan stonden. Nee, nog steeds stonden daar David en zijn tegenstander. Maar het spelletje dat werd gespeeld zag er compleet anders uit. En de stand was ondertussen 4-2 voor David in de tweede set.

Hard knokken

Wat was er dan veranderd? In ieder geval waren er véél minder rally’s vanaf de baseline. En iedere keer als hij de kans kreeg, liep David op naar het net. Het punt werd dan vervolgens beslist met een spannende rally aan het net. Vaak in het voordeel van David. Na hard knokken, want David kreeg niets cadeau van zijn tegenstander, won hij uiteindelijk de tweede set met 7-5. En vervolgens sleepte hij ook de derde set, een super tie-break, binnen. Dus winst voor David! Wie had dat gedacht na die wiebelige start? Ik stiekem, want ik wist dat David altijd héél erg graag wil winnen…

Na afloop van de wedstrijd kwam David naar me toe. We babbelden over hoe zijn wedstrijd was gegaan. Hij zei: ‘Weet je, een paar keer per jaar loopt tijdens de wedstrijd één van je slagen gewoon niet, en je voelt dat het ook niet meer gaat veranderen. Dat had ik vandaag. Dan kun je wel blijven proberen om die slag weer aan de praat te krijgen, maar dat werkt niet. Daardoor raak je alleen maar gefrustreerd. Ik ben dus iets anders gaan doen om de wedstrijd toch te kunnen winnen. Ik besloot om vaker op te lopen naar het net hoewel dat eigenlijk niet mijn favoriete spelletje is. Maar het werkte!’

Accepteren

Ik vond dat superslim van David. En hij heeft gelijk. Je kunt je focussen op je slag die niet lukt, maar dan is de kans groot dat je nog onzekerder of boos wordt. Tijdens de wedstrijd moet je je niet bekommeren om je techniek of piekeren over andere zaken. Dat kun je beter doen na afloop van je partij. Je kunt er óók voor kiezen om te accepteren dat jij je sterkste wapen even niet paraat hebt en proberen om je tactiek aan te passen. Dat is wat David deed! Uiteindelijk groeide hij weer in de wedstrijd en zijn onzekerheid verdween. En je ziet wat het resultaat was.

Knap hè? Maar weet je? Ondanks de gewonnen partij baalde David tóch dat hij zijn eigen spel vanaf de baseline niet had kunnen spelen. Maar dat is natuurlijk niet nodig. Als je zo slim wint, dan mag je dik tevreden zijn.

Tips

Is je wapen van slag?

  • Accepteer dat je sterkste wapen wiebelig is.
  • Ga niet tijdens de wedstrijd sleutelen aan je techniek.
  • Richt je op je goeie slagen.
  • Probeer een ander spelplan.

Wees tevreden als je je doel hebt bereikt.

Sophie Asberg

Geeft tennistips voor de KNLTB